Turisme professional

Barcelona repeteix primer lloc en nombre de congressistes internacionals

La ciutat es manté també al ‘top 5’ de volum de convencions de l’ICCA, i guanya pes al sector de medicina i tecnologies

  • L’estiu portarà tants turistes a Barcelona com el 2019 però amb preus rècord

Barcelona repeteix primer lloc en nombre de congressistes internacionals

TB

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Després de dos anys de paràlisi o marcatges per la participació virtual en centenars de congressos arreu del món, l’últim rànquing de l’Associació Internacional de Congressos i Convencions (ICCA) ha tornat el lloc d’honor a Barcelona quan el sector ha recuperat la normalitat. L’any 2022 –que va arrencar encara amb seqüeles– va tornar la primera posició a la capital catalana en nombre d’assistents a congressos i convencions. Van ser 135.000, que la van situar per davant de Viena (105.000) en segon lloc, seguides de París, Lisboa, Milà i Londres.Madrid, amb 59.000 delegats, ocupa la vuitena posició.

Barcelona, a més, consolida el seu quart lloc (des del 2017) en volum de congressos organitzats, amb 133. S’imposa Viena (162) i a continuació se situen Lisboa (144), París (134). Praga ha escalat posicions fins a arrabassar la cinquena posició a Madrid, que ha passat a la sisena en aquesta ocasió. Aquest rànquing només comptabilitza els congressos internacionals rotatoris entre tres països (sempre alternen seu) i amb un mínim de 50 delegats. I deixa fora cites com el MWC de telefonia mòbil o l’ISE.

De fet, Barcelona s’ha consolidat com a destí especialitzat amb uns 450 congressos anuals de diferent mida. Per al 2023 ja n’hi ha 40 de confirmats amb més de 1.000 delegats. El sector mèdic i científic acapara un 40% de les cites reservades, seguides pel tecnològic, en què s’emmarquen els grans esdeveniments.

Visitant estratègic

Les dades de l’ICCA s’han fet públiques aquest dimarts a Frankfurt, durant la celebració de la fira IMEX del sector dels congressos i convencions (MICE), on és present amb un innovador estand Turisme de Barcelona amb el seu programa Barcelona Convention Bureau (BCB), especialitzat en la captació d’aquest tipus de cites que porten a la ciutat turisme professional i de negocis. Aquest tipus de visitant resulta molt rendible i no té l’impacte del vacacional, ja que es limita més als circuits de negocis i recintes firals, consumeix serveis i hostal, però no realitza rutes turístiques. A més, sol propiciar l’atracció d’inversions, talent i posicionar internacionalment Barcelona.

L’última enquesta de perfil de congressista ja apuntava que per a més del 60% dels assistents la ciutat escollida com a seu del congrés «influeix decididament» a l’hora de participar.

En aquest sentit, l’equip barceloní té en agenda més de 80 cites amb agents i operadors de la indústria MICE per «captar, concertar i preparar futures candidatures» per a nous esdeveniments a Barcelona. La ciutat ja suma més d’un centenar de candidatures obertes fins al 2027.

Barcelona ha mantingut la primera posició en delegats –amb el mèrit afegit de no ser capital d’estat– durant gairebé tota l’última dècada. Però les dades del 2022 són especialment destacades perquè van marcar la tornada a la presencialitat i la recuperació del sector a partir de la primavera.

En aquest sentit, el president del consorci, Eduard Torres, ha destacat la importància estratègica d’aquest segment i l’especialització que Barcelona està assumint en els congressos científics i tecnològics. «El reconeixement mundial de Barcelona com a seu de congressos ens torna a posar al mapa com una de les destinacions punteres en l’organització d’esdeveniments i també en excel·lència científica i tecnològica, cosa que ens converteix en una ciutat molt atractiva per a tot el sector de la salut», ha assenyalat des de l’IMEX, remarcant el valor de la col·laboració publicoprivada.

Per al director del BCB, Christoph Tessmar, la fortalesa de la capital catalana queda patent per les dades del 2022, quan altres països ja tenien menys restriccions durant l’inici d’any. Des de l’any 2000, a més, s’ha mantingut al ‘top 5’ en nombre de cites internacionals.

Exemple de noves pràctiques

Notícies relacionades

A la fira de Frankfurt, el BCB hi assisteix amb estand propi acompanyat de 12 empreses membres del consorci com Fira Barcelona i CCIB, Le Méridien Barcelona, SB hotels, Grand Hotel Central, Renaissance Barcelona Fira, Setenta Group, Paxton Barcelona, Meliá Hotels International, La Daurada Group (Venue), Kuoni Tumlare Spain (DMC/OPC), 4foreverything, i amb Codorniu i Família Torres com a espònsors.

La singularitat d’aquesta edició és que el seu estand predica amb l’exemple de la sostenibilitat en els esdeveniments. Per primera vegada es calcularà i compensarà l’empremta de carboni de la seva producció i la dels viatges del personal i els membres participants. Per portar-ho a terme s’ha utilitzat fusta de boscos sostenibles, materials 100% reutilitzables, substitució de cartelleria per pantalles, impressió sobre materials lliures de PVC i pantalles d’il·luminació led de baix consum, han relatat. El muntatge s’auditarà i des de les seves pantalles s’informarà de les dades referents a CO2. El BCB, a més, acaba d’editar una guia de bones pràctiques en l’organització d’esdeveniments més sostenibles a la destinació Barcelona.