Recepció al Palauet Albéniz

El Rei rep Collboni amb un somriure després de dos mandats de buit de Colau

ELISENDA PONS

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Jaume Collboni ha ‘trencat’ aquest dilluns una tradició que feia ja 17 anys que es mantenia: l’alcalde de Barcelona s’ha reunit amb el rei Felip VI, és a dir, el Rei ha rebut l’alcalde en audiència privada oficial. És una cosa que no passava des que, el desembre del 2006, el rei Joan Carles I va rebre al palau de la Zarzuela el llavors regidor, Jordi Hereu, l’últim alcalde del PSC que va tenir Barcelona abans del mateix Collboni.

La vida ha canviat molt des d’aleshores: Joan Carles I ja no resideix a Espanya i Hereu és president de l’empresa estatal Hispasat. Algunes coses han tornat, com els socialistes al govern de la ciutat. Felip VI ha saludat Collboni tal com el seu pare va saludar Hereu, amb un somriure i una expressió en to afable: «Alcalde». I amb el somriure de qui torna a rebre un tracte amistós.

A 150 metres de l’Estadi Olímpic

El 2006, a Catalunya governava també el PSC: José Montilla feia un mes que era president. Faltaven encara sis anys per a l’inici del procés. I al saló de plens de l’Ajuntament de Barcelona, que portava el nom de la Reina Regent, per Maria Cristina, mare d’Alfons XIII de Borbó, hi havia present un bust del llavors Rei. Quan Ada Colau va arribar a l’alcaldia el bust de Joan Carles I va ser desallotjat i el saló va acabar agafant el nom de Carles Pi i Sunyer, alcalde de la ciutat durant la Segona República.

Felip VI ha rebut Collboni a 150 metres de l’Estadi Olímpic, on fa dos dies es va celebrar un Barça-Betis, i, com passa des de fa anys, alguns dels assistents al partit van proferir càntics a favor de la independència en el minut 17.

A Montjuïc no hi ha segons al marcador, com sí que passa al Camp Nou, i això dificulta una mica als secessionistes començar els càntics com es feia a l’estadi del club, just quan passen 14 segons del minut 17 per evocar la caiguda de Barcelona en mans dels Borbons en la guerra de Successió. Tampoc l’independentisme, en plena negociació de Carles Puigdemont amb el PSOE sobre el seu possible suport a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern central, està com estava fa uns anys.

La relació amb Colau

Felip VI ha exhibit amb Collboni un somriure que no se li ha vist en els últims anys a la capital catalana, especialment a partir que la tensió pel procés es va agreujar. Amb Colau va parlar en ocasions, tot i que l’alcaldessa va evitar rebre’l institucionalment en actes celebrats a Barcelona, per incorporar-se després a trobades en les quals sí que va mantenir contacte amb el Monarca.

És una cosa que l’alcalde que va precedir Colau en el càrrec, Xavier Trias, ha criticat aquest dilluns en declaracions a la cadena SER. Trias ha considerat que si vetes el Rei ho fas per complet, «no el saludes i després te n’hi vas a sopar. O fas un lleig de veritat o no el fas», ha dit en al·lusió a Colau.

La reunió amb Trias

Notícies relacionades

Però el més cridaner que ha relatat Trias és que és «mentida» que el Rei faci 17 anys que no rep l’alcalde de Barcelona. De fet, ha canviat l’ordre de recepció: «Jo he rebut el Rei sense cap problema». Una afirmació en la qual no ha concretat data ni interlocutor, si el pare o el fill, perquè en el seu període com a alcalde, del 2011 al 2015, els primers tres anys Joan Carles I era el Rei i en l’últim Felip V ja ostentava la corona.

«És important que l’alcalde expliqui al Rei que no estem contents», ha afegit, després de remarcar que si avui parlés amb ell la conversa no seria la mateixa que fa uns anys. Trias no és l’únic que ha comentat la trobada de l’alcalde amb el Monarca. La regidora d’ERC al consistori Elisenda Alamany ha publicat un missatge a la xarxa social Twitter en el qual advertia: «Feia 17 anys que un alcalde no posava Barcelona de genolls davant un Borbó».