Queixes ciutadanes

Barcelona indigna els veïns al retirar els contenidors de la carretera de les Aigües

  • Els residents exigeixen a l’ajuntament que col·loqui també al seu carrer els nous models instal·lats a les vies pròximes

  • La seva protesta per què els senglars tombaven els antics receptacles, que no sempre estaven ancorats, van acabar amb la seva desaparició

Barcelona indigna els veïns al retirar els contenidors de la carretera de les Aigües
5
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Una de les genialitats més recordades de Johan Cruyff es va produir abans d’un partit del Barça contra l’Atlètic de Madrid, que tenia com a davanter Manolo Sánchez, un jugador que es desmarcava com ningú. Per afrontar aquest risc, Cruyff va decidir que ningú el marqués. No et desmarques si ningú et marca. Fora problema. Quan els veïns de la carretera de les Aigües van protestar, setmanes enrere, perquè els senglars tombaven els contenidors d’escombraries del carrer i el deixaven fet un fàstic, l’Ajuntament de Barcelona va decidir emular l’astre holandès: va retirar els contenidors del carrer. Ja no hi ha animal que els tombi.

El que passa ara és que Mireia Bosch i Francisco Lozano, residents a la via, i denunciants de les amargors que pateixen com a veïns de la zona, han de caminar un bon tros per dipositar les bosses d’escombraries en un dels nous contenidors instal·lats, que són més robustos, i en aparença impossibles de bolcar per part dels senglars.

Com que no hi ha contenidors a la carretera de les Aigües, s’han de desplaçar fins als nous de Maduixer. I el problema és un altre. Ja no hi ha restes al carrer però el que ara no els aniria malament a Bosch i Lozano seria tenir les cames de Manolo. Perquè els contenidors que els queden més a prop estan a gairebé 500 metres d’anada, cosa que implica gairebé 500 metres de tornada. Uns 15 minuts caminant.

El ‘Johan’ municipal

L’equació era clara: senglars més contenidors igual a desastre a la calçada. No podem treure els senglars, traguem els contenidors, es devia dir a si mateix algun ‘cruyff’ municipal. En total, s’han tret sis contenidors que estaven en tres punts, de dos en dos, en un tram de prop de 750 metres.

«Entre les nostres cases i el contenidor més pròxim hi ha una diferència equivalent a pujar cinc plantes d’un edifici. La distància des de casa meva és de 450 metres anada i tornada, és a dir, gairebé un quilòmetre», explica Lozano, que, afegeix, sol ser l’encarregat de treure les escombraries i que atribueix el fet a una represàlia per les protestes.

La resposta

«Responem a la petició rebuda el 3 de novembre de 2022 sobre contenidors a la carretera de les Aigües. Us informem que s’ha incrementat el nombre de contenidors del carrer de Maduixer a fi d’acabar amb el problema dels senglars. A la carretera de les Aigües no es col·locaran contenidors», indica la resposta del consistori a la queixa enviada pels veïns. Va arribar divendres i està firmada per Comunicació de l’Àrea de Medi Ambient i Serveis Urbans de l’ajuntament.

«Us agraïm que hàgiu contactat amb nosaltres, ja que considerem que és molt important que la ciutadania participi i col·laboro activament amb l’ajuntament per millorar els serveis municipals i la convivència a la ciutat. Quedem a la vostra disposició per a futures comunicacions», acaba el text. No és difícil imaginar l’autor amb el somriure pícar del futbolista i entrenador.

Pocs vots

Els veïns viuen amb indignació la solució triada pel consistori. En general, troben a faltar més atenció per part del govern local. I aquesta última actuació no millora les seves sensacions. Consideren que al no ser gaires veïns, i per tant pocs vots, és fàcil que no se’ls escolti.

Tot i que també demanen un millor transport públic i més freqüència de neteja i que els ‘runners’ no acaparin el poc aparcament de la zona, i tot i que no els molestaria un mallat més complet de la muntanya, perquè la sorra no caigués al carrer, el seu missatge inicial a la bústia de queixes i suggeriments del consistori estava centrat en el tema dels contenidors i els senglars. Davant la resposta que anuncia la desaparició dels contenidors, han replicat.

«La supressió dels contenidors que hi havia en el tram comprès entre els números 372 i 380 de la carretera de les Aigües, dos al carrer de Maduixer, 1 i dos al revolt després del 380 de la carretera de les Aigües, suposa implementar una solució diferent en aquests trams respecte a l’adoptada a la resta del barri. Aquesta solució diferent perjudica i discrimina els veïns d’aquests trams respecte d’altres. Demanem la immediata instal·lació dels sis contenidors grisos nous que falten en els trams indicats», han escrit els veïns a la bústia de queixes i suggeriments.

La ruta

Aquest dilluns, a les 20.00, l’hora a partir de la qual és preceptiu llençar les escombraries, el Francisco i la Mireia, bosses en mà, inicien la seva nova ruta de les escombraries acompanyats per aquest diari. Surten de casa seva i giren a l’esquerra. A uns metres, passen per on eren els antics contenidors grisos, on es llença el que no es recull de manera selectiva. Són els que s’han eliminat a la carretera de les Aigües. «Un dia, quan ja no hi eren, hi vam trobar una família sencera de senglars, pare, mare i cries, esperant les escombraries», explica ella.

Caminen cap al carrer de Maduixer, cosa que implica recórrer un tram considerable a les fosques. Més que por de ser assaltat pel delicte, prioritza el temor de xocar amb algú que faci esport amb una llum frontal. Superats els ciclistes i corredors, toca agafar un revolt a l’esquerra en baixada. Més o menys en aquesta zona hi havia un altre contenidor gris que no s’ha reposat. La ruta segueix.

Notícies relacionades

El nou contenidor, cert és, imposa. Que vinguin els porcs a intentar alguna cosa. Però els dos veïns han invertit vuit minuts en el camí. Posem que hagin caminat a un ritme una mica lent. El cas és que entre anar i tornar no són menys de 15 minuts.

Si toca anar als contenidors de recollida selectiva, el trajecte és més curt, perquè n’hi ha un a la carretera de les Aigües, aquest sí que ha sobreviscut. És a uns quatre minuts. És a dir, vuit en total. No compleix la frase que l’ajuntament escriu a la pàgina web que explica com funcionen els contenidors: «Tota la ciutadania que viu en zones on és implantat aquest model de recollida selectiva, disposa de contenidors a menys de 100 metres del seu domicili». No és així en aquest carrer del límit de Gràcia amb Sarrià-Sant Gervasi.