Pacte per la seguretat al barri

Escepticisme davant l’enèsim compromís per aturar la degradació del Raval

  • Tots els partits de l’ajuntament recolzen un acord per reforçar la seguretat i combatre el narcotràfic, però admeten que difícilment n’hi haurà prou per revertir els problemes

Escepticisme davant l’enèsim compromís per aturar la degradació del Raval

GUILLEM SÁNCHEZ

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’escepticisme s’escampa entre els regidors de l’Ajuntament de Barcelona al beneir l’enèsima proposta de pla per mirar d’aturar la inseguretat, la venda de droga i la degradació que llasten el Raval. Tots els grups municipals han recolzat aquest dimecres una proposició de Junts per crear el que els postconvergents han batejat com un ‘Pacte pel Raval’, que afronti els problemes que revelen als veïns i en el qual el consistori i la Generalitat uneixin forces. 

Malgrat el suport unànime en la comissió municipal de presidència, la majoria de partits ha augurat que amb l’acord no n’hi haurà prou per millorar el barri a set mesos de les eleccions i que es necessita més que un mer compromís. ERC ha dit veure electoralisme en la proposta dels seus rivals independentistes, mentre que el PP l’ha qualificat de «brindis al sol», Cs ha parlat de ‘déjà vu’ i Valents ha dubtat que arribi a complir-se.

La mesura de Junts planteja reforçar els operatius per prevenir delictes i desarticular punts de venda d’estupefaents, un pla especial de neteja, intensificar les tasques de recollida de xeringues utilitzades i un projecte de rehabilitació de finques, entre d’altres. El portaveu dels postconvergents, Jordi Martí Galbis, ha apressat el govern local a actuar.

«Som conscients que és complicat presentar un pacte al final del mandat, però cada dia podem veure imatges d’un home despullat punxant-se al carrer amb una mare passant per davant amb el seu nadó. No podem esperar per dir als veïns que es farà alguna cosa l’any que ve, hem de fer-ho ja», ha emplaçat Martí Galbis. El regidor ha alertat que el Raval «ha tocat fons» i travessa «una situació crítica»: «Qui viu i treballa allà ja no pot viure de forma ordinària, com té de dret qualsevol veí de la ciutat, visqui on visqui. Hi ha qui no pot viure ni de dia ni de nit, per la delinqüència, la prostitució, la falta de condicions mínimes per viure... Barcelona no es pot permetre que un dels seus barris estigui en aquestes condicions de degradació, amb un repunt dels narcopisos i de les drogues».

Diagnòstic compartit

El govern municipal no ha desmentit el diagnòstic del seu oponent. El tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, ha afirmat que coincidia «en el fons» amb Martí Galbis. No obstant, ha afegit que «un pacte social i polític d’aquestes característiques no es fa a correcuita».

«Si es fa al final de mandat, correu el risc de quedar tocat», ha avisat el regidor de PSC-Units, que ha afegit que la mesura ha de ser abans que res «una prioritat per al pròxim mandat». Al seu torn, Batlle ha aprofitat per reclamar que la Generalitat destini més Mossos d’Esquadra al Raval, més investigacions sobre fets delictius al barri, que la Policia Nacional s’impliqui més en la lluita contra el narcotràfic i que prosperi la proposta perquè les vivendes ocupades il·legalment es desallotgin en un termini de 48 hores.  

Notícies relacionades

Els comuns també han votat a favor de la proposta. En tot cas, el tinent d’alcalde de Cultura, Jordi Martí Grau, ha assenyalat que «els problemes no venen de fa quatre dies» i que no existeixen les «solucions màgiques» per a un barri que, ha indicat, «pateix les tensions d’una ciutat global» com Barcelona. Ha emfatitzat que el govern municipal ha desenvolupat mesures en seguretat, salut, neteja i cultura per alleujar el Raval. Al seu torn, ha recalcat que l’ajuntament topa amb dificultats amb els grans propietaris de vivendes perquè s’habitin domicilis buits, tot un reclam perquè els grups delictius se’ls apropiïn. 

Davant el panorama ombrívol amb què la majoria d’intervinents ha descrit el Raval, Martí Grau ha destacat el recent espectacle de ‘La gata perduda’ al Liceu, que desenes de veïns del barri van actuar al gran teatre líric. «Sempre que parlem del Raval hem de parlar dels problemes, no s’han d’amagar i és fonamental abordar-los en aquest problema, però també s’ha de dir que és un dels barris que la solució la té l’entramat riquíssim d’entitats socials i culturals» que posseeix, ha esgrimit.