Polèmica

Aquests són els nous restaurants del Port Olímpic de Barcelona

El Gremi de Restauració augura una «elitització»: els dinars i sopars es podrien encarir a causa dels alts lloguers

Aquests són els nous restaurants del Port Olímpic de Barcelona

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El Port Olímpic de Barcelona ha adjudicat oficialment 9 dels 11 restaurants que contindrà el futur Balcó Gastronòmic, una vegada remodelat el moll de Gregal molt de pressa per a la Copa Amèrica 2024. Entre els 8 operadors seleccionats hi ha noms tan coneguts com els grups Sagardi i Pantea Group i veterans com La Barca del Salamanca i El Cangrejo Loco.

Com va avançar EL PERIÓDICO fa una setmana, dos locals han quedat vacants i un tercer està a la corda fluixa, perquè el Cangrejo Loco optava a un lot de dos locals i podria renunciar-ne a un. Entre els designats hi ha 4 dels 6 negocis que ja operen al moll, com ja va avançar EL PERIÓDICO. Un resultat, doncs, que dista bastant de l’afany de renovació del consistori quan va anunciar la nova etapa en aquest punt privilegiat del litoral barceloní.

Al conèixer-se la resolució del concurs públic, el Gremi de Restauració de Barcelona ha criticat amb gran duresa l’operació municipal en aquest moll. Esperava aquest moment per pronunciar-se obertament sobre el que considera una «elitització» del Port Olímpic que cal «evitar tant sí com no». Felicita els adjudicataris –tots són agremiats–, però augura renúncies si el consistori no redueix els lloguers previstos. Com també va avançar EL PERIÓDICO a l’octubre, el preu mensual que pagaran alguns inquilins pràcticament triplica el que paguen ara. Els locals més cars ronden els 400.000 euros al mes.

Segons la patronal sectorial, aquests arrendaments «abusius i desproporcionats» acabaran castigant els comensals actuals i substituint-los per turistes: «El preu del cobert s’encarirà notablement i el Port perdrà el seu caràcter popular», vaticina. «Hi deixarà d’haver lloc per als moltíssims barcelonins que visiten aquests restaurants de manera habitual o amb motiu d’alguna celebració especial, perquè no estaran en disposició de pagar preus alts», afegeix. Per tot això, sol·liciten una «reunió urgent» amb el tinent d’alcaldia Jaume Collboni (PSC).

L’Ajuntament es reivindica

El consistori, en canvi, celebra el resultat del concurs públic. L’empresa municipal B:SM, que pilota la transformació de l’enclavament, ha defensat en un comunicat que «la diversitat d’ofertes presentades consolida l’aposta per un model culinari per a tots els perfils de públic». n’Reivindica que va rebre 15 propostes i que un jurat les ha valorat i n’ha seleccionat les vencedores per la seva «qualitat, l’estil de cuina i producte, el disseny i ambientació dels locals i les mesures de sostenibilitat». Entre el jurat hi havia, justament, representació del Gremi de Restauració.

Notícies relacionades

Els actuals restaurants tancaran el 8 de gener i les obres començaran a finals del mateix mes, amb l’objectiu de tenir acabats tots els treballs l’agost del 2024. Els dos locals buits, diu B:SM, s’adjudicaran el primer trimestre del 2023, alhora que surtin a concurs tres «establiments gurmet» en el nivell mar del port per a botigues d’alimentació que complementin la restauració. Tota l’operació del ‘Balcó Gastronòmic’ costa a l’Ajuntament de Barcelona 15,9 milions d’euros.

Els adjudicataris

Els adjudicataris

  • Cuines del món – innovació: Grup Sagardi

  • Cuines del món – innovació: Pantea Group

  • Gastronomia blava: El Cangrejo Loco

  • Cuina flexiteriana: Pantea Group

  • Cuina catalana: La Fonda del Port Olímpic

  • Cuina del Mediterrani: La Barca del Salamanca

  • Cuina del mar: La Taberna Gallega de Marcos

  • Aperitius: Platets

  • Menú diari: Los Huevos de Colón