Crítica a la Generalitat

Colau afirma que invertirà 90 milions a climatitzar els centres educatius de Barcelona

  • Ada Colau insta Pere Aragonès a invertir a les escoles de Barcelona per evitar la calor i el fred extrems

  • Maragall respon la carta de Colau a Aragonès sobre la climatització de les escoles de Barcelona

Colau afirma que invertirà 90 milions a climatitzar els centres educatius de Barcelona

Blanca Blay / ACN

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’alcaldessa de Barcelona i candidata a la reelecció, Ada Colau, s’ha compromès aquest dimecres a climatitzar tots els centres educatius de primària i secundària de la ciutat, tret dels de l’escola infantil, de competència municipal, en els quals ja està resolt el problema.

Segons xifres que ha donat ella mateixa en un acte als jardins de Pla i Armengol, al Guinardó, a la ciutat, sense comptar els infantils, hi ha 253 centres educatius que es veurien beneficiats per la mesura: 161 de primària, 16 instituts escola i 76 instituts de secundària. Aconseguir que la calor i el fred extrems –sobre tota la calor– afectin alumnes i docents requereix reformes que suposen una inversió de prop de 90 milions d’euros. L’assumpte és combatre els efectes del canvi climàtic, sigui amb aire condicionat o ventiladors.

Conflicte competencial

El problema de la calor a les aules va créixer quan l’inici del curs es va avançar. Aquest principi de setembre va convertir molts centres en forns, i fa temps que Colau ataca la Generalitat, reclamant que prengui mesures. I de fet, el Govern ha anunciat mesures a tot Catalunya, però a l’ajuntament li sembla insuficient.

L’alcaldessa ha recalcat que espera que l’Executiu de Pere Aragonès acabi compartint la inversió. Preguntada per què competeix a qui, ha precisat que el manteniment de la primària correspon al consistori, però que això no inclou aquest tipus de millores. L’Administració autonòmica i la barcelonina comparteixen un consorci d’educació, i l’ajuntament reclama més aportació del Govern.

L’alcaldessa ha recordat que la Generalitat és l’Administració que té la responsabilitat principal d’atendre els centres, però ha afegit que si l’ajuntament ha d’afrontar només les reparacions, ho farà.

Pla ombra

L’alcaldessa ja ha citat l’objectiu de climatitzar les escoles durant la campanya, i de fet l’ajuntament ja fa temps que ha obert el debat i que mira la Generalitat de reüll. Mesos enrere, Colau va enviar una carta a Aragonès reclamant-li que actués per combatre la calor a les aules

Aquest dimecres, ha presentat la mesura dins del que ha denominat Pla Ombra, que a part de la pota educativa inclou l’objectiu de climatitzar també 1.500 vivendes amb serveis per a gent gran, amb un cost previst de 6,8 milions.

Collboni i l’ocupació

Notícies relacionades

Un altre punt és guanyar 16 hectàrees d’ombra, mitjançant, entre altres mesures, la col·locació de tendals en places dures i altres espais. També entra dins del Pla Ombra el repte de duplicar els refugis climàtics en el pròxim mandat, i passar de més de 200 a prop de 400.

Preguntada per la proposta formulada per l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, d’obrir una oficina municipal sobre l’ocupació, l’alcaldessa ha recordat que el consistori ja atén les famílies vulnerables que pateixen desnonaments i cridat a no respondre a la «provocació de la dreta i l’extrema dreta», en al·lusió al conflicte que s’ha viscut amb les cases ocupades a la Bonanova.