Projecte controvertit

El Guinardó es resisteix a perdre el llac per la carpa del Mercat de l’Estrella: «És un contrasentit»

Els veïns inicien una campanya de protestes contra la instal·lació de l’envelat a l’estany, que pretenen parar al jutjat

El Guinardó es resisteix a perdre el llac per la carpa del Mercat de l’Estrella: «És un contrasentit»

JORDI OTIX

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El malestar de part del Baix Guinardó, a Barcelona, pel trasllat provisional del Mercat de l’Estrella al parc del barri ha tornat a plasmar-se aquest divendres. Diverses desenes de veïns s’han concentrat aquesta tarda als Jardins del Baix Guinardó, com a mostra de rebuig de la decisió de l’ajuntament d’assecar el llac del recinte i plantar-hi la carpa amb les parades de venda. L’organització convocant de la protesta festiva, la plataforma Salvem el Parc, es proposa presentar un recurs contenciós al jutjat per impedir que l’envelat no arribi ni a muntar-se. Es preveu que les obres per instal·lar-hi la carpa no comencin fins al gener. Si es compleix el pronòstic, el mercat provisional obriria les portes el juliol del 2024.

No és la primera vegada que els veïns es mobilitzen contra les intencions del consistori. Ja ho van fer a la tardor, quan el consistori pretenia alçar el mercat provisional dins dels jardins, a l’esplanada limítrofa al llac. Els manifestants van aconseguir llavors que l’alcaldessa Ada Colau desautoritzés el projecte, del qual va dir no saber res, ideat per l’Institut de Mercats (en mans del PSC), i paralitzés el trasllat per reconsiderar la decisió.

El gir va provocar un xoc amb els paradistes, esgotats pel retard en la mudança mentre segueixen en un edifici envellit. També ha causat una bretxa més en el pacte entre Barcelona en Comú amb el PSC, partidari de la idea inicial. Ara, després de quatre mesos dirimint on desplaçar els venedors mentre es remodela el mercat, el sector dels Comuns del bipartit municipal ha acabat tolerant que els Jardins del Baix Guinardó allotgin la carpa, si bé movent-la tan sols uns metres sobre el pla primigeni i a condició de buidar l’estany.

«El psiquiatre del barri»

«Estem perplexos. Fer un mercat sobre el llac que és l’emblema del barri és un contrasentit», oposa Patrícia Moya, membre de la plataforma Salvem el Parc, que planeja sol·licitar mesures cautelars al jutjat per mirar de frenar que l’edifici provisional s’erigeixi. L’entitat assegura que acumula unes 4.000 adhesions contra el propòsit de l’ajuntament. «Amb la crisi climàtica que tenim a sobre, el llac va bé per abaixar la temperatura a la zona, ens dona pau i fa dos anys que venen ànecs, cosa que és increïble a Barcelona. Aquí la gent ve a passar-ho bé. Que busquin altres llocs, perquè n’hi ha, com enmig del carrer a Alfons X i Pi i Margall, que és on ha d’estar un mercat i no en un parc», addueix Moya.

«Aquest parc és el psiquiatre del barri», defineix Soledad Arisó, una de les veïnes que s’han congregat als jardins. «Aquí la gent ve a desconnectar, a disfrutar, que li doni l’aire, que els nens juguin... Si hi fiquen la carpa, el partiran per la meitat. Al carrer de Sardenya tenen una quantitat enorme de terreny. ¿Per què no el porten allà? A més, això és el Baix Guinardó i el mercat és de Gràcia, no tenim per què carregar amb el problema d’un altre barri», rebat Arisó.

Notícies relacionades

«És una bogeria voler plantar una carpa en aquest parc, que els veïns hem recuperat després de molts anys sent una caserna», destaca Joseph Maas. L’August el secunda. «Seria millor que la posessin a la Travessera. Posant-la aquí, hi haurà gent gran que no baixarà per venir a comprar i tornar a pujar després amb el carro carregat», prediu.

L’Asun ha acudit a la protesta amb el seu fill, de set anys. «Està preocupat. Em pregunta per què volen posar el mercat al parc si hi ha súpers aquí al costat. El preocupa que no puguem continuar venint a jugar. No hi ha gaires parcs més al barri on puguem anar», ressalta. A Javier García el preocupa que les molèsties que porti el mercat, com les olors i el transport de mercaderies, siguin un llast que provoqui una desbandada al parc. «Seria idoni que el portessin a la ronda del Guinardó, al costat del parc de les Aigües. Aquí no té sentit, és una barbaritat i una presa de pèl. Amb el mercat hi haurà soroll, quan ara els jardins són el nostre oasi i un espai de tranquil·litat», rebla.