Mesura prevista per al 2025

La FAVB demana que la prohibició d’estufes a les terrasses dels bars s’avanci al gener

Consideren que avançar la restricció reduiria la contaminació i la despesa energètica

Joan Puig

Joan Puig / JOAN PUIG (Delegaciones)

3
Es llegeix en minuts

La croada entre la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) i l’hostaleria de la ciutat, que mantenen punts de vista molt diferents sobre les terrasses dels bars i restaurants, ha guanyat una nova polèmica aquest dilluns. L’entitat ha demanat a l’ajuntament que avanci la prohibició de les estufes a les terrasses dels establiments, que l’ordenança preveu que desapareguin a partir de l’1 de gener del 2025, al gener vinent per reduir la contaminació i el consum d’energia.

En l’actual ordenança de terrasses de Barcelona, consta la disposició transitòria sisena, segons la qual a partir del 2025 quedaran prohibides les estufes de combustió a les terrasses de Barcelona, però els veïns consideren que, per la situació d’estalvi d’energia imposada aquest hivern, s’ha d’avançar la prohibició.

«L’argumentació d’aquesta prohibició, en aquests moments, es fa més que evident: contaminen molt, moltíssim. Només una estufa encesa durant 8 hores emet 23,7 kg de CO2, cosa que seria l’equivalent a les emissions d’un cotxe de gasolina durant un recorregut de 120 quilòmetres», argumenten els responsables de la FAVB.

La federació veïnal ha recordat que l’Informe de Valoració de l’impacte energètic i ambiental de les estufes per escalfar les terrasses, presentat per l’Agència d’Energia de Barcelona el 5 d’abril del 2017, va analitzar el consum energètic de les estufes exteriors i va apuntar que «energèticament, la calefacció de l’aire exterior de les terrasses obertes mitjançant qualsevol sistema de calefacció de font no renovable és un desaprofitament energètic de difícil justificació».

«Les estufes de gas són equips emissors de contaminació local i, per tant, al situar-se dins el teixit urbà de Barcelona, contribueix al deteriorament de la qualitat de l’aire dels veïns», afegeixen aquests, que també addueixen que les estufes de gas butà sempre hi ha el risc que, en certes condicions, produeixin monòxid de carboni (CO).

La FAVB assegura que, tenint en compte que han canviat molts les coses des de l’aprovació de la modificació de l’ordenança de terrasses, el 2018, i amb el canvi climàtic accelerat i la crisi energètica, de matèries primeres i d’aliments, que s’estan agreujant, no s’ha d’esperar fins al 2025 per desconnectar les estufes del carrer.

«Excessos consumistes»

«Hem de prendre totes les accions al nostre abast, i qualsevol mesura que es pugui prendre i vagi en la línia de limitar els excessos consumistes i reduir la contaminació ha de ser benvinguda», remarca la FAVB, que recorda que el reial decret llei 14/2002 ha limitat també la climatització interior dels locals públics.

«A moltes vivendes, les famílies han de passar fred perquè no poden menjar i escalfar-se alhora. ¿Com es pot, doncs, justificar escalfar el carrer?», es pregunten des de la FAVB, que esperen que també es prohibeixi fumar a les terrasses aviat, un dels factors que els restauradors al·legaven per col·locar estufes, moltes d’enceses tot i que no hi hagi clients. Per a l’entitat, «qualsevol estufa que escalfi el carrer és absurda, innecessària i un despropòsit».

Notícies relacionades

Per tot això, demanen a l’Ajuntament de Barcelona, d’acord amb el seu compromís europeu de ser una de les 100 ciutats climàticament neutres el 2030, que «faci un pas endavant i marqui el camí d’altres localitats i, via decret d’alcaldia» prohibeixi les estufes a les terrasses del carrer a Barcelona a partir de l’1 de gener del 2023.

Els últims anys, i després que la FAVB critiqués la modificació de l’ordenança de terrasses al considerar-la massa permissiva, el Gremi de Restauració de Barcelona ha qüestionat en nombroses ocasions la «representativitat» de la federació, que segons els hotelers no són una veu majoritària ni real de l’opinió dels barcelonins.