Barcelonejant

El bar de Barcelona on tot val 1 euro: de cerveses a hamburgueses

Al·lucinació ‘low cost’ en temps d’inflació: Tot 1 € Bar. Imant de 'tiktokers’ a la recerca de gangues virals. Un bar de tota la vida on hi ha cua els caps de setmana. Amb un bitllet de 5 €, s’ofeguen penes nivell infanta Cristina

El bar de Barcelona on tot val 1 euro: de cerveses a hamburgueses

JOAN CORTADELLAS

5
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Els transeünts es paren en sec davant la porta amb els ulls saltant de les òrbites a l’estil dels dibuixos de Looney Tunes. Ni que acabessin de veure Shakira en un taulell d’Hisenda. Sembla una al·lucinació ‘low cost’ en temps d’inflació: Tot 1 € Bar, es llegeix a l’entrada vidrada. S’ha convertit en imant de ‘tiktokers’ a la recerca de gangues virals. Tan comentat a les xarxes com la portada de l’‘¡Hola!’ de la reina Letizia. «¿De debò val tot 1 euro?», els pregunten cada dia encara sense creure-s’ho. És una pregunta retòrica. Les pissarres repeteixen el mateix preu allà on miris. «Cervesa: 1 €”. «‘Chupito’: 1 €”. «Coca-Cola: 1 €”. «Biquini: 1 €. «Hamburguesa: 1 €”. A un li entren ganes de convidar tot i que sigui més garrepa que l’oncle de l’ànec Donald. Amb un bitllet de 5, aquí s’ofeguen penes nivell infanta Cristina. 

Aribau, 15, està gairebé arran de Diputació. Diries que és un bar de tota la vida: barra àmplia on aparcar el colze, tamborets alts, tele, escurabutxaques, cambrers amb xerrameca. Si t’hi fixes, veuràs que té més gots de ‘chupito’ que la mitjana. Els caps de setmana hi ha cua per entrar-hi. «És un bar de tota la vida –assenteix l’amo–. L’única diferència és que tenim un preu fix per a tot». 

@imartatravels ❤️+ BARS DE BCN! Ig: imartatravels #barbarcelona #baresdebarrio #plazauniversitat #plazauniversidad #barcelonacentro #barbarato #dondecomerenbarcelona #comerenbarcelona #quehacerenbarcelona #barcelonagourmet #visitbarcelona ♬ Quevedo: Bzrp Music Sessions, Vol. 52 – Bizarrap & Quevedo

Josep Serral et parla de les pujades de preus amb precisió decimal. Del seu negoci en viuen set famílies a base de monedes d’euro. El bar el va muntar un amic seu fa 8 anys. Ell el porta des d’en fa 5, pandèmia inclosa. ¿El secret? «El que cal fer és controlar molt els costos –respon sense secretismes–. Cal controlar-los molt». 

Obre 18 hores i mitja al dia

Tan bon punt et trobes pencaires esmorzant com ‘influencers’ fent vídeos, turistes amb la boca oberta o joves de copes. És difícil topar-hi amb la persiana abaixada. El bar està obert 18 hores i mitja al dia. De 7.30 del matí a 2 de la matinada. Fins a les 3 els caps de setmana. «¿El motiu? –es pregunta el Josep–. És molt fàcil. Aquí som com una formigueta. Cal estar hores obert per anar fent 1 euret, 1 euret, 1 euret...». 

«El bar més barat de Barcelona», proclama a les xarxes cada ‘tiktoker’ que el va descobrint. Fins i tot es pot pagar 1 euro amb targeta, garanteix el Mauricio, el cambrer, rere la barra matinera. «Som els més barats de Barcelona», assenteix el Fernando, soci del local. Molts no se’n refien al veure els preus, assumeix ja l’amo amb resignació. «Ningú regala res per res», qüestionen els comentaris per les xarxes.

És hora d’esmorzar, així que treus 1 euro i et demanes un biquini. És inevitable la primera vegada: el mires amb més desconfiança que a un tertulià de la tele. Fins que hi fas el primer mos. No és de ‘brunch’, no, però no està gens malament per al que val. «No hi ha res que sigui dolent», insisteix l’amo. «Tota la carn es compra al Makro», et va enumerant d’una tirada la procedència de cada producte. El pa del biquini és de Bimbo; els dònuts, de Donuts; la brioixeria, d’Alvilardan, «una empresa que fa pa de tota la vida». I t’ensenya el rebost amb el mateix detall que si fossis Chicote a ‘Pesadilla en la cocina’. 

El Josep ha tastat tot el que se serveix al bar. «Jo ho tasto tot», garanteix. Menjar i alcohol. Ha tastat totes les marques. «No el mateix dia», diu rient. Sol fer càstings ‘low cost’. «El secret –diu– és agafar marques alternatives, anar provant-les: aquesta no, aquesta no, aquesta no, i quedar-te amb una». Serveixen Altmeister en comptes de Jägermeister i el tequila es diu La Piedad. No sembla gaire pietós amb les ressaques. «Aquí no es tira de garrafa», el Josep t’ensenya capses de marca precintades. ¿El més venut? La cervesa, clar. Només venen quintos de San Miguel. 

@jordisans #fypシ #viral #fyp #miprofesion #barcelona #bcn #aprendecontiktok #virall #rinconessecretos #restaurant #restaurante #virall #breakfast #barato ♬ Despentinada – Ozuna & Camilo

¿El que més sorprèn trobar-se per 1 euro? Una hamburguesa. «És de 110 grams», detalla l’amo. La serveixen a pèl dins del pa, acompanyada només d’una bosseta de quètxup. «En aquests moments, amb l’hamburguesa no es guanya res», diu arronsant les espatlles el Josep. «La inflació ens està... –i esbufega–. Em preocupa. A final d’any faré comptes». Ha de cobrar el quètxup, es lamenta. «Ha multiplicat per 2 el preu. Abans valia 0,5 i ara en val 0,10 –explica al mil·límetre–. La llet ha pujat 2 cèntims. Feia 10 anys que no en movien el preu».  

Si sona una campana és que acaben de deixar propina. En un bar on es pot pagar 1 euro amb targeta hi ha qui ha arribat a deixar-hi bitllets de 10 i 20 de més, assegura la Glòria, cambrera del torn nocturn. Cada vegada que algú penja un vídeo a TikTok, diu, això s’omple. «Molts es fan fotos amb nosaltres», diu somrient.

A partir de les deu de la nit, s’atenuen els llums, sonen vídeos musicals per la tele i va baixant la mitjana d’edat. A les onze comença a formar-se cua els caps de setmana. La Glòria et serveix una copa de Can Paixano. És l’especialitat del bar, tot i que el que més demanen a les nits és el tequila pietós. El rosat gairebé desborda la copa. «Som generosos», diu somrient al costat el Josep, l’altre cambrer de la nit. ‘La Nena’, com l’anomenen els seus companys. ¿Que per què s’omple? «Pel preu, sens dubte. I perquè sempre hi ha bon rotllo», respon el Xavi, un client habitual de 19 anys. 

Notícies relacionades

Les copes es creen a base de ‘chupitos’ i refrescos, d’1 euro en 1 euro, informa a la porta un cartell. «‘Single’», 1 ‘chupito’; «‘double’», 2; amb 3, ja és «‘too much’». Ben aviat arribarà el grup de noies que solen ‘perrear’ al costat de la tele, t’anuncien. Allà hi ha la que plora sempre després del quart ‘chupito’. ¿Un tequila? 

Els gots circulen a velocitat discotequera. Es veu molta salutació, molt de genthabitual, molt de guiri, «molt de noi guapo», diu ‘la Nena’ somrient a un turista. Hi ha clients que els aplaudeixen, explica la Glòria servint-te un altre ‘chupito’. ¿Orujo? Els solen dir que són els millors cambrers, promet. I sí, ho reafirmaràs tot just mitja hora després. Aquezta gent zon elz millods armicz, jodrerr.