Festa major

El pregó de les festes de Sants 2023 carrega contra el tanatori, l’especulació i la massificació turística

GUIA | Festes de Sants 2023 a Barcelona: concerts i activitatsFestes de Sants 2023 a Barcelona: concerts i activitats

MAPA | Els carrers adornats a les festes de Sants 2023 a BarcelonaEls carrers adornats a les festes de Sants 2023 a Barcelona

Jordi Otix

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dissabte a la tarda ha començat la festa major de Sants a Barcelona amb la lectura del pregó a càrrec de la Companyia Elèctrica Dharma, un grup de música originari d’aquest barri que recentment han complert 50 anys d’història. En el seu parlament, els membres de la banda han parlat de la seva trajectòria artística, molt arrelada a Sants, i han reivindicat les batalles que el veïnat estan lliurant actualment, fent especial recalcament en el nou tanatori, l’especulació i la massificació turística amb la consegüent pujada de preus.

Des d’un balcó de la Casa del Mig del parc de l’Espanya Industrial, Dharma ha definit el barri de Sants com un «poble de lluites veïnals i independent» que ha aconseguit equipaments com les Cotxeres, Can Vies i Can Batlló, i ha animat a continuar amb la campanya ‘Stop Tanatori’, un equipament ubicat a l’antiga fàbrica dels Germans Climent, que entitats i veïns consideren un «cas extrem d’especulació».

Els músics també han reivindicat un barri de Sants «on els nostres fills i filles, nets i netes no hagin de marxar contra la seva voluntat, on els pisos turístics i els especuladors no tinguin cabuda», «una vila on els nostres veïns no siguin turistes ni nòmades digitals amb alt poder adquisitiu que tanquen la porta a la possibilitat de trobar lloguers assequibles», han afegit. En aquest sentit, han remarcat la dificultat actual per accedir a una vivenda digna, així com els desnonaments «fruit de l’especulació i de sous precaris».

El discurs també ha comptat amb caires independentistes. «Actualment, en un món globalitzat, els que no lluiten per la seva cultura estan condemnats a desaparèixer. Amb un Estat propi això seria més fàcil», han apuntat, per seguidament lamentar que, mentre els partits polítics no s’entenguin, seran ells mateixos que defensaran «a capa i espasa» el patrimoni cultural.

Notícies relacionades

D’altra banda, el grup ha destacat el caràcter «treballador i lluitador» de Sants, el barri que per a ells ha sigut «un lloc d’inspiració» a l’hora de compondre les seves cançons. Així mateix, han recordat que, durant aquestes festes, Dharma oferirà un concert gratuït.

Les festes de Sants, unes de les més emblemàtiques de la capital catalana al costat de les de Gràcia, s’allargaran fins al 27 d’agost i tenen programades una gran varietat d’activitats i concerts al voltant dels seus també decorats carrers.