Delictes violents

Creixen les denúncies a Barcelona per la tinença d’armes blanques

  • La Guàrdia Urbana gestiona tres denúncies al dia per la detecció d’armes, sobretot navalles

Creixen les denúncies a Barcelona per la tinença d’armes blanques

El PERIÓDICO

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El recent assassinat d’un noi per una ganivetada a prop de la discoteca Brisas, al Paral·lel de Barcelona, ha posat el focus en l’ús de ganivets en baralles i delictes violents. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha assegurat aquest dimecres que la possessió d’armes blanques a la capital catalana «s’ha anat incrementat» en els últims temps i que la policia ha constatat «un creixement de la seva presència en alguns punts d’oci nocturn». «La Guàrdia Urbana té una mitjana de tres denúncies diàries per tinença d’armes, armes blanques en la majoria de casos. Abans de la pandèmia, la mitjana era de dues denúncies al dia», ha comparat el regidor.

Batlle ha ofert la dada durant la comissió de presidència del consistori, en què tant el govern municipal com l’oposició s’han mostrat preocupats per les agressions amb armes que han transcendit les últimes setmanes. ERC, Junts i Valents han presentat proposicions que han apressat l’executiu municipal a incrementar els controls per erradicar la proliferació d’armes blanques, en especial a l’entorn de discoteques. Les propostes s’han aprovat amb el vot favorable del govern municipal, si bé Batlle ha esgrimit que el consistori ja està prenent mesures per a un fenomen que, ha recalcat, no és exclusiu de Barcelona.

«Hem constatat que també passa a València, Madrid, Sevilla, Sant Sebastià i Bilbao», ha assenyalat el tinent d’alcalde, que ha defensat l’adquisició de 52 pales detectores de metalls per localitzar navalles en escorcolls aleatoris, en especial a zones d’oci nocturn i esdeveniments que congreguen grans aglomeracions. «És molt poc invasiu i permet detectar ràpidament navalles», ha recalcat Batlle, que ha indicat que es van confiscar diverses armes blanques durant el dispositiu policial a la discoteca Brisas del cap de setmana passat i dues més la mateixa nit a l’anomenat ‘triangle golfo’.

En canvi, Junts ha considerat que el nombre de detectors comprats és insuficient per a la plantilla de la Guàrdia Urbana, formada per més de 3.300 agents. També ha alertat que podrien servir per descobrir certs estris amb pretensió de ser utilitzats com armes, com els ganivets ceràmics. Els postconvergents han tornat a advocar perquè la policia local es doti de pistoles tàser, una petició en la qual Valents ha coincidit. «El control d’armes blanques no el farem amb pistoles tàser», ha conclòs Batlle.  

Crítiques per la «cultura de la navalla»

Al seu torn, alguns opositors han retret al tinent d’alcalde que declarés que a Barcelona es detecta una «cultura de la navalla» importada de «tradicions de bandes d’altres països». «La navalla no és una cultura de cap ètnia o nacionalitat determinada», ha corregit el portaveu d’ERC, Jordi Coronas, a Batlle, a qui ha alertat del risc de promoure «discursos que acaben sent xenòfobs i racistes». «La realitat és la que és i hi ha problemàtiques associades a certs col·lectius, però cal anar amb cura amb el que es diu, sobretot si es governa», ha afirmat el portaveu de Junts, Jordi Martí, que ha remarcat que «la cultura de la navalla estava molt estesa a Barcelona als anys vuitanta i era de col·lectius autòctons».

En la rèplica, Batlle ha contestat que l’afirmació en què vinculava les armes blanques a bandes llatines «era matisable» i, alhora, s’ha defensat dient que «qui va voler entendre va poder entendre» el que pretenia expressar. «Em remeto a l’aforisme xinès que diu, que quan el dit assenyala la Lluna, l’estúpid assenyala el dit», ha etzibat.

Notícies relacionades

Batlle ha trobat certa comprensió en el regidor de Valents Òscar Benítez. «S’admet el que denunciem des de fa mesos: hi ha un problema amb les armes blanques i la majoria dels que les fan servir són persones estrangeres», ha afirmat, sense precisar dades que ho corroborin. En el seu torn, Benítez ha compartit un auguri singular. «Pronostico el creixement de bandes femenines apoderades amb rituals iniciàtics d’agressivitat extrema», ha deixat caure. 

ERC ha acusat Valents de pretendre estigmatitzar els forans. «La població reclusa té una proporció de dos espanyols per cada estranger, el 66% de les agressions sexuals són comeses per espanyols, hi ha quatre menors espanyols per cada estranger en la justícia juvenil... Ja n’hi ha prou de dir coses que no són veritat», ha contestat Coronas. ERC ha acabat oposant-se al text de Valents per dotar la policia de més efectius contra les armes blanques, una petició similar a la dels republicans i que el partit conservador sí que ha recolzat.