Barri en alerta

Veïns en peu de guerra per un bar de copes que intenta obrir sense llicència al costat dels búnquers del Carmel

Veïns en peu de guerra per un bar de copes que intenta obrir sense llicència al costat dels búnquers del Carmel

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Saben què és morir d’èxit turístic, i els efectes col·laterals de viure al costat del mirador panoràmic més de moda de Barcelona. Així que les obres per a l’obertura d’un bar de copes a uns 500 metres dels búnquers del Carmel ha aixecat totes les alarmes al barri, i l’exigència que no s’autoritzi l’activitat. Els temors semblen infundats perquè l’ajuntament afirma que no donarà la corresponent llicència, però a la vista que aquesta setmana ja estan arribant els camions per aprovisionar de begudes el negoci, els veïns han organitzat una reunió urgent per «valorar què suposa l’obertura i decidir què fer» respecte a això.

Pel que sembla, les obres van començar fa mesos. Però es tractava d’una construcció en ruïnes, que havia sigut una vivenda, i ningú va sospitar del seu objectiu. Fins que fa un mes van veure una xemeneia pròpia de bar restaurant i van sonar les alarmes.

Els residents ho van fer saber al consistori, que tot i que va dir que no s’atorgaria llicència d’activitat, no va aturar les obres, es queixen els afectats. I l’ambient s’ha caldejat encara més fa uns dies amb la instal·lació ja d’un rètol que diu Bar Bunkers i s’il·lustra amb còctels variats i fins i tot xixes per fumar. Una cosa que els veïns creuen que comportarà «turisme de borratxera al Turó de la Rovira», després de les experiències de massificació i ‘botellons’ que ha viscut la zona, i que van derivar en la creació d’una tanca perimetral per frenar la invasió nocturna.

Previsibles molèsties

«No està pensat per al veïnat ni ha tingut en compte les molèsties que generarà», assenyalen en el cartell de la convocatòria de reunió per a aquesta tarda de dijous. Fran Bernal, vicepresident de l’Associació de Veïns del Turó de la Rovira i membre del Consell del Turó de la Rovira (sobre la problemàtica dels búnquers), explica a aquest diari que no comprenen com el districte d’Horta-Guinardó no ha intervingut respecte a això. «La Guàrdia Urbana sol inspeccionar qualsevol obra per aquí. No s’entén que permetin aquests treballs sabent que volen obrir un bar sense llicència», insisteix.

Fonts municipals expliquen a EL PERIÓDICO que el local s’emplaça «en una zona de renovació urbana. Per tant, si se sol·licités una llicència per a aquesta activitat [bar] seria denegada». Aclareixen que l’interessat va demanar un informe previ sobre l’emplaçament (no la llicència per si mateix), per la qual cosa coneix la situació.

Notícies relacionades

Bernal destaca que autoritzar aquest bar seria «el tret de sortida» per a nous negocis, en un moment en què molt a prop ja s’han obert tres colmados amb horari nocturn que no estan enfocats a les necessitats dels residents, sinó dels turistes, on l’alcohol té un paper protagonista. Per això, exigeixen a l’ajuntament que elabori abans que sigui massa tard un pla d’usos per a la zona. «No deixarem que obri», assenyala el mateix representant sobre el Bar Búnquers, que té una ubicació estratègica al camí del Turó de la Rovira, just al costat d’una parada de bus on baixen molts visitants.

I tot i que aquest estiu no és possible l’accés nocturn, perquè l’accés tancat es tanca a les 19.30 hores, els veïns adverteixen que molts visitants es queden a la zona després, ja que hi ha altres punts amb vista a la ciutat (com el Turó del Carmel), i molts d’altres arriben després de les vuit i tot i que el trobin tancat es colen o també busquen un pla b en l’entorn. Els bars podrien ser l’al·licient d’una nova afluència nocturna, tem Bernal.