Tast a la Rambla

El festival de tapes de la plaça de Catalunya debuta amb milers de comensals

2
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Amb el reclam de fogons destacats i aromes que alimenten en plena plaça de Catalunya, una multitud de barcelonins i visitants han sucumbit aquest dijous a l’inici del Tast a la Rambla. La iniciativa gastronòmica, que aquest any reuneix 36 bars, restaurants i pastisseries de la ciutat, s’ha traslladat a la plaça per les obres que afecten el tram baix de la Rambla. El resultat ha sigut un debut molt animat, perquè el nou emplaçament ofereix encara més espai i articula tots els participants i les temptadores tapes en només una illa, durant quatre dies, fins diumenge a les 22.00 hores.

El muntatge, que suma nou edicions i va néixer per reconquistar la ciutadania que havia perdut l’interès pel massificat centre de la ciutat, ja s’ha convertit en una cita fixa per a molts ‘foodies’ que veuen l’oportunitat d’accedir a alguns platillos de restaurants destacats de la ciutat: del Nectari Restaurant al Gaig Barcelona, passant pels Dos Pebrots, Tapes 24, Virens, Casa Amàlia 1950 o Compartir Barcelona, entre molts altres. Cadascú despatxa una proposta de la casa, en format de platillo o d’entrepans gurmet, segons el xef. El festival gastronòmic és tan intens (obre gairebé tot el dia) que és freqüent que els que més triomfin preparin més de 6.000 dosis de la seva tapa, recorden alguns participants històrics.

Públic d’aquí i allà

Aquest dijous, en les primeres hores hi va haver un evident predomini de turistes que passejaven per la zona i es van trobar amb una oportunitat única de provar una gran varietat de platillos locals (d’arrossos a bunyols, brioixos farcits, truites, melosos, costella ibèrica, llet de tigre... i molt més) i disfrutar d’espais de degustació i set zones de taules altes.

Poc després, ja a l’hora de dinar més tard, van ser els barcelonins els que també van ocupar la plaça, després de proveir-se de tokens. A diferents punts de venda s’adquireixen les esmentades peces (un token val un euro), de manera que després són la moneda de canvi. Una tapa costa cinc tokens, mentre que les begudes valen de dos a cinc. En la primera jornada s’han tornat a veure cues sobretot a l’italià Cecconi’s (que va ser el primer en vendes fa un any) i davant les postres de L’Atelier, que muntava sense parar cons de gelat Reus.

Notícies relacionades

El muntatge, amenitzat per discjòquei al mig de la plaça, va més enllà de la degustació a les parades dels 30 restaurants i 6 pastisseries participants, ja que permet assistir (normalment per als primers a seure, sense previ registre) a molts ‘showcookings’. Com els que han ofert aquest dijous tres cuineres amb receptes que permeten el reaprofitament d’ingredients sobrants a l’estil de les àvies (Grandma’s Cooking Barcelona); el taller de ‘steak tàrtar’ a la tarda, el de cuina italiana, i altres, amb l’avantatge que el públic aprèn a primera fila i després pot degustar les elaboracions. Demà hi haurà una agenda intensa amb producte català (del bacallà de Ca l’Isidre als arrossos catalans amb Carles Gaig), mentre que el cap de setmana desembarquen cuiners de Castella-la Manxa i Astúries per fer el mateix amb la seva gastronomia.

Aquest dijous i diumenge obre a les 22.00, mentre que divendres i dissabte també aixeca la persiana a les 12.00 però funciona fins a mitjanit.