Paròdia controvertida

El govern de Colau vota dividit per la polèmica del gag del Rocío de TV3

  • Parla Judit Martín, l’actriu que va interpretar la Verge del Rocío a TV3: «M’han arribat coses dolentes»

  • Toni Soler i Albert Boadella: a propòsit de la llibertat d’expressió»

El govern de Colau vota dividit per la polèmica del gag del Rocío de TV3

TV3 / Està passant

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’enorme ressò de la polèmica desencadenada per la paròdia a compte de la Verge del Rocío en un programa de TV3 ha arribat també a l’Ajuntament de Barcelona. Les forces del govern de l’alcaldessa Ada Colau (Barcelona en Comú i el PSC) han votat per separat davant la proposició que Ciutadans ha presentat per exigir que la televisió pública catalana es disculpi pel gag emès en el programa ‘Està passant’. Ja de sobres coneguda, l’escena la protagonitzava una actriu caracteritzada com la verge venerada a Almonte, que imitava l’accent andalús i s’insinuava als presentadors de l’espai. Mentre els socialistes s’han alineat amb Cs, el PP i Valents contra el número còmic, els comuns, ERC i Junts han esgrimit la llibertat d’expressió a favor de l’esquetx. La reprovació a la cadena s’ha rebutjat, tot i que ha evidenciat dues postures difícilment conciliables sobre els límits de l’humor.

Abans de recolzar la proposició, la regidora socialista Rosa Alarcón ha acusat d’«oportunisme polític» Cs per forçar que l’ajuntament es posicionés sobre la controvèrsia, que ha portat el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, i altres alts càrrecs a exigir mesures contra TV3. «Requereix un debat seriós. Els socialistes tenim clar que el respecte a les confessions és imprescindible en una societat sana, però el debat sobre els límits de la llibertat d’expressió és profund», ha advertit la regidora, abans d’aclarir que el PSC secundaria la proposta de Cs, al·legant que «el respecte és essencial». «Reconeixem el paper de la societat andalusa en la societat catalana, però lamentem l’ús partidista que s’ha fet», ha tornat a recriminar els liberals.

El tinent d’alcalde dels comuns, Jordi Martí, ha dit compartir bona part dels arguments d’Alarcón, excepte el sentit del vot dels socialistes. «Espero que cap regidor posi en dubte la llibertat d’expressió. Tothom pot dir el que vulgui, també sobre la religió, només faltaria», ha brandit el membre del partit de Colau. 

Al seu torn, Martí ha deixat caure una crítica velada als socialistes, molestos amb un humorista que va comparar el PSC amb el nazisme en el programa ‘Zona Franca’. El còmic va acabar acomiadat, abans que el presentador Joel Díaz renunciés a seguir al capdavant de l’espai. «Aquells que avui defensen la llibertat d’expressió són els que hi ha moments que creuen que la televisió pública no poden dir segons què», ha recriminat.

Humor sobre Mahoma

A part de reclamar disculpes, la proposta de Cs ratlla la sàtira sobre el Rocío de «falta de respecte» i «insult». Al seu torn, advoca perquè l’ajuntament no aporti fons a «productores que utilitzin l’insult i la denigració de diferents col·lectius com a mètode d’un pretès humor». ‘Està passant’ el realitza Minoria Absoluta, dirigida per Toni Soler i responsable del màxim exponent de l’humor satíric a TV3, ‘Polònia’.

Notícies relacionades

El regidor de Cs Paco Sierra ha acusat TV3 de «vulnerar drets» i «atemptar en el més íntim de moltes persones» amb el gag del Rocío. Ha afirmat que no l’ha vist complet per sentir «fàstic». 

Així mateix, Sierra ha tornat la crítica al PSC. Ha opinat que els socialistes s’han posicionat aquesta vegada al costat de Cs per la imminent inauguració de la Feria d’Abril de Barcelona i no enutjar les entitats andaluses a Catalunya davant les pròximes municipals. També ha emplaçat TV3 a fer humor sobre l’islam. «Si tenen collons, que facin gràcies no amb un imam, sinó amb el profeta, com feien els de ‘Charlie Hebdo’. Això és tenir gràcia i saber el que és el sentit de l’humor», ha etzibat Sierra, amb referència al setmanari francès que va rebre un atemptat islamista el 2015, en què van morir 12 dibuixants i col·laboradors.