N’hi ha 268 d’oberts

La venda de cafè i de menjar per emportar arriba als quioscos de Barcelona

  • La reducció de l’espai reservat a la venda de diaris i revistes per augmentar el d’altres productes s’implantarà en les pròximes setmanes

La venda de cafè i de menjar per emportar arriba als quioscos de Barcelona

ALVARO MONGE

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

A més de continuar venent diaris i revistes, els quioscos de Barcelona serviran ben aviat cafè i menjar per emportar. Els canvis en l’oferta de les parades, pactats i anunciats a l’estiu, es preveu que s’aprovaran en la comissió d’Economia de dimecres vinent. Tot i que no entrarà en vigor immediatament, s’espera que el nou assortiment de productes trigui poques setmanes a ser visible als llocs de premsa després del tràmit de 20 dies d’exposició pública durant els quals es podran presentar al·legacions per rectificar la mesura.  

Com ja es va avançar després de l’acord amb el gremi de venedors de premsa, els quioscos de la capital catalana podran reduir l’espai d’exposició per a diaris i altres publicacions i omplir el forat que quedi lliure amb altres articles. Fins ara, el 80% de l’aparador estava reservat a diaris i revistes, però ara es redueix a un 51%, una mostra patent de la caiguda de la venda dels diaris en paper

Els percentatges ara gairebé s’equipararan. La resta de productes que podran oferir els establiments hauran d’ocupar com a màxim el 49% de l’aparador. Dins d’aquest tant per cent hi ha límit per als ‘souvenirs’, que no podran acaparar més d’un 20% de la parada. Els quioscos també estan autoritzats a vendre butlletes de loteria, regals, entrades i targetes de transport i de recàrrega de mòbil, entre d’altres.  

Reducció d’horari

A més, el consistori permetrà la reducció de l’horari de treball dels quiosquers. Fins ara estaven obligats a obrir de 8 del matí a 3 de la tarda, però ara l’obligació serà de 9 a 2 de la tarda. Des de setembre es permet que els llocs de premsa instal·lin caixers automàtics, armaris de distribució de productes de plataformes de comerç ‘online’ i antenes per desplegar la xarxa 5G. 

L’Ajuntament de Barcelona assegura que les modificacions en les concessions dels negocis permeten «evolucionar l’actual model de quiosc cap a un altre de més sostenible i viable econòmicament, que incorpori en la seva oferta nous productes i serveis, mantenint la venda de publicacions com a activitat principal». Al seu torn, el consistori renova les condicions per agilitar els canvis de titularitat, l’acceptació de renúncies i les reubicacions dels llocs per obres.

Notícies relacionades

Les variacions no incumbeixen als 11 quioscos de la Rambla, regulats a part. L’ajuntament preveu adequar la norma al passeig universal de Barcelona en el mateix sentit que la resta de la ciutat ben aviat. 

La capital comptabilitza 296 quioscos, dels quals 268 estan oberts. Dels altres 28 llocs amb la persiana baixada, el consistori preveu retirar-ne sis durant el 2023.