Finca singular

Una fatalitat fa caure una de les últimes cases enjardinades d’un barri de Barcelona

  • La vivenda resistia encaixonada entre dos blocs al Camp de l’Arpa i la sol·licitud per enderrocar-la va arribar tot just tres dies abans que l’ajuntament deixés de concedir llicències per protegir el patrimoni del barri

Una fatalitat fa caure una de les últimes cases enjardinades d’un barri de Barcelona

MERITXELL M. PAUNÉ

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El blindatge per mirar de frenar la desaparició de patrimoni històric i sentimental d’un dels barris de Barcelona no ha salvat que una altra finca representativa del passat de la ciutat hagi sigut arrasada. El picot ha reduït a runa una vivenda preculiar de dues plantes, del barri del Camp de l’Arpa del Clot, on es tramita un pla de protecció patrimonial des de l’abril passat, que està pendent d’aprovació. La norma en qüestió ha d’evitar, precisament, el que no ha aconseguit frenar en aquesta ocasió. 

«¿Per què punyetes no estava protegida?», s’ha preguntat aquesta setmana el perfil de Twitter de Barcelona Singular, un dels més atents vigilant l’estat del patrimoni desconegut i en risc de la Barcelona aliena al focus turístic. El lament no està per a res fora de lloc: la casa, encaixonada entre blocs de factura recent al número 111 del carrer de Xifré, era una de les últimes de la seva espècie.

«Era part d’un grup de tres o quatre cases iguals que hi va haver al mateix carrer. Les altres van ser enderrocades ja fa anys. Totes juntes tenien valor; ara ja només quedava aquesta, embotida entre dos edificis», descriu Miquel Catasús, vicepresident de l’Associació de Veïns de Clot-Camp de l’Arpa. L’entitat va aixecar la veu fa ara gairebé un any, farta que no es posés fre al degoteig de demolicions d’edificis definitoris de la història i la identitat del veïnat

El toc d’atenció per mirar de contenir la sagnia amb urgència va desembocar en una suspensió de llicències d’obres de nova rehabilitació al barri. Va entrar en vigor l’abril del 2022, quan l’ajuntament es va concedir un any per redactar una norma per preservar edificis singulars del Clot-Camp de l’Arpa. Això explica el desengany que s’han emportat els veïns, convençuts que la restricció vigent feia impossible un cop més a l’essència del barri.

Impossible de parar

«En la nostra innocència, pensàvem que ja no hi hauria més demolicions», reconeix Catasús, que comenta que una altra demolició imprevista mesos enrere els va posar en alerta: «En aquell cas, la llicència s’havia demanat abans de la suspensió i ja no es podia parar. Ara ha passat el mateix. Ens en vam assabentar al desembre i ens va sorprendre, perquè feia molts mesos que s’havia dictat la suspensió de llicències i la demolició encara no havia començat. Vam preguntar a l’ajuntament i ens vam assabentar que la llicència s’havia donat tres o quatre dies abans de la suspensió».

La fatalitat que el permís s’atorgués gairebé sobre la botzina ha impossibilitat revertir la demolició. «Han tardat a començar, però, des d’un punt de vista legal, ja no s’hi podia fer res. Abans de saber que aniria a terra, no vam demanar res expressament sobre aquesta vivenda. Confiàvem que no passaria més», explica Catasús.

Notícies relacionades

El directiu de l’associació de veïns apunta que la finca no tenia gran valor. «Però ens sap greu totes les que es perden, perquè no en queden gaires», assenyala. Catasús està segur que el pla de patrimoni salvaguardarà vivendes similars del barri: «Hi ha moltes cases baixes amb jardí al darrere, però com aquesta, amb el jardí al davant, gairebé no en queden, quan sí que n’hi havia hagut més abans. Volem que es protegeixin, però amb aquesta ja no ha pogut ser». 

El col·lectiu veïnal confia que l’ajuntament aprovi de manera inicial la regulació cap al març o l’abril. Serà tan sols el primer pas i, amb les eleccions municipals pel mig, el previsible és que la norma es demori fins a l’any que ve per entrar en vigor.