Innovació tecnològica

Barcelona es prepara per a la intel·ligència artificial amb vuit ciutats europees més

  • L’ajuntament crearà un registre d’algoritmes d’accés lliure com a garantia d’un ús ètic i transparent de les dades

Barcelona es prepara per a la intel·ligència artificial amb vuit ciutats europees més

DAVID ZORRAKINO / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

Barcelona i vuit ciutats europees que col·laboren en la xarxa Eurocities han desenvolupat un «esquema de dades» de codi font obert gratuït per als registres d’algoritmes de les ciutats, en un document que fixa pautes comunes sobre la informació que s’ha de publicar sobre els algoritmes. A més de la capital catalana, Rotterdam, Eindhoven (Països Baixos), Mannheim (Alemanya), Bolonya (Itàlia), Brussel·les (Bèlgica) i Sofia (Bulgària) també són part de la iniciativa amb què es persegueix garantir un ús ètic de la intel·ligència artificial, ha informat l’Ajuntament de Barcelona.

Notícies relacionades

«La intel·ligència artificial pot ser un facilitador important per millorar els serveis públics i donar suport a l’elaboració de polítiques. Tanmateix, el seu ús també comporta preocupacions ètiques», ha apuntat el secretari general d’Eurocities, André Sobczak. El treball de Barcelona i les altres ciutats involucrades persegueix establir un estàndard per a l’ús transparent i ètic dels algoritmes, mentre que l’ús de la intel·ligència artificial encara està en la seva «relativa infància» a les administracions de les ciutats d’Europa.

L’estratègia pretén oferir una garantia de privacitat sobre les dades personals que es facin servir en sistemes d’intel·ligència artificial per part dels respectius organismes municipals. L’Ajuntament de Barcelona implementarà el 2023 un registre d’algoritmes municipal basat en aquest esquema de dades, de manera que qualsevol persona pugui accedir a informació relacionada amb les dades que s’han utilitzat per entrenar el sistema, la seva proporcionalitat i base legal, la supervisió humana o els procediments d’objecció. La tinenta d’alcalde de Transició Digital de Barcelona, Laia Bonet, ha celebrat que les ciutats estiguin «liderant la transformació digital posant les persones i els seus drets al centre».