Eix d’or amb taques

La falta de pluja obliga a reforçar la neteja del paviment del passeig de Gràcia

  • Barcelona ha retirat gairebé 600 papereres en set anys

A1-173650399.JPG

A1-173650399.JPG / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Qualsevol vianant que en comptes de mirar endavant camini amb la vista posada a terra se sorprèn ja fa dies de la brutícia que mostra el paviment de molts carrers de Barcelona, malgrat l’increment de recursos en la neteja municipal, i davant la llarga absència de pluges. Però la situació resulta sorprenent en punts com el passeig de Gràcia, al peu dels comerços més luxosos de la ciutat i sent una de les més visitades de la ciutat. L’acumulació de taques i orins al costat de façanes, bancs, papereres, bústies i altres elements contrasta amb l’oferta i el seu caràcter icònic. Després de la queixa dels afectats aquesta mateixa setmana, l’ajuntament replica que reforçarà des d’aquest dijous l’operatiu de fregada en aquest eix d’or. No obstant, aquest dimecres ja s’ha notat una millora en la neteja, assenyalen els comerciants.

L’Associació del Passeig de Gràcia va mantenir una reunió aquesta setmana amb representants de l’àrea d’Ecologia Urbana. La trobada ja estava agendada fa temps, però van fer saber als responsables de la planificació que era necessari millorar el sanejament dels carrers, davant la previsió que la sequera agreugi la situació, i tenint en compte que s’utilitzen aigües freàtiques (del subsol).

La conjuntura d’estalvi d’aigua no ha afectat el rentat dels carrers, afirma l’ajuntament, que manté la regularitat habitual (incrementada des de la nova contracta de neteja). Sí que ha variat l’ús d’aigua freàtica al 100%, ja que abans era un 80% (alguna maquinària petita només podia utilitzar l’aigua corrent), atesa la situació.

No obstant, la falta de pluges durant mesos fa que la neteja quedi curta per a les taques i greixum més enquistats. El rastre que pugui escórrer-se de les papereres, de bosses que surtin d’algun restaurant, de restes de begudes vessades, d’orins o fins i tot de defecacions de gos, sembla tatuat sobre el paviment. I no hi ajuda l’incivisme de totes les persones que tiren burilles i xiclets a terra, apunten des d’una botiga molt freqüentada.

El rastre d’orins

La normativa municipal prohibeix que les mascotes orinin contra façanes i mobiliari urbà, i en cas de fer-ho han de netejar-se al moment, però a la pràctica no es persegueix aquesta infracció comuna. En condicions climatològiques normals, la pluja i la neteja urbana és suficient per atenuar-ho, però en l’actual panorama de sequera aquesta brutícia s’acumula.

El president d’associació de comerciants, Luis Sans, sap que el problema és comú a altres carrers de l’Eixample, però per la gran afluència de passejants i compradors de l’eix, i per la seva oferta, ha reivindicat la millora. El compromís municipal ha començat a donar fruits. Aquest dimecres, les taques eren menys visibles respecte a l’estampa de la setmana passada i l’inici d’aquesta, constatada per aquest diari.

Fonts de l’àrea d’Ecologia Urbana asseveren que al districte, com en la resta de l’urbs, s’ha reforçat la neteja amb aigua. A l’Eixample ha passat de freqüència quinzenal a setmanal a les cantonades d’edificis. Cada jornada treballen 13 cisternes de neteja amb aigua entre els torns diürns i nocturns, apunten, i des de fa uns mesos s’han incorporat uns equips polivalents que la meitat de la jornada fan tractament amb aigua i l’altra meitat realitzen escombrada als carrers.

Notícies relacionades

Afegeixen que posen l’accent en entorns de contenidors, restes d’excrements de coloms i excrements en general, doblant la freqüència prèvia al nou contracte. Al districte hi ha 10 equips d’aquest tipus.

En total, l’escombrada mixta –novetat– amb màquina escombradora dual es realitza tres vegades per setmana amb aigua sobre la vorera, detallen, amb un total de 12 equips a l’Eixample. I tres més de reforç per a punts específics.