Medi ambient

Barcelona opta al certificat de ciutat Residu Zero

Es tracta d’un estàndard europeu desenvolupat per l’organització no governamental Mission Zero Academy amb el suport de Zero Waste Europe que premia la bona gestió del reciclatge

Barcelona opta al certificat de ciutat Residu Zero
1
Es llegeix en minuts

Barcelona i Munic han format aquest dijous un compromís amb mesures per ser «candidates a residu zero» convertint-se en les ciutats europees més important que han fet aquest pas, segons ha informat avui organització no governamental Residu Zero Europa. La certificació és un estàndard europeu de certificació avaluat per tercers, desenvolupat per l’organització no governamental Mission Zero Academy (MiZA) i amb el suport de Zero Waste Europe (ZWE).

Cinc passos

Aquest estàndard consta de cinc passos (expressió d’interès, compromís, implementació, certificació i millores anuals). Barcelona «compta amb un ampli ventall de mesures de prevenció, reutilització i reciclatge de residus» i «ha creat un pla estratègic dedicat a millorar les seves actuacions en gestió i prevenció de residus implicant àmpliament tant la comunitat local com els diferents grups d’interès per facilitar la transició cap al residu zero», han afegit des de l’organització.

Objectius

Notícies relacionades

Entre els objectius que s’ha fixat Barcelona per convertir-se en una ciutat amb residu zero destaquen una taxa de recollida selectiva del 67% el 2027 (per sobre del 48% de la mitjana europea) i reduir els residus municipals en aquest horitzó a 427 quilos per habitant, en comparació amb els 447 actuals. «Les grans ciutats estan endeutades amb el seu territori; produïm una gran quantitat de residus i ja és hora que ens en fem responsables. El compromís de Barcelona amb l’estratègia de residu zero demostra que ens importa i que actuem: volem ser una ciutat climàticament neutra i inspirar moltes d’altres», ha afirmat l’alcaldessa Ada Colau.

Bona direcció

El director executiu de Residu Zero Europa, Joan Marc Simon, ha destacat que la ciutat es comprometi per «aconseguir la virtuositat de la gestió dels recursos». «Barcelona encara té molts reptes per davant, però l’aposta per la certificació residu zero és un pas en la bona direcció», ha afegit.