Pròrroga d’un any

Barcelona torna a vetar les ‘rutes de borratxera’ a Ciutat Vella després d’un rebrot postpandèmia

Barcelona torna a vetar les ‘rutes de borratxera’ a Ciutat Vella després d’un rebrot postpandèmia

Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La por del ‘turisme de borratxera’ no decau a Barcelona: quan minva en un barri, aflora en un altre. Tot i que no sempre es manifesta de la mateixa manera ni els efectes són imputables només a visitants que s’exalten a la ciutat, el neguit per la versió canalla del viatger del segle XXI reapareix amb assiduïtat a la ciutat. El soroll i la massificació –sovint amarats d’alcohol– empipen els veïns i irriten els moviments que els representen, ja sigui als búnquers del Carmel, a sobre de les terrassesd’Enric Granados, a Gràcia per les festes, al Triangle Golfo del Poblenou o als carrers on la gresca és rutina al Poble-sec: allà, algun habitant confessa que es muda per escapar-se del sarau nocturn. 

L’angoixa per la versió desmarxada del turisme no la monopolitza un sol flanc de Barcelona. No obstant, sí que s’ha mirat de preservar en especial Ciutat Vella, almenys d’una de les manifestacions del fenomen: les rutes organitzades per a estrangers amb ganes de saltar de bar en bar, atrets per un assortiment de begudes a baix cost, gratis en la millor oferta. Se les etiqueta amb el nom explícit de ‘rutes de borratxera’ i l’ajuntament les proscriu al districte històric de la ciutat des del 2012

Després de successives renovacions tant sota el mandat de Xavier Trias com d’Ada Colau, el govern de Jaume Collboni proposa allargar el veto un any més. Al·lega risc que ara puguin rebrotar aquesta mena de circuits consagrats a beure una copa rere l’altra. En efecte, EL PERIÓDICO ha pogut constatar que diferents pàgines web anuncien rutes d’aquesta mena, sota el nom de «pub crawl», amb entrades a la venda per a qualsevol nit d’aquest mes d’agost. I que les activitats efectivament s’estan portant a terme a Ciutat Vella.

Prohibit organitzar-los i, fins i tot, anunciar-los

Un decret d’alcaldia ha sigut el primer pas per prorrogar la «prohibició temporal» dels recorreguts planificats entre pubs. La proposta manté l’horari en què l’activitat es restringia fins ara, de set de la tarda a set del matí. La resolució deixa clar que s’impedeixen «sota qualsevol modalitat», també publicitar-los. Es consideren «incompatibles amb la convivència ciutadana, especialment pel que fa a la lliure circulació de persones i el descans dels veïns». 

«Connivència» entre operadors i pubs

El decret es fonamenta en un informe de la unitat de la Guàrdia Urbana a Ciutat Vella, que alerta que existeix la «previsió» d’un «retorn a la proliferació de les rutes d’alcohol per a joves turistes». El dictamen policial associa els ‘tours’ a «certs operadors turístics amb connivència amb determinats establiments d’oci nocturn». No necessita noms ni ubicacions dels locals.

Així mateix, la Urbana descriu que es tracta d’una «modalitat d’oci» amb un «important arrelament entre determinades nacionalitats que visiten la ciutat de Barcelona». «Això fa que el turista sigui l’objectiu principal de l’oferta dels establiments que es dediquen a la promoció i la realització de les rutes de consum d’alcohol», assenyala.

Notícies relacionades

La policia afegeix que «les rutes d’alcohol, quan s’han produït, han afectat seriosament la lliure circulació de les persones i el descans de veïns i veïnes». Recalca que provoquen «concentracions de grups de persones a les portes» dels locals, cosa que augmenta «les molèsties per soroll i els incidents a la via pública de manera exponencial». 

La proposta de pròrroga se sustenta també en un informe dels serveis jurídics de Ciutat Vella. Resol que les ‘rutes de borratxera’ són «inconvenients» amb els usos i activitats» de la via pública «que estan per sobre d’aquesta pràctica», com la festa i el son dels residents.