Nova protesta el 31 de gener

Clàxons, vaga i una ‘titoneta’: així ha protestat el taxi contra el preu lliure dels VTC a Barcelona

  • La pluja i el vent no han frenat la marxa lenta de taxistes, que ha tallat el centre de la ciutat

  • FOTOGALERIA | La marxa lenta de taxis col·lapsa el centre de Barcelona

Clàxons, vaga i una ‘titoneta’: així ha protestat el taxi contra el preu lliure dels VTC a Barcelona

FERRAN NADEU

5
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«¡Si el taxi no menja, no hi haurà pau per a ningú!», ha exclamat Tito Álvarez, portaveu de l’associació Élite Taxi, davant centenars de taxistes de Barcelona que aquest dimarts han protagonitzat una marxa lenta que ha tallat el centre de la ciutat; i que ha acabat amb la convocatòria d’una vaga del 31 de gener al 3 de febrer, coincidint amb la celebració de l’Integrated Systems Europe (ISE), la fira audiovisual més gran del món, que preveu reunir uns 50.000 assistents. 

Les peticions dels taxistes

Élite Taxi i el Sindicat del Taxi de Catalunya (STAC), han organitzat aquest dimarts una mobilització per reclamar que s’obligui les plataformes digitals de transport com Free Now, Uber o Bolt a adherir-se a la tarifa regulada. Reclamen que es donin un màxim de 1.800 llicències a aquests operadors, cosa que equivaldria al 15% de les llicències de taxi que hi ha a tot Catalunya, una limitació que per a ells és imperativa per evitar «la formació d’oligopolis i monopolis dins del sector públic».

Així mateix, els taxistes exigeixen al Govern que existeixi una regulació que diferenciï els serveis de la societat de la informació dels operadors de transport del taxi. Ja que afirma que Free Now es presenta com el primer, però «menteix», perquè en realitat seria el segon, i aprofita aquest «buit legal» per posar «els preus que els dona la gana» i saltar-se la tarifa regulada, quan és «la llei més sagrada» per a ells.

En aquesta línia, han lamentat que aquestes plataformes intentin apujar el preu de les seves tarifes en funció de la demanda; un gest que, asseguren, perjudica enormement el consumidor. Álvarez ha assegurat que Free Now «ha presentat un informe per demanar que el jutjat posi mesures cautelars davant la prohibició de l’Institut Metropolità del Taxi (Imet) de posar tarifes dinàmiques».

El portaveu d’Élite Taxi també ha carregat contra els taxistes que han decidit adherir-se a aquesta aplicació. Considera que són uns «traïdors» i que «amb cada comissió que fan en cada carrera estan finançant la guerra contra el taxi». Consideren que Free Now és un «cavall de Troia» que ha entrat al món del taxi per «acabar» amb aquest per dins.

Marxa pel centre de Barcelona

Els taxistes estaven convocats aquest dimarts a les 9.30 hores del matí a l’avinguda de la Reina María Cristina de Barcelona. La jornada ha començat amb pluja i intens vent, i a primera hora semblava que la protesta no tindria l’èxit esperat. «No sé quants cotxes vindran», «quin desastre», comentaven alguns, mentre la majoria de taxistes es protegien a l’interior dels seus vehicles. 

Quan faltava poc per a les 10.30, hora de sortida de la marxa, el clima ha millorat i els protestants s’han anat animant a sortir dels seus cotxes per penjar cartells a les seves finestretes i armar la ‘titoneta’, el vehicle que ha encapçalat la manifestació, carregat de cartells i altaveus. D’aquest vehicle han penjat un cartell amb una imatge editada d’Isabel Díaz Ayuso al Parlament, amb la frase: «A Catalunya, ‘ayusadas’ les justes»; fent referència a la liberalització del sector del taxi que està tenint lloc a la Comunitat de Madrid, i que intenten evitar per a Catalunya.

«¡Que se senti el taxi!» ha animat Álvarez a través del seu megàfon, marcant el tret de sortida d’una marxa protagonitzada pel so constant dels clàxons i la música de la ‘titoneta’. El recorregut ha continuat per la Gran Via de les Corts Catalanes, Balmes, Pelai i plaça Catalunya. La previsió era descendir per la Via Laietana fins a arribar al Parlament, però finalment han girat per Arc de Triomf, per descendir pel passeig de Picasso cap a Marquès de l’Argentera. Allà, davant l’Estació de França, els taxistes han aturat els seus vehicles per celebrar una assemblea a les portes del Parlament. En total, es calcula que a la protesta han assistit 550 taxistes, segons la Guàrdia Urbana, i fins a 3.000, segons els organitzadors.

Nova protesta el 31 de gener

En aquest punt de la protesta, Tito Álvarez ha anunciat a la resta de taxistes un resultat que ja esperaven: «Ni el president ni el conseller de Territori ens rebran avui». Per això, els ha animat a proposar futures protestes. Alguns conductors, animats, han cridat que volien seguir, «¡Tallem la Ronda!», «¡Ara és el moment!», han exclamat. Però el mateix Álvarez els ha desinflat: «Cal pressionar, però no ofegar», ha dit, i els ha proposat una aturada d’aquí a dues setmanes, que coincideixi amb la fira ISE Europe que comença el 31 de gener. El pla ha generat consens, tot i que certs sectors de la manifestació han expressat que no volien esperar «tant temps». Una mobilització que podria ser només un aperitiu d’una altra amb més afectació per al Mobile World Congress, que comença el 27 de febrer a la capital catalana.

Notícies relacionades

Davant l’anunci d’aquestes noves protestes, el portaveu d’Élite Taxi ha insistit a deixar la pilota sobre la teulada del Govern de Pere Aragonès: «Això està en mans del Govern. Tots els hotelers i restauradors que ens critiquen dient que falten taxis, que no ens truquin per dir que no tenen reserves. Que truquin a la Generalitat», ha assegurat.

Abans de finalitzar, Álvarez ha reivindicat una vegada més la necessitat de defensar els drets dels taxistes davant les plataformes de VTC (Vehicle de Transport amb Conductor): «Fa molts mesos que avisem que les plataformes que operen en l’àmbit del taxi volen acabar amb la tarifa regulada, amb la limitació de les llicències i volen sotmetre’ns per tenir-nos tot el dia tirats al carrer fins que els surti dels collons», ha exposat. I ha animat una altra vegada els taxistes que s’hagin adherit a Free Now a deixar de col·laborar amb l’aplicació: «Que es donin de baixa. Uber, Free Now i Bolt són la mateixa merda», ha sentenciat.