Localització icònica

Últim capvespre als búnquers del Carmel de Barcelona: «És culpa dels turistes»

  • A partir d’aquest dimarts el mirador del Turó de la Rovira tancarà de 19.30 a 9.00 hores

  • Barcelonins acudeixen al lloc per «acomiadar-se d’aquest paratge envaït pels estrangers»

JORDI OTIX

4
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest dilluns, 1 de maig, ha sigut l’últim dia sense tancament nocturn als búnquers del Carmel de Barcelona. A partir d’aquest dimarts, només es podrà accedir a aquest espai del Turó de la Rovira de 9.00 a 19.30 hores (a l’hivern serà només fins a les 17.30 h). Com molts altres dies, el mirador s’ha omplert de joves amb la intenció de passar la tarda disfrutant de l’‘skyline’ de la ciutat. La majoria d’ells, turistes, tot i que també hi han acudit alguns barcelonins que han vist amb resignació com, d’alguna manera, han perdut un altre espai de la ciutat.

Molts dels visitants desconeixien que és l’«últim capvespre» del Turó de la Rovira. A l’assabentar-se del nou horari, els locals mostren la seva tristesa i ràbia perquè s’hagi hagut d’arribar a aquest punt. «Això és culpa dels turistes, que es creuen que Barcelona és la ciutat de la droga i la festa. Venen a fer ‘botellons’ i, al final, els que som d’aquí de tota la vida ho acabem pagant», lamenta Joana Grau (15), veïna de Gràcia. Tant ella com el seu amic Joan Cases (17) coincideixen que aquest mirador ha canviat a pitjor. «Abans no hi havia gent i ara està ple de guiris. A l’estiu no t’hi pots ni asseure», asseguren. Són les 19.00 h i expliquen que no trigaran a anar-se’n, perquè «s’enreda bastant a la nit i no és agradable, i menys si ets dona. Els guiris se t’acosten i no tenen problema a dir-te qualsevol cosa, tot i que siguis més jove que ells», afegeix la Joana.

Venen a fer ‘botellons’ i, al final, els que som d’aquí de tota la vida ho acabem pagant»

Mentre la jove relata aquestes experiències, arriba al recinte un grup nombrós d’estrangers, tots equipats amb bosses i alcohol. Dos agents de la Guàrdia Urbana que vigilen permanentment el lloc se’ls acosten per advertir-los que «no es pot beure al carrer». Els turistes no donen crèdit davant aquesta afirmació i buscaran un lloc per asseure’s on estiguin menys a la vista de la policia.

«Venim a acomiadar-nos»

Alguns barcelonins que sí que s’han assabentat del tancament han acudit expressament als búnquers per aprofitar l’oportunitat. És el cas de la Miriam (27) i el David (26), una parella del Carmel que feia temps que no pujava als búnquers, precisament, per la invasió de turistes. Se’ls n’havien tret les ganes, però no han volgut perdre’s l’últim capvespre: «Hem vingut per acomiadar-nos. És molt trist tenir una cosa tan bonica al costat de casa i no poder pujar per això» comenten resignats. Expliquen que, abans de posar-se de moda aquest lloc, solien anar-hi amb els amics a passar la tarda. «Xerraves mentre veies les vistes, et feies quatre fotos i baixaves. No com ara, que venen els turistes amb les begudes... L’han explotat massa», afirmen.

Hem vingut per acomiadar-nos. És molt trist tenir una cosa tan bonica al costat de casa i no poder pujar per això»

Hi va haver un temps, no obstant, que no tot era festa i molèsties. Per a alguns ha sigut l’escenari de cites especials. «Hi havia gent que venia per passar una vetllada romàntica, amb les estovalles i l’ampolla de vi. S’hi estava tranquil, ni Déu ho coneixia. Després van començar amb les festes descontrolades, els ‘dj’ i el soroll. És una pena», expliquen Josep i Fermín Roig (64), germans i veïns del Guinardó, que també recorden que, de petits, pujaven a jugar a les bateries i que era un lloc «solitari». Al contrari del que és ara.

Per aquesta raó, a pesar de no tancar oficialment l’espai, la Guàrdia Urbana l’ha desallotjat en més d’una ocasió el mes d’abril, quan ha detectat que hi havia un «excés» d’afluència que faria «perillar» el descans dels veïns –que fa temps que es queixen dels visitants– i la integritat de les restes de les bateries antiaèries de la Guerra Civil que es troben allà. Ho han fet en el marc d’un dispositiu especial per evitar que se celebrin festes en aquest lloc.

«Canviar el públic»

D’ara endavant, les opcions per veure la posta de sol als búnquers es reduiran a uns quants dies entre finals de novembre i el mes de desembre, en els quals el capvespre es produeix entre les 17.20 i les 17.30, hora en què les autoritats procediran a desallotjar el recinte i a tancar les sis portes de la tanca que envolta el mirador.

Notícies relacionades

Quan es fa de dia sí que no hi ha treva, ja que l’horari d’obertura per a tot l’any s’ha fixat en les 9.00 hores. Massa tard per veure-ho. Una llàstima, ja que a la capital catalana la sortida del sol es dona pel mar.

La regidora del districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, va explicar a l’anunciar el tancament que la intenció és «canviar el tipus de públic que va a aquest entorn», i substituir els joves, la música i les festes per un altre més «cultural», centrat en la visita de les bateries antiaèries.