Festa major de Barcelona

Pluja per la Mercè: ¿Què són les llàgrimes de Santa Eulàlia?

La tradició atribueix a la patrona destronada els episodis de mal temps durant la festivitat local

Pluja per la Mercè: ¿Què són les llàgrimes de Santa Eulàlia?

Jordi Cotrina

1
Es llegeix en minuts

La Mercè 2022 es veu de nou esquitxada per la pluja, en una edició que havia de ser de retrobament ciutadà després de la pandèmia. I és que el mal temps no és aliè a la festa major de Barcelona, que se celebra al voltant del dia de la Mercè, el 24 de setembre, en plena arrencada de la tardor.

La tradició popular ha atribuït a Santa Eulàlia, la copatrona de Barcelona destronada per la Mercè, tota pluja que caigui durant les festes locals. Són les conegudes com a «llàgrimes de Santa Eulàlia», per la suposada ràbia de la santa que va perdre el 1688 el protagonisme en el patronatge local. La Mercè es va guanyar el favor de les autoritats, segons la historiografia que ha arribat als nostres dies, després de salvar la ciutat d’una plaga de llagostes el 1687.

Notícies relacionades

L’any passat també va ploure per la Mercè i la llegenda de les llàgrimes de Santa Eulàlia va tornar a planar sobre la festa major barcelonina. Tanmateix, la copatrona va regalar a la ciutat alguna cosa més que gotes d’aigua: la pluja del 2021 va deixar un bonic arc de Sant Martí que va engalanar encara més una Barcelona abocada en els festejos.

A més de les tempestes de setembre, també reben el nom popular de «llàgrimes de Santa Eulàlia» els episodis meteorològics durant les festes de la mateixa copatrona, al voltant del 12 de febrer. La capital catalana celebra Santa Eulàlia amb un programa d’actes dirigits a famílies, arran que la màrtir era una nena romana. Tanmateix, aquesta cita té molta menys envergadura que la festa major i per això la veu popular ha vist també llàgrimes de tristesa a les pluges de febrer.

Temes:

La Mercè