Reobre aquest dilluns

La solidaritat veïnal ressuscita la llibreria incendiada a Sarrià al gener

El local ja apuja la persiana després d’una intensa restauració i al setembre ho celebrarà amb el barri

Incendi en una llibreria de Sarrià: l’‘au fènix’ de les germanes Bassedas

Un incendi crema una llibreria a Sarrià

La solidaritat veïnal ressuscita la llibreria incendiada a Sarrià al gener

Ángel García Martos

3
Es llegeix en minuts

La Llibreria de la Plaça de Sarrià ressorgeix literalment de les seves cendres aquest dilluns 21 d’agost. El negoci torna a obrir les portes després de mig any de lluita, tràmits i solidaritat. El 30 de gener un incendi va calcinar per complet aquesta botiga de Barcelona: una espurna en el sistema elèctric va provocar un foc virulent que va devorar llibres, mobles i tot el que va trobar al seu pas.

Les propietàries, les germanes Bassedas, havien aconseguit el traspàs d’aquest comerç històric de Sarrià el 2018. Situat al cor del barri, davant la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, la llibreria forma part de la vida del veïnat i l’infortuni d’aquest gener va generar una gran commoció. Missatges d’afecte van entapissar espontàniament la paret que tapiava l’entrada del local cremat. Gestos que es van convertir en suports materials decisius perquè les propietàries poguessin reobrir aviat.

Un camí ardu que arriba a la seva fi dilluns. Aquest cap de setmana, quan acabin del tot les obres de rehabilitació del local, ompliran les prestatgeries a contrarellotge amb els nous llibres i material d’oficina. La inauguració oficial la deixen per a d’aquí un mes: el 21 de setembre, just abans que comenci la Mercè 2023, celebraran una festa a la plaça de davant del local.

Assegurança i fons propis

Després de mesos d’enormes esforços, Rosa i Maria Bassedas han aconseguit reunir les forces i els diners per rellançar la llibreria, que continuarà comptant amb papereria i quiosc. El nou mobiliari l’han hagut de pagar de les seves butxaques, mentre que l’assegurança ha sufragat gran part de la reposició dels productes a la venda. Segons la Rosa, els ha cobert al voltant del 70% de l’estoc del qual disposaven abans de l’incendi, que arribava als 6.000 llibres.

Quadrar els números ha sigut imprescindible per poder tirar endavant, per descomptat, tot i que les germanes expliquen a EL PERIÓDICO que el suport del barri també va ser determinant per superar el xoc: «L’hospitalitat i els ànims dels veïns de Sarrià van ser la clau per poder començar des de zero». Tot i que ja eren conscients de la privilegiada vida de barri que conserva Sarrià, en comparació amb altres zones més dormitori, totes dues asseguren que els va resultar «molt sorprenent» la reacció popular després de l’incendi.

Activitats i donacions

 Nombrosos coneguts de les empresàries han posat el seu gra de sorra en la resurrecció d’aquesta llibreria. Amb un concert benèfic i una venda de llibres solidària van començar a recaptar fons per a la causa: els veïns van ser els primers a oferir llibres que descansaven a les prestatgeries de les seves cases per omplir la parada. La Diada de Sant Jordi van poder muntar taula a la plaça de Sarrià gràcies a una veïna que els va prestar una habitació per poder emmagatzemar les publicacions els dies previs.

Altres contribucions han sigut simbòliques, però constants: amb freqüència residents al barri paren pel carrer la Maria i la Rosa per preguntar-los quan obriran, si estan bé... Tots aquests petits gestos han encoratjat les germanes a aventurar-se, per segona vegada, a agafar les regnes d’aquest negoci.

Una nova tradició per «tornar» el suport

Notícies relacionades

La iniciativa d’una venda solidària de llibres donats, que va ser idea d’un veí, s’ha convertit en «l’inici d’una tradició» segons la Rosa. Ha nascut excepcionalment destinada a invertir els guanys en la reobertura del negoci. Però les germanes Bassedas expliquen amb il·lusió que els pròxims anys la continuaran organitzant per «tornar al barri el suport que han rebut»: els fons obtinguts serviran per impulsar el comerç local de proximitat i brindar ajuda a entitats de Sarrià que els necessitin.

Malgrat la muntanya russa que han suposat aquests últims mesos, les germanes Bassedas prefereixen mirar l’altra cara de la moneda i fixar-se en la part positiva: «Quan tens una experiència com aquesta, aprens el que realment és important a la vida».