Ple a la capital catalana

Com està Barcelona segons la visió partidista i preelectoral dels grups municipals

El plenari debat l’estat de la ciutat amb l’habitual suma de discursos de part, aguditzats per la proximitat de les eleccions del 28 de maig

Com està Barcelona segons la visió partidista i preelectoral dels grups municipals

Ricard Cugat

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Una vegada a l’any, el ple municipal debat com està la ciutat, a partir d’un informe elaborat pel seu govern. En contra del que podria indicar aquest inici, no és una discussió que resulti especialment interessant, que aporti dades, que es converteixi en escenari de saberudes anàlisis. La postura més freqüent és que cada grup exhibeixi de manera succinta el seu discurs habitual sobre com creu que està Barcelona abans que es passi al següent punt del plenari. I que ho faci en uns minuts que no donen per a gaire. Això, a tres mesos i quatre dies per a les eleccions municipals, intensifica el caràcter partidista del format.

L’alcaldessa, Ada Colau, ha citat les xifres que indiquen que Barcelona va bé: ha recuperat el PIB previ a la pandèmia, és la primera ciutat espanyola en inversió social per cinquè any consecutiu, té l’atur més baix en 15 anys. Aquestes són algunes de les que ha esgrimit en un diagnòstic amb què globalment ha enaltit la seva gestió en un període que ha qualificat de «complicat» per la pandèmia, el confinament, la inflació, la guerra d’Ucraïna.

Trias sobrevola el plenari

Laia Bonet, presidenta del grup socialista des que Jaume Collboni va abandonar el consistori per preparar les municipals del maig, ha remarcat que el PSC ha aportat «estabilitat» a la ciutat com a soci de govern de Colau i ha indicat que ara es disposa a dirigir la capital catalana després de les eleccions del 28 de maig. No ho ha dit tan concretament, però ho ha donat a entendre. De passada, ha criticat l’exalcalde Xavier Trias per «parlar malament de Barcelona a la premsa internacional».

El cap de files i alcaldable d’ERC a Barcelona, Ernest Maragall ha retret a Colau que faci un discurs triomfalista perquè considera que les dades no el justifiquen, i com a exemple ha citat el balanç de salut que minuts abans havia fet la regidora Gemma Tarafa, i del Síndic de Greuges de Barcelona, David Bondia. Maragall ha acusat l’alcaldessa d’«apropiar-se de mèrits aliens» i de «centrifugar» les responsabilitats pròpies. «Barcelona està parada», ha afirmat el líder d’ERC en el consistori. «El lloguer ha pujat un 40% aquests anys», ha remarcat.

Lemes de precampanya

Per Junts per Barcelona ha intervingut Joan Rodríguez, que ha retret a Bonet que ataqués Trias i després ha centrat l’artilleria en l’alcaldessa ficant les mans en part dels dards que l’exalcalde i alcaldable li llança aquests dies: que les enquestes indiquen que la gent se’n vol anar de Barcelona, que Colau no ha solucionat els problemes que hi havia i que n’ha creat de nous, en mobilitat i seguretat, per exemple.

Rodríguez també ha citat l’increment del lloguer, però l’ha xifrat en el 49%. «Vostè ha sigut massa autocomplaent en la seva intervenció», ha afirmat l’exalcalde, que ha al·ludit al canvi d’etapa que suposarà que Trias torni a dirigir Barcelona.

Ocupacions

Paco Sierra, president del grup de Ciutadans, ha criticat que el debat sobre la ciutat no mereixi més temps i un format més noble. Que tot se saldi en intervencions de cinc minuts per grup. «¿Sap en què és líder Barcelona? En ocupacions», ha denunciat.

Sierra veu Barcelona «encallada» per l’urbanisme del govern, encunyat, ha denunciat, aprofitant la pandèmia. La gent, ha advertit, no compra el relat de triomf de l’alcaldessa. Ha recordat Collboni, a qui ha atribuït «covardia» per deixar el govern i per no contemplar una aliança contra Colau amb tots els grups menys ERC.

Pel PP, Josep Bou s’ha volgut aturar en aspectes sectorials per mostrar la seva discrepància amb Colau, amb aquest estil seu que combina l’amabilitat amb l’estrambot. «Les coses es podrien haver fet molt més bé», ha dit el regidor, que ha vist la pitjor part de la gestió municipal en l’urbanisme a l’Eixample.

Notícies relacionades

Eva Parera ha assegurat que Barcelona està «degradada» més enllà del que digui l’informe municipal. La presidenta del grup de Valents ha qüestionat les dades de l’informe. En seguretat hi ha trobat a faltar informació sobre les ocupacions i els narcopisos, entre altres aspectes: «Sembla que Barcelona no té màfies». «Celebren la pujada de Barcelona però no recorden com va caure», ha proclamat Parera, que ha replicat a l’alcaldessa que en diversos apartats no s’han recuperat els nivells de fa uns anys.

 Vull continuar

Alguns dels oradors han guardat uns segons per a un altre torn. Colau, que ha mostrat la seva disposició a «continuar liderant» la ciutat. Bonet, que ha retret a Junts els talls independentistes de la Meridiana, i Rodríguez, que ha recordat que el 66% dels barcelonins creuen que la ciutat ha empitjorat, segons el baròmetre municipal. La precampanya, doncs, continua el seu curs.