Eleccions locals del maig

Xavier Trias anuncia que es presentarà a les municipals per recuperar l’alcaldia de Barcelona

  • Ho ha confirmat en un sopar amb afiliats a Junts a la capital catalana una decisió esperada fa mesos

Xavier Trias anuncia que es presentarà a les municipals per recuperar l’alcaldia de Barcelona

Zowy Voeten

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

S’ha fet esperar, i molt, però finalment Xavier Trias ha anunciat aquest dilluns en un sopar amb afiliats a la federació de Barcelona de Junts per Catalunya que té intenció de presentar-se a les eleccions municipals del pròxim 28 de maig per mirar de recuperar l’alcaldia de la capital catalana, que va ostentar del 2011 al 2015 i que va perdre aquell any en mans de l’actual alcaldessa, Ada Colau.

Trias ha confirmat una decisió que tots esperaven fa mesos en un sopar de la federació de Barcelona de Junts per Catalunya celebrada a les Cotxeres de Sants. L’acte és el punt de partida d’un itinerari que s’iniciarà aquest dimarts amb una compareixença.

A partir d’aquí, Junts haurà d’organitzar unes eleccions primàries per designar l’alcaldable, i ningú dubta que Trias les guanyarà, si és que arriba a tenir rival. L’exalcalde és vist pels detractors de Colau com un actiu per intentar descavalcar-la, sigui en solitari o en coalició.

Fonts de Junts han sostingut en els últims temps que tenen enquestes que donen a Trias un hipotètic resultat guanyador a les municipals. Ell va advertir d’entrada que si es presentava era per a això, per guanyar, i ho ha tornat a dir en el sopar amb els afiliats.

El partit

Hores abans que l’exalcalde, que abans va ser president del grup de CiU en el Congrés i conseller de Presidència i de Sanitat amb Jordi Pujol com a president de la Generalitat, anunciés que vol ser alcaldable, el portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, ha explicat que la seva possible candidatura no s’havia comentat en l’executiva del partit, reunida durant matí d’aquest dilluns.

«A nivell personal, estaria encantat que fes aquest pas: Barcelona necessita un canvi urgent després d’aquests vuit anys, la ciutat ha retrocedit», ha afegit. Rius no ha volgut entrar en la possibilitat que Junts es presenti a les municipals en coalició amb el PDECat, com ha suggerit Trias en declaracions a Catalunya Ràdio.

Les condicions

Després del cessament d’Elsa Artadi com a cap de files de Junts i alcaldable del partit per al 2023, l’exalcalde va afirmar que no tenia intenció de tornar a presentar-se. Amb els mesos va recapacitar i no va descartar la possibilitat, si bé va imposar unes condicions als seus. Una era l’estabilitat en el partit i en el Govern, és a dir, que no hi hagués ruptura amb ERC. El desenllaç va ser el contrari del que ell desitjava, i de fet va arribar a afirmar que congelava la seva candidatura per això, però finalment no ha sigut obstacle perquè opti de nou a l’alcaldia.

Alcalde de la capital catalana del 2011 al 2015, és l’únic que va aconseguir la plaça en representació de Convergència i Unió després de tres dècades d’intents fallits. Amb aquesta marca va guanyar les eleccions fa 12 anys i va governar la ciutat durant un sol mandat.

El 2015, va ser derrotat per 17.000 vots i un regidor, 11 a 10, per la candidatura que va encapçalar Ada Colau, que es va convertir llavors en la primera alcaldessa de la ciutat. Convergència i Unió va donar pas al PDECat –amb aquestes sigles va seguir Trias en el seu últim mandat a l’oposició, fins al 2019– i després a Junts, marca amb què ara es presentarà a la batalla electoral.

Collboni, de rival a protosoci

La victòria de Colau el 2015 va sorprendre el seu propi partit, nounat llavors, Barcelona en Comú, i també Trias i el seu equip, convençut que el rival principal era l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni. Curiosament, l’exalcalde es presenta ara a les municipals del 2023 sense amagar que entre els seus plans potencials, en funció del resultat que hi hagi a les urnes, destaca l’opció de pactar amb Collboni per acordar un govern que deixi Colau sense la vara de comandament municipal.

Notícies relacionades

Una hipotètica aliança entre Trias i Collboni és vista avui com la principal aposta dels barcelonins que volen que Colau no repeteixi. No obstant, també s’ha argumentat que Trias podria retallar vots al socialista, així com a l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, i afavorir així la candidata de Barcelona en Comú.

Les municipals del 2023 es presenten molt renyides, com ja ho van ser les del 2015 i el 2019, quan Colau va perdre per 5.000 vots davant Maragall i només va poder reeditar la vara de comandament municipal amb els tres vots oferts per la candidatura de Manuel Valls, Barcelona pel Canvi, per evitar que Maragall governés la ciutat.