Cita amb les urnes

Així estan les enquestes de les eleccions municipals a Barcelona 2023

Els comicis locals del 28 de maig resoldran el pols per l’alcaldia entre Colau, Maragall, Collboni i Trias

Així estan les enquestes de les eleccions municipals a Barcelona 2023
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Cap de la secció de Política

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

L’alcaldia de Barcelona tornarà a ser la joia de la corona de les eleccions municipals del 28 de maig del 2023 i la disputa es presenta tan o més renyida que fa quatre anys. La batalla a quatre entre Ada Colau, Ernest Maragall, Jaume Collboni i Xavier Trias es lliurarà en un tauler polític fins ara molt igualat i ple d’incògnites sobre qui guanyarà les eleccions i quines aliances es forjaran després dels comicis. Durant l’any 2022, les enquestes municipals van plasmar un empat tècnic en primera posició entre Barcelona en Comú, ERC i el PSC, una fotografia que es va alterar en les últimes setmanes de l’any amb la irrupció de Trias.

La mitjana de tots els sondejos publicats sobre les eleccions a l’alcaldia de Barcelona situa al capdavant el PSC amb 2,7 punts d’avantatge sobre Barcelona en Comú, mentre que deixa en tercera posició ERC i en quarta, Junts. En la primera quinzena de 2023 s’ha ampliat el matalàs dels socialistes i Colau ha desbancat de la segona plaça Maragall, que va acabar el 2022 amb la medalla de plata.

Collboni aconseguiria el 21% dels vots (una dècima més al desembre) i Colau es quedaria en el 18,3% (vuit dècimes més). Maragall ha perdut un punt i mig en els últims 15 dies i obtindria el 17,5%, a vuit dècimes de Barcelona en Comú i a 3,5 punts del PSC. Aquest punt i mig que cedeix ERC se’l queda Trias, que ha escalat fins al 16,7% i es queda a només vuit dècimes dels republicans. El PP aconseguiria el 6,3%; la CUP, el 5,6%; Vox, el 5,5%; i Ciutadans, el 4,8%.

Traduït a regidors, les distàncies s’han reduït en la primera quinzena de l’any perquè ERC ha perdut un regidor en benefici de Junts, de manera que les quatre principals forces s’estan movent ara en una forquilla de tan sols dos regidors. El PSC aconseguiria 10 regidors (ara en té 8); ERC n’obtindria 8 (avui en té 10); Barcelona en Comú n’aconseguiria 8 (ara en té 10), i Junts n’aconseguiria 8 (avui en té 5).

Més allunyats, el PP es quedaria amb 3 regidors (ara en té 2); Vox, 2, i la CUP, 2. Amb aquests resultats, els ultradretans entrarien per primera vegada a l’Ajuntament de Barcelona, els anticapitalistes tornarien al consistori i Ciutadans es quedaria fora després d’un convuls mandat en què va implosionar la marca Barcelona pel Canvi, la coalició de Manuel Valls el 2019 que incloïa Cs.

Notícies relacionades

Els càlculs realitzats per EL PERIÓDICO a partir d’una fórmula feta servir per Ivan Serrano, investigador de l’IN3 (Internet Interdisciplinary Institute) de la UOC, corresponen a la mitjana ponderada dels principals sondejos publicats. La ponderació es realitza, com en altres fórmules d’aquest tipus, en funció de la mida de la mostra (com més gran, més valor) i de la data del treball de camp (com més recent, més significativa). A la següent taula es poden consultar els resultats de totes les enquestes publicades fins ara.

La majoria absoluta a l’Ajuntament de Barcelona està fixada en 21 regidors, per la qual cosa, amb aquests resultats, el vencedor o vencedora de les eleccions estaria obligat a buscar acords amb més d’una formació per arribar a l’alcaldia. El 2019, ERC va guanyar les eleccions a Barcelona en Comú per tot just sis dècimes i 4.696 vots, però les dues forces van empatar a 10 regidors. Colau va impedir que Maragall el desbanqués de l’alcaldia gràcies al seu pacte de govern amb el PSC i l’abstenció de la coalició de Valls.