Protesta al Fòrum

El malestar contra el soroll es concentra en el Primavera Sound i exigeix exportar concerts fora de Barcelona

  • Restriccions a bars i terrasses de Barcelona per frenar els ‘botellons’ durant el Primavera Sound

  • Mor un home atropellat per un tramvia al costat del Fòrum de Barcelona

El malestar contra el soroll es concentra en el Primavera Sound i exigeix exportar concerts fora de Barcelona

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els espectadors del Primavera Sound que la boca de metro escopia en multitud abans que comencés la segona jornada del festival han tingut l’ocasió de ser testimonis del malestar que el soroll sembra a Barcelona. L’exasperació per no poder aclucar els ulls s’ha concentrat aquest dijous als voltants del Fòrum, on el cansament pel sarau a deshores batega més intens aquesta setmana a la ciutat. 

Aquí, abans que comencessin les actuacions que s’allargaran fins ben entrada la matinada, han confluït els moviments veïnals contra el bullici que han despuntat a diferents barris: s’han desplaçat els afectats per les terrasses que omplen Enric Granados, els esgotats per l’insomni per la gresca al Triangle Golfo del Poblenou, els mobilitzats a la Font de la Guatlla per l’estrèpit dels concerts a Montjuïc i, és clar, els veïns del Fòrum farts que l’esplanada aculli amb freqüència certàmens multitudinaris. «Volem dormir», han exclamat tots a l’uníson. Els uneix també una demanda: prou de sarau al costat de les vivendes de la capital.

«Barcelona és una ciutat enemiga del descans», ha proclamat Enric Navarro, portaveu de la plataforma Stop Concerts. Sorgida el 2022 després de dos anys de certa treva en l’agenda de l’oci de l’urbs per la pandèmia, l’entitat veïnal insta a traslladar els espectacles de gran format a solars de l’àrea metropolitana que, en tot cas, estiguin allunyats de nuclis habitats. La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i altres plataformes secunden el prec. Al seu torn, i mentre la petició no es compleixi, proposen que el volum dels concerts a l’aire lliure es limiti a 90 decibels. Asseguren que no és estrany que es disparin per sobre dels 100 decibels. 

Notícies relacionades

També exigeixen que les actuacions es programin en horari diürn i mai més tard de les 22.00 hores. Els grups i cantants del cartell del Primavera Sound estan autoritzats a tocar fins a les 5.30 del matí. «Els quatre concerts de Coldplay a Barcelona la setmana passada van començar a les 9 de la nit. A Manchester, aquest dimecres, van actuar a les 5 de la tarda. És inadmissible que hàgim d’aguantar festes fins a les 6 del matí i són horaris incompatibles amb el descans», s’ha queixat Navarro.

Els veïns també han advertit de les vibracions que el terrabastall els causa a casa. «No només afecta les vivendes pròximes. Tenim la carta d’un alcalde del Maresme, a més de 10 quilòmetres del Fòrum, que va informar l’alcaldessa de Barcelona de les múltiples queixes de veïns que va rebre pel Primavera Sound de l’any passat», ha revelat Navarro.