Festa major de Barcelona

16 detinguts per robatoris i furts en la primera nit de ‘botellón’ de La Mercè

Jordi Otix

4
Es llegeix en minuts

La primera gran matinada del ‘botellón’ deLa Mercè, aquesta nit de divendres, ha acabat amb 16 detinguts per robatoris, furts i baralles en diferents punts de la ciutat. Una dotzena d’ells van ser arrestats a la zona del nou escenari al carrer Menéndez i Pelayo, a Zona Universitària. Més enllà d’aquests incidents, fonts municipals han qualificat de «molt positiva» la primera nit de les festes de La Mercè. Ha sigut «una nit tranquil·la amb grans afluències de públic i sense incidents destacables».

Després d’anys ocupant la plaça d’Espanya, els disturbis s’han mogut aquesta edició al nou escenari que substitueix el de Reina Maria Cristina. A l’acabar els concerts, el personal de seguretat i control d’accés ha alertat els Mossos i la Guàrdia Urbana que s’estaven produint algunes baralles i robatoris de mòbils i carteres. S’han produït diverses detencions. 

Entre Bogatell i el Camp Nou

No obstant i, a diferència de les edicions anteriors, la nit ha transcorregut sense delictes de sang. En les últimes Mercè es van registrar apunyalaments durant la nit. A més, en aquesta ocasió, la multitud s’ha repartit entre Bogatell i l’entorn del Camp Nou.

65.000 persones

Més de 65.000 es van mobilitzar entre divendres a la nit i dissabte a la matinada per seguir els diferents espectacles d’aquest any. Segons la Guàrdia Urbana 40.000 persones es van reunir a l’escenari de Bogatell per disfrutar del xou lluminós fet amb drons dansaires i 25.000 a la zona de Menéndez i Pelayo on hi havia concerts.

Els desplaçaments s’han fet majoritàriament en transport públic, amb 2.267.000 viatgers al conjunt de la xarxa de TMB, un 10% més que el mateix dia el 2019, superant les xifres d’abans de la pandèmia. Entre les 22 i les 6 hores s’han fet 206.744 validacions, un 23% per sobre de les que es van registrar el 2019, segons fonts municipals.

L’any passat va morir apunyalat un noi de 25 anys. Lluny de les nits tràgiques a plaça d’Espanya i Reina Maria Cristina amb massificació, baralles i pillatge, en aquesta ocasió tot s’ha diluït davant l’atenta mirada del personal de seguretat, de neteja i de la Guàrdia Urbana. «Quanta ‘poli’», deia a l’inici de la nit un noi a la zona de Menédez i Pelayo. «Posar-me a beure aquí davant d’ells –ha dit assenyalant un binomi de policies– no ho veig».

Festa particular

D’altres ja ho han oblidat, o surten malgrat això. A la gespa que marca l’entrada a la Facultat de Química de la UB, uns joves han barrejat productes per aconseguir dues ampolles de rom amb ‘cola’. Beuen i fumen, i dels seus bufs es desprèn una olor que hagués agradat a Bob Marley. «Estem més relaxats, i no fem mal a ningú», diuen amb referència a l’any passat.

Just abans de l’inici dels disturbis, uns metres més avall, a prop de les pistes poliesportives Arístides Maillol, un altre grup ha muntat una festa particular amb el seu propi altaveu. Aquests eren més de cervesa. Els bafles pels quals sonava hip-hop a l’aire lluitaven contra l’impossible: a 50 metres es concentraven centenars de persones que vibraven amb Abraham Mateo. Un cotxe de policia els observava de lluny. S’acostava una mica. Girava. Se n’anava. Els agents hi eren i es feien notar. 

Robatori amb agressió

Entre la multitud també hi havia persones de l’organització, amb pitet taronja d’una empresa externa de control d’accés. Es trobaven a cada cantonada que conduïa a un espai no habilitat, com per exemple, un pàrquing. Alhora, un equip de neteja anava recollint les escombraries.

Notícies relacionades

Quan passada la mitjanit hi ha hagut alguns disturbis, la reacció ha sigut ràpida a fi de frenar l’escalada. Abans de les quatre del matí ja es desallotjava per complet la zona. Un dels robatoris ha derivat en agressió: un grup de joves ha intentat robar un noi, i un altre grup ha acudit en la seva defensa, segons ha explicat una persona de l’organització a aquest diari. En una breu baralla, un d’ells ha rebut un cop i el servei d’emergències ha atès la víctima, que presentava un petit tall a la cella. Durant la nit s’han reportat també a la policia unes altres dues agressions, que els agents no han pogut confirmar.

«Sort que no és com el que era allà», deia un noi amb referència a la plaça d’Espanya. «Doncs per a mi es troba a faltar més ambient, germà», replicava el seu amic abans dels fets. En aquell moment, tornava a apuntar en la conversa, com si hagués sentit la rèplica, un furgó de la Guàrdia Urbana. Al seu pas, la gent s’apartava, amagant una mica el vas i deixant lliure la calçada del carrer Martí i Franquès. La ubicació ha sigut clau per mantenir la seguretat: el recinte impedeix el batibull d’altres edicions, ja que no hi ha botigues a prop, i els edificis universitaris estan perimetrats.