Dades per ciutats de Catalunya

¿Quants dels teus veïns saben parlar català a la teva ciutat?

Consulta la taxa d’habitants que dominen la llengua sobre la població total a les grans urbs catalanes

¿Quants dels teus veïns saben parlar català a la teva ciutat?
  • El català resisteix amb dificultats a Barcelona: mínim històric del 38% d’ús

  • L’Hospitalet i les ciutats al nord de Barcelona són les que menys català parlen a Catalunya

  • PREDICCIONS 28-M | ¿Qui guanyarà les eleccions a l’Hospitalet? Aquestes són les prediccions

1
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Aquest abril del 2023 s’han complert 40 anys de l’entrada en vigor de la Llei de Normalització Lingüística, coneguda popularment com la llei del català. La norma, que va coincidir en el temps amb els primers passos del model educatiu de la immersió lingüística, va resultar clau per a l’impuls a Catalunya de la llengua catalana, que continua protagonitzant una funció social fonamental a les ciutats.

Però una qüestió és l’ús del català i una altra el seu coneixement, més estès en els contextos locals. Sobre aquest segon, l’Institut Nacional d’Estadística (INE) maneja dades (2021) de quantes persones «parlen amb dificultat o bé» la llengua catalana a les grans ciutats (més de 50.000 habitants).

Delimitant l’àmbit territorial a Catalunya, l’equip d’Infografia d’EL PERIÓDICO ha creuat les dades de l’INE amb les de les poblacions totals de les grans ciutats catalanes per obtenir la taxa de veïns que saben parlar català.

Notícies relacionades

A la part alta de la taula destaquen els casos de Vilanova i la Geltrú (89%), Manresa (88%), Girona (88,2%), Sabadell (87%) i Terrassa (86,7%). Per la seva banda, la zona baixa de la proporció d’habitants que saben parlar amb dificultat o bé el català a les ciutats queda protagonitzada per Santa Coloma de Gramenet (76,1%), l’Hospitalet de Llobregat (78,3%), Castelldefels (80%), Cornellà de Llobregat (80,4%) i Viladecans (81,8%). Barcelona (84,5%), per la seva banda, queda a la meitat del rànquing.

Consulta quants dels teus veïns saben parlar català a la teva ciutat i compara la dada amb la d’altres grans ciutats catalanes a la següent taula.