Enquesta sectorial

El 86,7% de bars i restaurants de Barcelona planegen apujar els preus abans d’acabar l’any

  • Un 77,2% dels establiments ja ho han fet en els últims mesos per poder afrontar l’increment dels costos

  • Els restauradors consideren que la seva principal preocupació són els problemes que tenen amb l’ajuntament

El 86,7% de bars i restaurants de Barcelona planegen apujar els preus abans d’acabar l’any

Jordi Cotrina

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Amb la inflació encara disparada i el continu augment dels preus dels subministraments i de molts aliments era pura qüestió de temps que els bars i restaurants, de tota categoria i estil, haguessin de repercutir aquests costos en els seus preus de venda: des del cafè de l’esmorzar fins a l’arrelat menú de migdia o la carta. El sector ha volgut posar xifres a la situació de Barcelona, amb el concloent resultat que un 77,2% dels establiments ja els ha incrementat durant aquest any, i un 86,7% creu que haurà de tornar a fer-ho abans d’acabar el 2022.

Així, els centenars de milers de barcelonins que diàriament consumeixen en els 10.400 negocis de la ciutat, autèntics motors econòmics i d’interrelació social, hauran d’estirar el seu pressupost a curt termini, sigui per alimentar-se o per al consum ociós que es fa fora de les hores de menjar, a les taules i terrasses.

Darrere de cada decisió de pujada s’amaga un esforç per mirar d’evitar-ho, davant el temor que la clientela opti per retallar les despeses i freqüenti menys els bars i restaurants, que ja van viure tota la duresa econòmica de la pandèmia. Però els números no surten, quan l’energia i les matèries primeres continuen escalant, i a més un 31,7% dels operadors de la capital catalana encara arrosseguen deutes de préstecs firmats en els dos últims anys. De fet, una tercera part no faran net fins al 2024 i un 45,7% haurà d’esperar a després del 2025 per fer-ho.

Ampli sondeig a l’octubre

Aquestes dades formen part de l’enquesta encarregada pel Gremi de Restauració de Barcelona a una empresa externa que durant la primera quinzena d’octubre ha sondejat 738 restauradors. El saldo constata que la recuperació del sector després de la crisi sanitària està amenaçada per la inflació. De fet, molts dels increments no cobreixen ni cobriran l’encariment dels costos, però ho intenten pal·liar. Així, un 13,3% ha aplicat pujades de menys del 5%, una proporció similar ho ha fet del 5 al 9%, un 30% ha incrementat les consumicions un 10% i, alerta, un 38,4% ha hagut d’encarir-se entre un 11 i un 25% per poder tirar endavant.

Veient l’ampolla mig buida, resulta preocupant que el 85,2% d’enquestats no tinguin previst contractar més personal en els pròxims 12 mesos, i una aclaparadora majoria (97,3%) no es plantegi invertir (ni en millores ni nous equips) l’any vinent, atesa la situació. En un pla més optimista, es pot destacar que un 95% confia a no haver de fer acomiadaments de personal.

En aquest escenari, el sector se sent bastant menystingut per l’administració en general. La gran majoria considera que els polítics no han sigut conscients del nivell d’endeutament que ha deixat la pandèmia i més del 73% opina que les administracions no faciliten l’activitat de de bars i restaurants en aspectes que en depenen. És més, el 85% creuen que no són conscients de l’esforç que s’ha de fer per tirar endavant un negoci d’aquest tipus en una ciutat com Barcelona.

Falta de suport institucional

Preguntats sobre les seves principals preocupacions com a restauradors, s’imposa la resposta dels «problemes amb l’ajuntament», en un 33,4% de casos. El segueixen (28,6%) els problemes amb altres administracions, l’encariment de les taxes de terrasses (12,8%), les males previsions econòmiques (10%) i la reducció d’horaris per en algunes zones (5,7%), entre d’altres.

Notícies relacionades

El sondeig es va portar a terme a tots els districtes, amb més presència de Ciutat Vella, l’Eixample i Sant Martí, per ser les zones amb més activitat. Gran part dels operadors tenen només un negoci (95,8%), davant el 3,7% amb dos i només un 0,5% són grups que en tenen més. En la majoria de casos es tracta de microempreses amb fins a nou treballadors (94,3%), tot i que la major part d’aquesta franja en tenen menys de tres. Quant al tipus de local, en un 13,8% eren bars amb oferta limitada de menjar, mentre que el 77,9% són bars restaurant (amb menú del dia i carta) i el 8,3% són restaurants.

Tal com va informar aquest diari l’estiu passat, amb dades municipals, la restauració de Barcelona està caracteritzada tant per la seva enorme oferta i vitalitat com per la fragilitat de molts emprenedors. És molt més fàcil iniciar un negoci que mantenir-lo, com reflecteixen els 2.450 traspassos que ha viscut la ciutat des del 2020 en aquest àmbit. Tot un rècord esperonat pel coronavirus i que ara podria no tenir fre amb l’economia en contra. L’àrea de Comerç ha impulsat un pla d’acció per ajudar el sector, que segons els afectats queda curt i contrasta amb la recrudescència de l’anomenada ‘guerra de les terrasses’.