On Catalunya

Vestigi de l’antecedent d’internet

VÍDEO | L’inesperat redescobriment del telègraf sota la platja de Sant Adrià

L’extensió d’un filferro submarí per accelerar la transmissió internacional de dades fa aflorar les restes d’una antiga instal·lació telegràfica

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Curiosa trobada a la platja de Sant Adrià de Besòs. La tecnologia més puntera per transmetre dades per internet ha topat sota la sorra de la ciutat enganxada a Barcelona amb un precursor de la comunicació a distància. Les restes d’un vetust cable de transmissió per telègraf han aflorat durant les obres per estendre un altre tipus de connexió, la que es desplega per sota del mar per enllaçar amb l’Àfrica, l’Orient Mitjà i Àsia i accelerar l’intercanvi mundial de dades a través d’internet.

Els treballs per empalmar el primer dels vuit filferros submarins que es preveu que desemboquin en els pròxims anys al port d’aterratge situat a Sant Adrià ha permès localitzar els components d’una oblidada instal·lació telegràfica en desús, vestigi de les connexions d’una altra època. Membres de l’empresa del node de connexions i promotora de les obres, AFR-IX Telecom, calculen que el cable ha de tenir més de 50 anys. Podria ser fins i tot més antic, ja que el telègraf es va expandir a Espanya al segle XIX.

A l’artefacte se’l considera un dels antecedents d’internet i la seva irrupció va causar un canvi d’hàbits no gaire allunyat al que les noves tecnologies ha desencadenat al segle XXI. Per això la paradoxa de la trobada casual entre el cable de fibra òptica i el seu precedent fabricat amb coure. Per afegiment, ha resultat incompatible que convisquin sota la mateixa platja: la companyia explica que els dos filferros no es poden creuar. «A l’enterrar el nou es destorben», comenten responsables d’AFR-IX, que ha retirat el cable telegràfic a l'estar fora de servei. 

Arenal tancat

Notícies relacionades

Després d’obtenir el permís per portar-les a terme, les tasques per prologar la connexió sota la platja de Sant Adrià s’efectua sota les mesures de seguretat que la Generalitat ha detectat per evitar que es disseminin els residus de substàncies contaminants detectats a nivell superficial a la sorra. La detecció de metalls pesants de presumptes abocaments d’antigues indústries a peu de costa es va produir després de les obres preliminars per a la instal·lació de cablejat submarí a Sant Adrià.

La troballa va obligar a tancar l’accés a la platja el maig del 2021 per evitar que la població s’exposés a un nivell de risc cancerigen que l’estudi que va propiciar el tancament va qualificar d’«inadmissible». El pas a l’arenal continua prohibit per als banyistes. El Ministeri de Transició Ecològica preveu que les obres de descontaminació comencin en els pròxims mesos i que la platja estigui llesta per reobrir en la pròxima Setmana Santa, a principis d’abril.