Obres quirúrgiques

Barcelona empolaina el Laberint d’Horta a l’espera del futur palau Desvalls

Més de 800.000 euros en millores d’urgència posaran al dia el parc en paral·lel a la rehabilitació arquitectònica

Fons europeus pagaran un lífting al laberint vegetal

4
Es llegeix en minuts

El parc del Laberint d’Horta encara és una icona de Barcelona, però ha envellit i ja no genera l’atracció intergeneracional que va tenir entre els veïns. N’hi ha prou de preguntar-ho a joves d’aquest barri barceloní, a escassos metres d’aquest pulmó verd. «Fa uns deu anys que no hi vaig. Cau a trossos», lamenta Pau Garcia, que viu, ha viscut i viurà –si d’ell depèn– a Horta. Hi coincideix plenament un altre veí, l’Alberto: «Visc molt a prop, però no passo mai per allà, la veritat».

La situació del parc és al radar de l’ajuntament des de fa anys, si bé el revulsiu no acabava d’arribar per la costosa rehabilitació de la seva principal joia arquitectònica, el palau del marquès d’Alfarràs. Desencallada aquesta obra, que va començar a la tardor, el focus de la urgència es trasllada a la posada al dia del patrimoni verd i dels camins pels quals passegen els usuaris. La mesura més immediata serà un pla d’actuació de «millores puntuals» al parc, que ja ha sortit a exposició pública i va acompanyat d’una dotació econòmica de més de 840.000 euros.

El projecte pretén «actuar sobre les necessitats més urgents» per revertir l’estat general del parc, que el mateix document defineix com a «deficient». Entre els elements i la infraestructura més necessitats de renovació destaquen murs, estructures de protecció, camins, paviment, vegetació, estanys i sistema de drenatge. Va a càrrec del servei municipal d’infraestructures, BIMSA, que preveu executar-ho durant els pròxims cinc mesos.

No és la primera actuació que el consistori fa al parc del Laberint d’Horta. Ja va col·locar una tanca a la zona més boscosa del recinte per dificultar el pas dels senglars, visitants diaris del recinte. Era una primera mesura per restaurar l’espai, avantsala directa d’aquest projecte d’actuacions puntuals. Paral·lelament avança la gran reforma en marxa, la més esperada per als veïns: una remodelació íntegra del palau del marquès d’Alfarràs que costa 5 milions d’euros i que es preveu acabar el març del 2024. Europa pagarà un laberint renovat

 Europa pagarà un laberint renovatEn les pròximes setmanes, segons fonts del consistori, es determinarà el calendari per al quart gran pas per al parc, el que afecta el mateix laberint. El consistori preveu pagar amb els fons europeus Next Generation una remodelació d’aquest espai vegetal singular, que inclou els arbres, però, també, el sistema de reg i la infraestructura per recuperar la frondositat del traçat. L’ajuntament explicarà el calendari i el pressupost en un comunicat d’aquí uns dies, però fonts oficials confirmen que la injecció pressupostària també beneficiarà altres parcs en els pròxims mesos.

El palau del marquès

L’actual estat del parc del Laberint d’Horta no casa amb el valor històric del recinte. Es tracta del jardí més antic conservat a la ciutat, d’estil neoclàssic i amb certa fisonomia italiana. Va néixer com a parc públic el 1971 i es va restaurar a fons el 1994, quan es va transformar en jardí museu. Inclou el palau del marquès d’Alfarràs, catalogat com a bé cultural d’interès nacional, del segle XIX. L’edifici va ser adquirit com a propietat municipal el 1967 i ha viscut dècades de visible aclaparament fins a la seva restauració.

Mentre que al parc els retocs són encara quirúrgics, l’actuació en aquesta joia arquitectònica és integral: la renovació incumbeix tant a l’edifici com a les activitats que acollirà. El 1987 es va rehabilitar una ala de l’edifici, però la resta es manté intacta. En total són 3.000 m2, cosa que obre moltes possibilitats de nous usos. Una vegada reparat, el seu destí es consensuarà amb els veïns, segons va prometre la segona tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, en roda de premsa al desembre.

Abans de l’estiu, però, potser, no de les eleccions

Notícies relacionades

Els joves del barri recorden algunes tardes quan eren nens davant el palau: «Quan érem petits pujàvem a celebrar festes al parc», explica Pau Garcia. «Ara ja no; preferim anar amb els amics a la muntanya, o passejar pel barri». La tònica és habitual entre els veïns del districte: «No val la pena pujar-hi tal com està ara mateix. Ho pensem tots», sentencia Garcia.

La bateria de millores al parc mirarà de modernitzar aquesta icona verda perquè recuperi l’atractiu. Fins i tot tindrà un jardí experimental per a estudiants de jardineria. La resta d’accions del pla són pragmàtiques: el mur reparat, la barana pintada i restaurada, els camins revegetats, nous banys, parterres i papereres per estrenar. La reforma es coneix a pocs mesos de les eleccions municipals del maig, tot i que no totes les mesures estaran llestes abans dels comicis. Tot i així, prometen fonts municipals, el parc lluirà empolainat d’aquí cinc mesos.

Temes:

Patrimoni