Festa major

Gràcia homenatja dos carrers que fa més de 100 anys que decoren les festes

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Si alguna cosa caracteritza les festes de Gràcia de Barcelona són els seus carrers decorats. Cadascuna amb una temàtica diferent i de les formes més originals. Darrere de cadascuna d’elles hi ha mesos de treball per part de diferents generacions de veïns que, al llarg del temps, s’han bolcat a fer possible aquesta festivitat que atrau tantíssims visitants. Aquest dimecres, la Fundació Festa Major de Gràcia ha homenatjat dos carrers del barri que fa més de 100 anys que mantenen la tradició del decorat. 

Es tracta dels carrers Verdi i Mozart, de les quals es té registre documental festiu de 1862 i 1907, respectivament. En totes dues, aquest dimecres s’han descobert dues plaques commemorativas on es pot llegir «Festa Major de Gràcia. En homenatge al veïnat del carrer Verdi/Mozart, que des de fa més de 100 anys decora el carrer».

Durant els actes de descoberta de les dues plaques, que s’han celebrat l’un seguit de l’altre, la regidora del districte de Gràcia, Laia Bonet, ha destacat el paper clau dels veïns a l’hora de conservar una tradició com aquesta i que té una funció «que va molt més allà» de la merament decorativa, i és la part social del projecte: «Aquesta tasca, que dura molts mesos, és el millor espai de trobada i integració de tants veïns que arriben al barri i que, gràcies a això, passen a formar part de la família d’aquests carrers», ha remarcat. 

Després de la descoberta, aplaudiments, crits i brindis amb cava per celebrar-ho amb aquells que cada any participen en l’organització de les festes; els quals asseguren estar «molt cansats» especialment després d’aquestes dues últimes setmanes de preparatius, vetllant «perquè tot estigui bé». Encara cal veure quina serà la decoració guanyadora d’aquest 2023, un misteri que es resoldrà aquest dijous a la tarda amb l’entrega de premis. 

Més de 12 carrers en llista d’espera

Notícies relacionades

La iniciativa de reconèixer carrers centenaris decorant les festes de Gràcia no quedarà aquí, i és que segons la consellera del Nomenclàtor del districte, Àngels Tomàs, hi ha «més d’una dotzena» de vies que compleixen els requisits per rebre aquesta placa. «De moment avui n’inaugurem dos, però en vindran més», ha assegurat. 

Amb Verdi i Mozart, ja són tres els carrers de Gràcia que han rebut el distintiu. El primer de tots va ser el carrer de la Llibertat, que l’any passat va celebrar els seus 150 anys de festa major.