Operació de la Policia Nacional

Detinguda a Barcelona una banda que duplicava targetes SIM per buidar comptes bancaris

  • La policia ha detingut 55 persones, entre les quals hi ha un dels líders de la banda Panteres Negres

  • Una vegada suplantada la identitat de la víctima a través del mòbil, accedien a la banca electrònica per fer transferències fraudulentes

Detinguda a Barcelona una banda que duplicava targetes SIM per buidar comptes bancaris
2
Es llegeix en minuts

La Policia Nacional ha desarticulat una organització criminal establerta a la província de Barcelona dedicada a les estafes bancàries mitjançant el duplicat de les targetes SIM dels telèfons mòbils, amb un centenar de víctimes a tot Espanya i un volum de frau de 250.000 euros. Segons informa aquest dijous la Policia Nacional, a l’operació policial s’han detingut 55 persones, entre les quals hi ha un dels dirigents de la banda coneguda com a Black Panthers (Panteres Negres), acusades dels delictes de pertinença a organització criminal, estafa, falsejament d’identitat i falsedat documental.

Els arrestats aconseguien el control dels números de telèfon mòbil de les víctimes mitjançant un duplicat il·legítim de les seves targetes SIM (‘SIM swapping’) i així tenien accés als missatges de verificació que envien els bancs als seus clients per operar; per fer-ho es valien de tècniques de ‘phishing’, ‘vishing’ i desviacions de trucada. Un cop havien suplantat la identitat dels usuaris, aconseguien accedir a la banca electrònica de les seves víctimes per fer transferències fraudulentes a una xarxa de ‘mules’ repartides per tota la costa valenciana fins que esgotaven el saldo dels comptes.

Cèl·lules independents

Amb aquestes transferències, la banda criminal va arribar a defraudar uns 250.000 euros a un centenar d’afectats. L’organització disposava d’una estructura en xarxa formada per quatre cèl·lules d’actuació diferenciades, però interconnectades i perfectament definides, i es dividia les tasques en funció del coneixement, l’accessibilitat a la informació robada i l’experiència. És a dir, l’organització estava composta per quatre grups diferenciats, però amb negocis comuns, tots, relacionats amb les estafes bancàries en l’àmbit nacional. L’estructura en xarxa implicava que les cèl·lules no tenien líder, si bé cada una comptava amb persones de confiança per aconseguir els seus objectius, alhora que es valien d’altres grups per cobrir necessitats logístiques o fer suplantacions d’identitat virtuals.

Les primeres indagacions es van iniciar quan els agents van tenir coneixement de l’existència d’una organització criminal, establerta a Barcelona, altament especialitzada en la comissió d’estafes bancàries i financeres, entre altres delictes. Amb l’avanç de la investigació, els agents van constatar que l’organització també es valia de membres d’una segona cèl·lula d’actuació especialitzada en la comissió d’estafes mitjançant les modalitats de ‘carding’ (clonat de targetes bancàries) i obtenció d’informació personal mitjançant enginyeria social.

DNI a la Dark Web

Notícies relacionades

Així mateix, les gestions policials van acreditar la facilitat amb què els investigats compraven documents nacionals d’identitat i números de targetes de crèdit a través de diversos mercats negres de la Dark Web, utilitzant criptomonedes obtingudes en altres fraus com a mètode de pagament. Les targetes clonades eren utilitzades per adquirir productes de luxe, que recollien als punts d’entrega mitjançant l’exhibició dels DNIs físics sostrets o adquirits als mercats negres, per posteriorment revendre’ls a botigues i pàgines de segona mà a fi de dificultar la traçabilitat dels diners fraudulents mentre els reportaven grans beneficis.

A més dels 55 detinguts, al dispositiu policial els agents han efectuat set escorcolls als quals han intervingut una cartera de criptomonedes d’estil ‘hardware’, 45 targetes SIM, 11 telèfons mòbils, quatre ordinadors portàtils, un vehicle d’alta gamma i molta documentació relacionada amb els fets investigats.