Contra els desallotjaments

Un missatge crític amb Colau es cola en el grafiti del tauró del Carmel

  • L’artista Blu afegeix una pintada a la cua del mural refet que reprèn la intenció de l’ajuntament d’enderrocar 295 cases per guanyar superfície al parc dels Tres Turons

Un missatge crític amb Colau es cola en el grafiti del tauró del Carmel

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El refet (i engrandit) mural del tauró del Carmel conté un missatge crític amb el govern de Barcelona en Comú i PSC a la cua de la ferotge persecució que protagonitzen dos esquals i una orca, identificatius del capitalisme, la guerra i el canvi climàtic. L’Ajuntament de Barcelona aclareix que l’escrit és obra del grafiter Blu, el mateix artista a qui el consistori va encarregar el nou dibuix que es desplega gegant des d’aquesta setmana al mur on conflueixen el carrer Santuari i la carretera del Carmel.

La pintada que completa el grafiti és una crítica explícita i rotunda a un projecte urbanístic que l’executiu de l’alcaldessa Ada Colau ha desempolsegat aquest mandat. Pendent de desenvolupar-se des dels temps de Jordi Hereu, preveu enderrocar 295 vivendes –la majoria, casetes baixes i moltes d’autoconstrucció– al cim del barri per deixar extensió lliure per al futur parc dels Tres Turons. 

«La nostra muntanya no serà el vostre parc», proclama el mural del Blu en grans lletres. El missatge no es limita a un lema breu, sinó que aprofundeix recordant que el projecte contempla que «gairebé 300 vivendes van a terra». En línia amb les queixes que expressa la plataforma Dignitat Tres Turons, la pintada afirma que les cases que es volen enderrocar ocupen «menys del 3% del parc». 

«Crida el turisme»

Al seu torn, alerta que el gran espai vegetal que es traça partint d’un pla aprovat el 2010 «crida el turisme», que ja ha pres el cim del Turó de la Rovira, on es van emplaçar les bateries antiaèries que defensaven Barcelona durant la Guerra Civil. Segons el parer de Blu, es tracta d’«un turisme que devora la identitat ‘d’El Carmelo’», escrit així, en castellà. L’escrit culmina amb una altra divisa, de nou en grans caràcters i amb falta d’ortografia inclosa. «Verd sense ‘deshaucios’», es llegeix (en comptes de ‘desahucios’). 

El projecte dels Tres Turons va mobilitzar algunes entitats del Carmel i Horta-Guinardó a l’anunciar-se les primeres demolicions el 2019 dels domicilis pels quals l’ajuntament va arribar a un acord amb els propietaris, en la fase preliminar del pla. «S’havia de desenvolupar, però no sabem si s’hi està treballant. L’administració no ha comunicat res al veïnat», assegura Fran Bernal, vicepresident de l’associació Veïnat Parc Mixt Turó de la Rovira i un dels dirigents veïnals que s’han manifestat contra el pla que Blu ha tornat a posar en el focus.

Sense cap demolició recent ni un calendari clar sobre quan les demolicions es podrien reprendre, als opositors de la reforma els inquieta que una finca amenaçada en el número 82-84 del carrer Santuari sigui la pròxima a fer-se a runa. «És una casa de 1935, amb un mur característic del barri. Si s’executa la demolició, es destrossarà igual que la part del darrere, on hi havia llorigueres, galliners... Era una finca amb dues vivendes, una petita autarquia amb pou, arbres fruiters i animals», evoca Bernal.

Comenta que l’ajuntament ha rebutjat la proposta dels detractors del pla perquè la casa allotgi un projecte de masoveria urbana. La finca està ocupada i els seus habitants han presentat recurs per mirar de frenar el desallotjament, explica el responsable veïnal.

Pendent de revisió

«No recolzarem la demolició. No fa falta enderrocar patrimoni, no està justificat de cap manera», oposa Bernal. Al descobrir-se el grafiti gens complaent del Carmel, la regidora d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, va afirmar que el govern municipal que sorgeixi de les eleccions del 28 de maig haurà de revisar el pla dels Tres Turons.

Notícies relacionades

Bernal assenyala que no els consta cap intenció de desafectar vivendes condemnades per ara a ser sepultades. Al seu torn, el dirigent veïnal aplaudeix que Blu hagi recollit el malestar d’una part del veïnat, si bé pressent que el mural pot promoure la massificació.

«Em sembla bé com a gest de solidaritat però, a títol personal, penso que el grafiti pot ajudar a processos de gentrificació. Estem maquillant el barri i amagant la galopant política de turistificació, l’abandonament, l’amiant al Turó de la Rovira...», enumera. Si bé l’ha lloat, l’Associació de Veïns del Carmel també tem que el grafiti atragui encara més turistes dels que ja acudeixen al mirador dels búnquers.