Memòria Històrica
Vandalitzen el nou mural de Roc Blackblock a Barcelona amb grafitis feixistes
L’obra d’art més vandalitzada de Barcelona
Vandalitzat el mural del petó al Gòtic
Els grafitis al rescat del Besòs: el barri s’encomana a l’art urbà per foragitar els estigmes
El mural de memòria històrica El pas de les Brigades Internacionals per Barcelona ha durat dues escasses setmanes intacte després de la seva inauguració el 14 de juny. Aquest diumenge, el seu autor, l’artista urbà Roc Blackblock, denunciava via Twitter les pintades vandàliques que ha patit la seva obra amb lemes feixistes. «‘Rojos no’», «‘violadores’», «‘asesinos’», «‘cobardes’» i «‘mártires presentes’» són alguns dels grafitis que han fet malbé la paret, que es va pintar al passeig de la Circumval·lació de Barcelona –al costat de l’estació de França– amb la voluntat de ser un recordatori per a les noves generacions.
Hi ha feixisme, està als carrers (i a les xxss i a les institucions...) i està desacomplexant-se, però, com sempre, l'antifeixisme seguim aquí i ho combatrem x tots els mitjans. Jo tinc les eines esmolades ✏️ 🖌️
— roc blackblock (@rocblackblock) 2 de julio de 2023
El feixisme no és una ideologia és un crim. pic.twitter.com/jtTnJEvvSI
Es tracta d’un projecte divulgatiu amb propòsit antifeixista per recordar la importància de la ciutat de Barcelona durant la Guerra Civil espanyola i la internacionalitat de la ciutat. Inspirat en fotografies de Henry Buckley, reprodueix el pas de les Brigades Internacionals per la capital catalana el 1938 i la resistència republicana durant el franquisme.
BlackBlock ha atribuït l’acció a l’auge de l’extrema dreta, en una al·lusió velada al recent èxit electoral de Vox: «Hi ha feixisme, és als carrers, i a les xarxes i a les institucions, i s’està desacomplexant». «Però, com sempre, l’antifeixisme seguim aquí i el combatrem per tots els mitjans. Jo tinc les eines esmolades», ha advertit, amb referència als seus pinzells i esprais.
Notícies relacionadesEn aquest retrat de la història hi han participat entitats relacionades amb la memòria del país i l’alumnat de quart d’ESO de l’Institut Quatre Cantons, que va formar part de la creació del mural. Un procés pedagògic que adquireix una nova dimensió després de la vandalització.
Durant cinc setmanes el centre educatiu es va dedicar a conèixer la importància d’aquest cos internacional i van investigar sobre experiències específiques dins de les brigades amb testimonis històrics com el d’Evelyn Hutchins, que conduïa ambulàncies durant la nit per transportar ferits del front als hospitals. Blackblock conclou a les xarxes que el moviment antifeixista és més important que mai i que és necessari criminalitzar aquesta conducta en lloc d’anomenar-la «ideologia».
- Maria van Kerkhove: "Hi haurà una pandèmiade grip, només faltasaber quan"
-
Ofert per
- Concerts al Bernabéu: l’error i el que pot arribar
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria
- Habitatge Propietaris de pisos turístics de BCN exigeixen mil milions a la Generalitat
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- OLIMPISME Samaranch entra en la carrera per presidir el COI
- Automobilisme Àlex Palou, el rei del pollastre fregit
- La continuïtat de l’estrella Aitana renova amb "el millor contracte de la història"
- FUTBOL El Manchester City afronta un possible descens de categoria