Millorar la seguretat

L’oci nocturn urgeix al reforç policial després de la baralla en una ‘disco’ de Barcelona i altres incidents

L’oci nocturn urgeix al reforç policial després de la baralla en una ‘disco’ de Barcelona i altres incidents

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La patronal de l’oci nocturn FECALON ha reiterat aquest diumenge la seva petició que la policia catalana reforci la seva presència en l’entorn dels locals nocturns per prevenir incidents tant a la via pública com l’ocorregut ahir dissabte a l’interior de la discoteca Level, a l’Eixample, que s’afegeix als registrats en les últimes setmanes en sales d’oci de la costa catalana.

Un jove es troba ingressat des de la matinada de dissabte en estat greu després de resultar ferit en una discoteca del barri de Fort Pienc (en el número 770 de la Gran Via) mentre era reduït pels porters del local. Aquests van intervenir després que l’home ataqués tres persones més amb una arma blanca, i els va causar ferides lleus. Els Mossos van arrestar quatre porters de l’establiment i l’agressor.

Estava previst que els vigilants detinguts passessin aquest diumenge a disposició policial i demà dilluns a disposició judicial, segons fonts pròximes al cas. El ferit greu, sota custòdia policial, està ingressat a l’Hospital de Sant Pau.

L’incident s’encadena als ocorreguts en algunes localitats de la costa catalana. La policia catalana va realitzar diverses detencions després dels greus aldarulls que van protagonitzar diverses persones a l’intentar entrar sense pagar en discoteques de Calella de Palafrugell (Baix Empordà) i també a Sitges (Garraf), enfrontant-se als porters dels locals.

Reunió amb Interior

La patronal FECALON va emetre la setmana passada un comunicat reclamant que es reforci la presència policial en els entorns d’oci nocturn, recolzant en els controls d’accés i als vigilants de seguretat. Tant el seu secretari general, Fernando Martínez, com altres entitats sectorials s’havien reunit amb representants del Departament d’Interior de la Generalitat per expressar la seva preocupació respecte a això.

Les patronals lamenten que els locals apareguin «estigmatitzats» en el punt de mira mentre que en moltes ocasions el focus del conflicte és a la via pública, a l’entrada o sortida dels bars i discoteques, on en molts casos la vigilància es limita als recursos privats de cada sala i no hi ha una presència policial continuada.

La FECALON defensa noves «sinergies» entre els cossos policials i els serveis de vigilància dels recintes d’oci nocturn, tenint en compte que en molts municipis no hi ha prou recursos. Però incideix sobretot en una flexibilització normativa que possibiliti l’obertura de més llicències, esponjant les opcions d’oci, assenyala a aquest diari.

Com va avançar EL PERIÓDICO, el continu tancament d’establiments en els últims anys ha deixat en mínims l’oferta d’oci nocturn de Barcelona i la seva àrea metropolitana, cosa que ha reduït les places en unes 100.000 i implica la mobilitat de moltes persones a la recerca d’oci. La patronal estima que en 192 municipis de la província de Barcelona no hi ha cap tipus d’oferta d’oci nocturn i en 119 més és insuficient. S’hi afegeix, ha indicat, que en els últims anys s’han suprimit més de 100.000 places d’aforament.

Buscar emplaçaments

Com a exemple, són molt crítics amb la decisió de l’Ajuntament de l’Hospitalet (Barcelona) de denegar la llicència d’obertura a un local per a activitat d’oci nocturn que compleix la normativa, partint de les molèsties veïnals que podria causar, malgrat ubicar-se en un polígon industrial, segons informa Efe. O amb els plans de l’ajuntament durant els mandats d’Ada Colau per erradicar els restaurants disco Front Marítim, malgrat que això generaria una pressió difícilment suportable en altres eixos ja molt delmats.

Notícies relacionades

Per això, han iniciat ja rondes de reunions fins i tot amb la FAVB per mirar de pactar zones on podrien implantar-se locals d’oci, sense causar problemes de convivència veïnal, i en el marc de l’elaboració d’un Pla director de l’oci nocturn, fins ara inexistent a la capital catalana.

El fet de no facilitar noves llicències i no reforçar la presència policial a la via pública en l’entorn dels locals propicia que els joves se citin en espais públics, sense mesures de seguretat, i que els botellons rellevin l’oferta legal d’oci nocturn.