Tercera edat

Barcelona adjudica 345 vivendes socials amb serveis per a més grans de 65 anys

Es tracta de l’assignació més gran de pisos dotacionals de lloguer assequible realitzada per l’ajuntament

Barcelona adjudica 345 vivendes socials amb serveis per a més grans de 65 anys
2
Es llegeix en minuts

L’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut Municipal de l’Habitatge i Rehabilitació, adjudicarà la quantitat de vivendes dotacionals més gran amb serveis per a persones amb més de 65 anys, en total s’assignaran 345 vivendes. Els pisos, que es començaran a adjudicar al gener, estan ubicats en les promocions Porta Trinitat (al barri de la Trinitat Vella, amb 85 vivendes), Casernes de Sant Andreu(amb 152 vivendes) i Veneçuela (a Provençals del Poblenou, amb 60 vivendes). A aquests s’hi ha de sumar la promoció de 48 vivendes del carrer de Puigcerdà, al Besòs-Maresme, ja adjudicada, i les claus de la qual s’entregaran pròximament.

L’adjudicació d’aquestes vivendes s’emmarca en el Programa +65 Anys, pensat per facilitar una vivenda a mida per a les persones grans amb un preu assequible. Els pisos disposen de serveis complementaris que permeten als seus habitants viure el dia a dia de forma independent. L’ús és per a tota la vida i el lloguer s’estableix en funció dels ingressos de cada usuari.

2.000 vivendes, el 2024

Totes aquestes promocions s’afegiran a les 1.433 vivendes de lloguer per a persones grans que ja hi ha a la ciutat, distribuïdes en 24 promocions ubicades a tots els districtes i en diferents barris. Per tant, en els pròxims mesos, la xifra de pisos amb serveis per a persones grans augmentarà als 1.778. A més, hi ha dues promocions més en curs, la de Germanetes (47 pisos), a l’Eixample, i la de l’antiga Quirón (83 pisos), a Gràcia. D’aquesta manera, en dos anys, Barcelona arribarà a gairebé 2.000 vivendes amb serveis per a persones grans, que allotjaran unes 3.000 persones.

Les vivendes tenen uns 40 metres quadrats de superfície, amb dormitori, menjador amb cuina integrada i bany adaptat. També inclouen sales polivalents i solàrium, a més de serveis de consergeria i neteja. L’objectiu del programa és facilitar un pis a mida per a persones més grans de 65 anys. Són vivendes adaptades, segures, confortables i integrades a la comunitat, amb atenció directa (personal del centre) i indirecta (teleassistència), l’objectiu és que els més grans de 65 anys puguin gestionar el dia a dia de forma independent.

Punts en l’adjudicació

Notícies relacionades

Per adjudicar les vivendes de Porta Trinitat, Veneçuela i Casernes de Sant Andreu s’ha incrementat la puntuació de les persones de més edat. Així, els més grans de 80 anys tenen més possibilitats d’entrar-hi. També s’ha augmentat la puntuació en casos de problemes d’accessibilitat, amb l’objectiu que ningú quedi confinat a casa per problemes d’accessibilitat. També es donarà prioritat a aquelles persones que participen en la convocatòria i han sigut desnonades de la seva vivenda habitual. 

La inversió per aixecar aquestes sis noves promocions (Puigcerdà, Porta Trinitat, Casernes, Veneçuela, Germanetes i l’antiga Quirón) suma més de 60 milions d’euros, una inversió que l’ajuntament assumeix en solitari tot i que les competències tant en vivenda com serveis per a persones grans corresponen a la Generalitat. A més, el cost anual que li suposa a l’ajuntament mantenir els lloguers a preus assequibles d’aquestes promocions és de 4,73 milions d’euros.