Temor dels ‘botellons’

Obre el bar pròxim als búnquers que alarma el Carmel: «Som un negoci per als veïns, no per als turistes»

CONTEXT | Veïns en peu de guerra per un bar sense llicència a punt d’obrir al costat dels búnquers del CarmelVeïns en peu de guerra per un bar sense llicència a punt d’obrir al costat dels búnquers del Carmel

MASSIFICACIÓ | Els autobusos desbordats pel turisme a Barcelona: «És un miracle aconseguir seient»Els autobusos desbordats pel turisme a Barcelona: «És un miracle aconseguir seient»

QUEIXES | Nova picaresca dels turistes als búnquers tancats del CarmelNova picaresca dels turistes als búnquers tancats del Carmel

Obre el bar pròxim als búnquers que alarma el Carmel: «Som un negoci per als veïns, no per als turistes»

JR

5
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Malgrat que l’ajuntament va pregonar que el vetaria en tot cas, el bar situat en una de les pujades que joves visitants de pas per Barcelona remunten en direcció al cim dels búnquers del Carmel ja serveix a peu del camí del turó de la Rovira. És focus de turisme multitudinari, que porta de crani des de fa temps, per haver degenerat sovint en massificació, soroll i festa regada amb alcohol a deshores. Temen que el local es converteixi en «parada i fonda» dels que s’entreguen a la beguda als cims de l’escarpat veïnat, allargant allà la gresca i les molèsties que desvetllen els seus pobladors, expressa David Mar, membre del Consell Veïnal del Turó de la Rovira.

«L’Ajuntament ens va dir que era impossible que el bar pogués obrir perquè no pot tenir llicència, que era impossible de totes totes… Ho va dir fins a la reunió que vam tenir la setmana passada», retreu. El local s’ha acabat estrenant aquest dimecres, encaixat en una vella casa baixa del carrer Mühlberg. El districte d’Horta-Guinardó repeteix que «no té llicència d’activitat ni en podrà tenir» i que cursa «els processos administratius corresponents per frenar l’activitat». El govern municipal promet que «el tancament de l’establiment s’efectuarà tan aviat com finalitzi el procediment administratiu».

En canvi, un dels tres empleats del local, el Sahid, ha negat saber res aquesta tarda de l’anunciada intenció del consistori que la taverna es clausuri. Encara més, ha remarcat que sí que disposen d’autorització i ha exhibit un document de l’ajuntament, expedit el passat 8 de setembre, en què figura que l’espai d’uns 80 metres quadrats farà de bar de menjar ràpid. «Tenim permís per obrir fins a les dues de la matinada, però estarem oberts fins a les onze de la nit. Som un bar normal, de tapes i menjar, per als veïns, no per a turistes, però no podem prohibir a ningú que hi entri», afirma el Sahid.

Fora còctels

El districte comenta que el propietari va presentar un comunicat d’obertura d’activitat al setembre. L’ajuntament ha emprès la via per invalidar-lo, però, afegeix, «no es pot aturar l’activitat» mentre «no es notifiqui la resolució per deixar-lo sense efecte». En conseqüència, l’establiment pot atendre clients mentre els tràmits no culminin amb una ordre de clausura. El consistori no concreta quant temps podrien allargar-se les gestions. El moviment veïnal tem que, entre els imperatius de la burocràcia i els recursos que el promotor interposi, el lapse es prolongui durant mesos.

Que el negoci hagi acabat aixecant la persiana contrasta amb les garanties que el regidor d’Horta-Guinardó, Lluís Rabell, i altres responsables del districte van transmetre als representants dels moviments veïnals. El recel al barri va germinar al fer-se patent que l’antiga vivenda es remodelava i es penjava un cartell amb la divisa Bar Búnkers, substituït en les últimes setmanes: el nom del negoci es manté, però les imatges d’uns còctels i unes ‘cachimbas’ que preparaven el rètol han desaparegut, substituïdes per uns vasos amb suc de taronja i unes gerres de cervesa.

El bar pròxim als búnquers del Carmel, mentre s’estava remodelant per obrir aquest estiu passat. /

RICARD CUGAT

«Ens van dir que no hi havia manera que obrís, però sempre ho vaig dubtar. Li vaig dir a Rabell que algú no es gasta uns diners en reformes si no té a què agafar-se per obrir el bar», manifesta la presidenta de l’Associació de Veïns del Carmel, Montse Montero. Recrimina «poca sensibilitat» al districte. «És una falta de consideració que es permeti obrir un bar quan els veïns han estat aquest estiu i ja abans intentant que no es facin ‘botellons’ al barri», censura.

Sancions en marxa  

El districte explica que, al rebre avís de la reforma del domicili per transformar-lo en un bar, es va efectuar una inspecció. Es va saldar amb dos expedients sancionadors. D’una banda, se’n tramita un «per la realització d’obres majors sense llicència», amb sancions que fluctuen de 3.000 a 1,5 milions d’euros, segons la gravetat; l’altra multa en curs es deu a «la instal·lació de dos rètols» incompatibles amb la normativa, amb càstigs que poden ascendir de 450,76 a 1.803,04 euros. 

«No s’hauria d’haver arribat a aquest extrem. L’ajuntament s’afanya en altres qüestions, però aquí no aplicarà una mesura cautelar», critica la Mar. El consistori respon que l’adopció de mesures que portin a precintar el negoci només es preveu «quan existeix un risc evident sobre les persones». És una «situació que no es dona», esgrimeix. «¡Doncs és clar que hi ha perill! –replica Montero–. Hi pot haver grups no desitjats, baralles, bronques… No s’ha considerat la salut dels veïns, ni els sorolls ni les molèsties».  

«A la mínima infracció, la denunciarem», prevé la Mar. No obstant, recalca que no és tasca que correspongui als veïns. «Ens diuen que avisem quan vegem un incompliment d’horaris o de les terrasses. Però, llavors, ¿perquè està la Guàrdia Urbana?», pregunta.

Notícies relacionades

«Tenim uns punts negres al barri i la gent està farta de trucar a la Urbana. No podem ser els guardians dels bars ni de l’espai públic», conclou Montero. L’ajuntament diu que la policia vetllarà pel compliment de les ordenances, en especial pel que es refereixi a la convivència. Afegeix que manté un reforç de la Guàrdia Urbana després de les aglomeracions i els saraus de la primavera passada als búnquers.

El teixit veïnal advoca per aprovar un pla d’usos al Turó de la Rovira, que «limiti els pisos i negocis turístics», recalca la Mar. «Ja no és qüestió que posin aquest bar ara, sinó que poden obrir més comerços que només atrauen turisme de borratxera», adverteix Montero. Rebat que abominin el turisme: «Som en una ciutat turística i tenim el parc Güell al costat. Però el que no és normal és el tipus de turisme que volen implantar i que no es controli».