Mirador polèmic

Tercer dia de tancament als búnquers del Carmel de Barcelona: desfilada de turistes al voltant de la tanca

  • L’ajuntament anuncia més mesures per dissuadir els visitants, però sap que el canvi no serà immediat

  • Últim capvespre als búnquers del Carmel de Barcelona: «És culpa dels turistes»

  • VÍDEO | Així es colen els turistes al turó de la Rovira ‘tancat’

Tercer dia de tancament als búnquers del Carmel de Barcelona: desfilada de turistes al voltant de la tanca

Jordi Otix

5
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«¿Estàs segura que tanquen? No ho crec, he vist fotos i vídeos de gent aquí a la nit», responen el Damian, el Wiktor i el Dominik, tres turistes polonesos que aquest dijous a la tarda han pujat als búnquers del Carmel de Barcelona amb la intenció de «quedar-se a veure els llums de la ciutat». Però no serà possible. Són les 19.15 h i, d’aquí cinc minuts, els agents de la Guàrdia Urbana els hauran fet fora, perquè a i mitja ja no pot quedar ningú al mirador. 

Igual que aquests tres amics, la immensa majoria de persones que han anat al turó de la Rovira aquest dijous ignoraven les noves restriccions, vigents des de dimarts passat. El mirador tanca de 19.30 a 9.00 h per evitar festes i molèsties veïnals, però el desconeixement per part dels estrangers provoca que, per ara, continuïn arribant en manada a l’hora del capvespre. Alguns, pocs, ho han sabut quan ja estaven de camí: «Ja estàvem a l’autobús i el conductor ens n’ha informat», expliquen un grup de noies suïsses que han arribat poc abans de l’hora de la clausura.

Desallotjament, decepció i alternativa

A les 19.20 h, el primer policia fa sonar el xiulet i aixeca la veu: «Senyors, cal anar-se’n ja. Es tanca», proclama l’agent, mentre els seus companys van de grup en grup propagant el missatge. Malgrat la decepció, els presents fan cas i surten de manera ordenada. Alguns es queden uns minuts més, esgotant les últimes fotografies amb l’‘skyline’ de fons. Mentrestant, es produeix una desfilada de joves –i alguna família–, molts equipats amb menjar i beguda, perquè s’hi volien quedar una bona estona. Als tres minuts ja no hi queda gairebé ningú; als deu, el lloc està desert. Però això encara no ha acabat.

Quan tanca el mirador, falta poc més d’una hora perquè es pongui el sol a Barcelona, moment clau en què es produeix el pic de visitants. Això provoca que, després de la clausura, comenci una constant desfilada de turistes que arriben i es troben uns policies que els diuen «‘It’s closed’», sense gaire més explicació, i que els fastiguegen el pla. Les cares són un poema.

Era poc probable que aquestes persones fessin mitja volta per tornar per on havien vingut. I és que aquest no és un lloc que vingui de passada a enlloc. Han vingut expressament i no marxaran sense les seves vistes i les seves birres. Així que toca buscar l’alternativa. Carregats amb els seus entrepans, ampolles de vi i/o llaunes de cervesa, els visitants emprenen un nou camí envoltant la tanca, fins a trobar un lloc mitjanament còmode on asseure’s a contemplar la vista.

Una estona després, l’exterior del reixat era ple de gent. Això, sí, en aquesta ocasió, cap d’ells s’ha aventurat a saltar el cèrcol, com sí que ha passat durant els tres dies anteriors. Potser ha sigut per la publicació de vídeos que mostren com alguns turistes salten, que aquest dijous la Guàrdia Urbana s’ha quedat molta més estona vigilant l’entrada principal.

Noves mesures dissuasòries

Segons els veïns, aquestes escenes «confirmen» la seva teoria que la tanca és «insuficient». El Consell Veïnal del Turó de la Rovira ha carregat contra la regidora del districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, i aquest dissabte ha convocat una protesta per reclamar accions «efectives» amb les quals es pugui impedir l’accés als búnquers del Carmel.

Sobre aquest assumpte, Alarcón ha assegurat als mitjans que és «molt conscient que el problema no està resolt», però també ha demanat que es reconegui que la situació està «molt millor que fa un mes», quan es va posar en marxa un dispositiu especial de la Guàrdia Urbana per posar fi a les festes il·legals i als ‘botellons’ que habitualment s’organitzaven al lloc.

La regidora ha afirmat també que, malgrat la picaresca, la tanca sí que està «dissuadint» els turistes de visitar aquest mirador a partir de certa hora, i que els que salten «s’arrisquen a emportar-se una multa». El primer dia de tancament (el 2 de maig) es van posar dues sancions. No obstant, queda la incògnita de si aquestes sancions arribaran realment als seus destinataris, en el cas que resideixin en altres països.

Igualment, fonts municipals recorden que la denúncia per entrar als búnquers del Carmel desrpés del tancament té una sanció de 300 euros, i que, en el cas de consumir alcohol a la via pública, la multa pot anar dels 100 als 600 euros

L’Ajuntament de Barcelona espera que, amb el pas dels dies, aquest problema es vagi diluint, a mesura que els visitants vagin coneixent els nous horaris. Per a això, el consistori assegura que ha demanat a hotels i apartaments turístics que comuniquin als seus hostes quan no han de visitar aquest lloc. Així mateix, Alarcón ha assegurat que l’entitat municipal Turisme Barcelona «està treballant perquè aquesta informació arribi ben aviat als turistes perquè no utilitzin aquest espai a la nit».

Notícies relacionades

També, a partir d’aquesta setmana, cada divendres, dissabte, diumengei les vigílies de dies festius es desplegaran agents cívics pels voltants dels búnquers des de les 19.30 fins a les 22.00 h, que tindran la comesa d’explicar a les persones que arribin al lloc que el recinte està tancat. Aquests estaran acompanyats d’agents de la Guàrdia Urbana.

Amb tot, la regidora del districte ha insistit que «el canvi no serà d’un dia per a l’altre» i que és necessari «continuar treballant», per resoldre un conflicte que va començar a gestar-se fa deu anys, quan el govern de Trias va mirar de descentralitzar el turisme a Barcelona, una acció que, segons ella, es va fer «sense governança», i que ha provocat aquest descontrol al turó de la Rovira, un mirador que mor d’èxit.