Eleccions municipals

Trias afirma que la candidatura a l’alcaldia de Barcelona serà més seva que de Junts

  • L’exalcalde apel·la al seny i afirma que busca suport al graner exconvergent però també al d’ERC i el PSC: «La gent em diu pel carrer: ‘No el vaig votar i el votaré’»

Trias afirma que la candidatura a l’alcaldia de Barcelona serà més seva que de Junts

FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Tot just 12 hores després d’anunciar-ho als afiliats de Junts per Catalunya, Xavier Trias ha oficialitzat aquest dimarts la seva decisió de presentar-se a les eleccions municipals del 28 de maig. Una cita a la qual acudirà com a cap de llista d’aquest partit, tot i que ha deixat clar que no té intenció de ser esclau de les seves sigles, i que busca el suport de votants de procedència variada que creguin a revertir la tendència negativa que atribueix a la gestió de l’actual alcaldessa, Ada Colau.

L’exalcalde ha explicat en una compareixença als Jardinets de Gràcia el seu plantejament: «No amagarem res, la gent sap que soc de Junts, però em presento com a Trias i pretenc que molta gent que no és de Junts recolzi la meva candidatura. El que predominarà serà Trias». De fet, ha fet la roda de premsa sense cap presència de la marca Junts, ni un logotip ni un cartell.

«Apel·lo a qui vulgui una força centrada, de seny», ha afirmat. No només no vol limitar-se a Junts perquè plantegi una candidatura conjunta amb el PDECat, que també. «La gent pel carrer em diu: ‘Jo no l’he votat i el votaré. És el ‘target’ que busco. Em conformo que em votin els que ho van fer quan vaig ser alcalde (el 2011, quan va aconseguir 14 regidors) però si s’hi apunten més, molt millor».

 La seva decisió

«Des que Elsa Artadi es va retirar per temes de salut, molta gent m’ha insistit que era necessari que fes un pas endavant. M’ho he estat pensant, estava molt bé com a jubilat», ha explicat.

I després ha reprès les tesis que ja ha exposat en el seu primer vídeo electoral: la necessitat que la ciutat «recuperi l’entusiasme, l’orgull de ser de Barcelona», que la gent estimi la capital catalana, així com garantir que la població és atesa. «Aquest és el plantejament. Farem un equip competitiu. Un equip capaç de gestionar totes les àrees. Això no és com anar al Parlament».

La llista

Sobre l’equip i la llista electoral que encapçalarà, ha deixat clar que després d’ell hi figurarà Neus Munté, actual presidenta del grup des que Artadi se’n va anar, i Jordi Martí Galbis, un dels seus escuders més fidels.

De la resta de noms que s’han associat a la seva candidatura, com l’expresident del Port de Barcelona Damià Calvet, ha assegurat que ja es veurà en quina ordre acaben integrant-s’hi. Ha reiterat que l’exconseller de Salut Josep Maria Argimon, de qui és amic personal, no s’apunta a la llista perquè presidirà la Fundació Pasqual Maragall contra l’Alzheimer.

Suport unànime

Ha recalcat que el suport que li dona Junts és «unànime» i ha denunciat que Barcelona és ara «una ciutat sense nord, que ha perdut lideratge i projecció. Era un exemple i ara han aconseguit que la gent estigui indignada». Es referia a la gestió de Colau d’aquests vuit anys, tot i que ha remarcat que el PSC li ha fet de «crossa» i que ERC també ha jugat aquest paper.

Ha assegurat que veu «claríssimes» algunes polítiques de Colau que haurien de ser revertides, i ha defensat apostar per la creació de riquesa abans que la subvenció per combatre la pobresa. Ha fet una esmena a la totalitat del plantejament que atribueix a Colau: «Dir que va contra els poderosos no té sentit». «Això no pot seguir així, perdrem el prestigi que tenim», ha insistit sobre el govern actual.

El tramvia

Ha donat per fet que és inviable frenar l’avenç del tramvia de Glòries fins a Verdaguer, en curs, tot i que ha dit que si torna a ser alcalde s’estudiarà aquesta possibilitat. «És un disbarat un tramvia que travessi la ciutat. És important per al compte d’explotació del tramvia, no per als ciutadans».

Del projecte dels eixos verds de l’Eixample ha advertit que destrueix els xamfrans i que vol recuperar-los: «És un disbarat que genera més congestió i pol·lució», ha denunciat sobre el pla de l’ajuntament al districte.

Notícies relacionades

Aliances

«El que és clar és que mai faré alcaldessa Colau», ha remarcat sobre hipotètiques aliances postelectorals. Una altra advertència que va deixar clara quan va plantejar les seves condicions per presentar-se és que si no guanya se n’anirà cap a casa. Als Jardinets, ha afegit que si no guanya esquivarà tot artifici: «Jo no he fet això d’aconseguir vots estranys», en presumible al·lusió als que Manuel Valls va brindar a Colau perquè tornés a ser alcaldessa el 2019. «El que sí que espero és ser alcalde si la meva llista és la més votada».