Presentació

La Biennal de Ciència ofereix 120 activitats entre Barcelona i Madrid

La cita s’organitza per primera vegada de manera compartida entre les dues ciutats

La Biennal de Ciència ofereix 120 activitats entre Barcelona i Madrid

MANU MITRU

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tercera edició de la Biennal de Ciutat i Ciència de Barcelona, presentada aquest dijous, se celebrarà entre els dies 21 i 26 de febrer i es portarà a terme per primera vegada en col·laboració amb el Cercle de Belles Arts de Madrid, ciutat que acollirà 47 activitats del total de les 120 previstes.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha presentat la Biennal al consistori en un acte que ha comptat amb la presència de la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, informa Efe.

També hi han acudit la directora general de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), Immaculada Aguilar, i el director del Cercle de Belles Arts de Madrid, Valerio Rocco, entre d’altres.

Ciència i ciutadania

L’esdeveniment de divulgació científica té per objectiu acostar la ciència a la ciutadania i convidar-la a sentir-se protagonista en un espai pensat per a la reflexió, el debat i la divulgació.

«Ens reivindiquem més que mai com a capital cultural i científica», ha dit Colau sobre Barcelona i la cita. La regidora també ha posat en valor l’ecosistema universitari i d’investigació amb què compta el municipi.

Cooperació

La ministra ha destacat que Barcelona és una ciutat que opta «per la cooperació versus l’exclusió», a diferència d’altres ciutats que, quan ostenten alguna mena de capitalitat, «busquen una soledat en la qual destacar i es tanquen a una lògica d’una competitivitat que transforma els demés en contrincants amb els quals polaritzar».

Colau ha celebrat que l’esdeveniment científic creixi «amb Madrid com a aliada», després de l’acord amb el cercle de Belles Arts, una idea sorgida arran de l’èxit de la Biennal de Pensament que Barcelona va realitzar en cooperació amb les ciutats de València i Palma.

Madrid

Quant al Cercle de Belles Arts de Madrid, Rocco ha assenyalat que totes les plantes de l’entitat «estaran ocupades per activitats relacionades amb la ciència», des d’una perspectiva que la relacioni amb la tecnologia i l’art.

El president del Cercle també ha destacat que la Biennal coincideix amb Arco Madrid 2023, la fira d’art contemporani, una coincidència que pot «maximitzar la hibridació» entre les diferents disciplines.

La Biennal preveu 120 activitats i més de 260 participants, de les quals 73 es duran a terme a Barcelona mentre que les 47 restants es desenvoluparan a Madrid.

Tres comissaris

La cita científica compta amb tres comissaris a Barcelona: la investigadora principal de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals, Helen Cole; el catedràtic del Departament de Física de Matèria Condensada de la Universitat de Barcelona, Josep Perelló, i el comissari, escriptor i investigador en l’espai de confluència de la música, l’art, la tecnologia i la ciència, Lluís Nacenta.

Quant als comissaris madrilenys, són la científica titular del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) Elea Giménez Toledo i el catedràtic emèrito d’Història de la Ciència de la Universitat Autònoma de Madrid (UAM) José Manuel Sánchez Ron.

Els eixos

L’organització de l’esdeveniment està estructurada en quatre eixos: viure a la ciutat, viure en equitat, viure amb la ciència i viure la creativitat.

L’acte d’obertura de la Biennal a Barcelona anirà a càrrec de Perelló i la xef Ada Parellada, que conversaran sobre el fet de viure a partir de la cuina, primer laboratori científic de la humanitat.

Notícies relacionades

La intersecció entre art i ciència serà una de les temàtiques que abordarà la Biennal, amb instal·lacions artístiques, ‘performances’, concerts i altres accions relacionades amb les interseccions entre l’art i la ciència.

La Biennal comptarà amb un espai per al cine, amb la projecció de ‘biopics’ de científics (dies 22, 23 i 24 de febrer), i per al teatre, amb una obra de la mà de La Perla 29 (25 de febrer), així com la lectura dramatitzada d’‘Oxigen’, de Carl Djerassi i Roald Hoffman (dia 26).