Reconeixements anuals

Els Premis Ciutat de Barcelona reivindiquen la cultura i la ciència contra la guerra

L’alcaldessa Colau ha presidit l’entrega de guardons en 14 categories i ha reinvidicado la seva funció social

A1-165683238.jpg

A1-165683238.jpg / Guillem Roset / ACN

2
Es llegeix en minuts
ACN

Els guardonats amb els Premis Ciutat de Barcelona 2022 han recollit aquest dimecres els reconeixements durant una cerimònia que ha reivindicat la ciència i la cultura per afrontar un moment històric «complex» i combatre els «monstres» de les guerres, la polarització i l’extrema dreta.

En un acte al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, els premiats en les 14 categories del certamen han agraït el suport i comentat els projectes. Entre els premiats, per primera vegada s’ha reconegut un videojoc, però també s’ha reconegut una investigació de l’Institut de Ciències del Mar CSIC, un projecte de suport a joves extutelats, l’obra ‘Mi amigo’ d’Esteve Miralles, l’espectacle ‘MDR - Muerto de risa’ de Los Galindos o el projecte musical ‘4132314’.

En el seu parlament d’obertura de l’acte l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha assegurat que l’aposta «estratègica i imprescindible» que fa l’ajuntament amb la cultura i la ciència és la manera de fer front al moment històric «complex» que pateix la societat. Colau ha defensat que així es combaten els monstres de la por, de l’extrema dreta o de la guerra.

L’alcaldessa ha afegit que en un moment de canvis «accelerats i amenaces reaccionàries» s’han de combatre les grans desigualtats que es produeixen també en l’àmbit de la cultura. També ha recordat que el consistori destina un 7% del pressupost municipal a la cultura i a la ciència, unes xifres «que no poden dir altres administracions». «La ciència i la cultura no són una política secundària, són una palanca de progrés», ha conclòs.  

Després d’haver recollit el premi de Ciències Ambientals i de la Terra, l’investigador Pedro Cermeño ha lamentat que cada vegada que s’extingeix una espècie a la terra «es perden milions d’anys en evolució i que es triga milions d’anys a recuperar-se més enllà de l’existència humana».

Per una societat millor

Mònica Arús representant de l’Associació Punt de Refèrencia, premiada amb el premi d’Educació, ha celebrat treballar per una societat que és «millor» per acollir totes les persones i reconèixer-les. D’altra banda, Marcel Escolano, de Los Galindos, que han rebut el premi d’Arts Escèniques per ‘MDR - Muerto de risa’, ha explicat que han plantejat un projecte on «tot és possible», i això pot generar fragilitat però genera molta satisfacció.

Els jurats dels Ciutat de Barcelona 2022 en la categoria de Ciències han acordat distingir els investigadors Carmen García-Comas i Pedro Cermeño, de l’Institut de Ciències del Mar CSIC, amb el guardó de Ciències Ambientals i de la Terra; la investigadora Marta Villegas, del grup Life Sciencies-Texto Mining del Barcelona Supercomputing Center (BSC), amb el premi de Ciències Experimentals i Tecnologia; i la biòloga molecular i genetista turca Elvan Böke amb el guardó de Ciències de la Vida.

Notícies relacionades

Finalment, la doctora Elvan Böke ha sigut distingida amb el premi de Ciències de la Vida pel treball ‘Oocytes maintain ROS-free mitocondrial metabolism by suppressing complex Y’, publicat a la revista ‘Nature’, per la seva contribució en el coneixement fonamental de la biologia cel·lular i el seu impacte en la investigació sobre fertilitat femenina.

Els Premis Ciutat de Barcelona tenen una dotació econòmica de 9.500 euros.

Temes:

Barcelona