Dia del llibre

Les botigues de Barcelona renuncien al final a obrir a Sant Jordi per falta de consens

Les entitats comercials no aconsegueixen posar-se d’acord per demanar l’obertura generalitzada de negocis durant el 23 d’abril a canvi de l’1 de novembre

Les botigues de Barcelona renuncien al final a obrir a Sant Jordi per falta de consens

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Definitivament, no hi haurà obertura comercial generalitzada a Barcelona diumenge 23 d’abril, coincidint amb Sant Jordi, que es torna a vaticinar multitudinari. Després d’haver obviat l’oportunitat d’incloure la data entre els 10 dies festius en què la llei catalana permet que s’atengui els clients, diverses entitats comercials han mirat de sincronitzar-se per sol·licitar juntes i a contrarellotge que s’acceptés que les botigues i els centres comercials aixequin la persiana sense restricció durant el dia del llibre i la rosa. Tot i això, el pacte que se sondejava per fer-ho possible s’ha frustrat. 

La Generalitat fixava la condició que les patronals del sector a Barcelona renunciessin a un dia festiu amb negocis oberts per intercanviar-lo pel 23 d’abril. Al seu torn, l’ajuntament exigia que la modificació estigués emparada per un acord unànime i per escrit de les organitzacions que havien pactat el calendari laboral. Malgrat que diferents patronals eren partidàries de sacrificar l’obertura comercial assignada per a l’1 de novembre i traslladar-la a Sant Jordi, les previsions es mantenen al final sense variació: les botigues sense empara per obrir a la seva conveniència diumenge i jornades de festa –en essència, grans magatzems i locals de més de 300 metres quadrats– es mantindran tancades el 23 d’abril i sí que seran accessibles per Tots Sants.

«Per temes organitzatius de les empreses, és inviable el canvi», expliquen fonts de Barcelona Oberta a EL PERIÓDICO. «Per aquesta raó, no ha sigut possible un consens», afegeix l’organització, que aglutina als principals eixos comercials del centre de la capital catalana. Associacions com Barcelona Comerç, el Gremi de Restauració de Barcelona o Pimec Comerç s’havien avingut a la permuta de dates. 

Idea d’última hora

Dies enrere, Barcelona Oberta va suggerir que es permetés una excepció a la norma i que es tolerés que els comerços poguessin rebre públic coincidint amb la ‘diada’ de Sant Jordi, sempre desbordant de públic que visita les parades de llibres i de roses a la ciutat. Aquest any es preveu que sigui tan massiva com abans de la pandèmia, ja sense cap prevenció per motius sanitaris. 

Notícies relacionades

La Generalitat va denegar que es pogués concedir una excepció a la llei, molt clara pel que fa al fet que no són més de 10 dies els que els negocis poden atendre sense impediment. En paral·lel, l’ajuntament va manifestar que cap entitat comercial va demanar obrir per Sant Jordi quan van tenir opció de sol·licitar-ho dins de termini la Generalitat i el consistori. 

No obstant, el Departament d’Empresa va expressar la setmana passada que encara hi havia la possibilitat que el comerç obrís si l’ajuntament tramitava una sol·licitud de canvi de dies. La conselleria va matisar que, en tot cas, la llei accedeix que la majoria de negocis puguin aixecar la persiana per Sant Jordi, com les llibreries, les floristeries i les botigues en general de menys de 300 metres quadrats. En tot cas, la temptativa d’última hora de les agrupacions comercials pel 23 d’abril no ha prosperat.