Coses de Collserola

Un veí del Tibidabo decora el seu jardí amb un helicòpter

El propietari és un pilot francès que també té a casa una col·lecció de drons d’ús aparentment militar

Un veí del Tibidabo decora el seu jardí amb un helicòpter

Carlos Márquez Daniel

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

‘Es ven; vistes espectaculars’. I un número de telèfon. El cartell penjat sobre una torre de comunicacions perquè pogués veure’s des de fora donava compte el 2016 que la casa en qüestió acull un dels millors balcons de Barcelona. Justo a sota del Tibidabo, a la carretera de Vista Rica que uneix l’Arrabassada i la serpentejant via que porta a Vallvidrera. L’immoble, que consta de dues finques, una de més petita construïda el 1936 i una altra de més mida aixecada el 1979, totes dues en terra rústic, segons dades del cadastre, cau cap al pendent, cosa que deia a l’altura del carrer un ample terrat amb aires de jardí. On la gent sol col·locar plantes, un gronxador, nans, una porteria o una barbacoa, l’habitant d’aquesta vivenda ha decidit instal·lar-hi un helicòpter i exhibir una petita col·lecció de drons aparentment militars.

Expliquen persones que ho saben tot de Collserola que allà hi viu un pilot francès juntament amb la seva família. Pel que sembla, el seu aparell va tenir una avaria molt seriosa al motor i el mecànic li va dir que la dolorosa ascendia a 150.000 euros. El propietari no ho va veure clar i, com que tampoc estava disposat a continuar pagant el pupil·latge a l’hangar, va buscar una grua i un camió i es va emportar l’aparell a casa seva.

D’això en fa gairebé un any. L’arribada de l’aeronau va fer saltar les alarmes del Consorci de Collserola, que va anar a visitar l’home. Ja abans van tenir els seus pros i els seus contres per l’enorme antena de comunicació (no estan permeses perquè tot ho absorbeix la Torre de Collserola) i per uns llums led blaus que podien generar contaminació lumínica. La seva resposta va ser categòrica quan van anar a veure’l: «El parc d’atraccions té un avió i jo tinc un helicòpter». Inapel·lable.

Un «petjapapers caríssim»

Després de les consultes pertinents, va resultar que no hi ha ordenança municipal ni llei que prohibeixi tenir un helicòpter a casa. Encara més, com és el cas, si la nau està correctament agafada a terra, no té turbines i les aspes estan protegides i allunyades del carrer. Tot en ordre. Javier Ortega Figueiral, un dels periodistes que més sap d’assumptes aeris i marítims, explica que es tracta d’un Augusta 109, de fabricació italiana, amb capacitat per a vuit passatgers. «Té més de 20 anys i no té els elements més importants per poder volar. Sens dubte ha d’agradar-li molt, perquè és un petjapapers caríssim», resumeix aquest expert.

Tampoc són un problema a la finca, on hi ha un munt de càmeres, els enormes drons escampats pel jardí. Jordi Muns, fundador de l’empresa Dfly Vision, especialitzada en imatges aèries captades amb dron, assegura que tenen tota la pinta de ser models militars, tot i que, assenyala, també hi ha molta gent que es dedica a tunejar-los perquè tinguin aquest aspecte.

L’helicòpter porta l’adhesiu de l’empresa Cat Helicòpters, companyia que operava des del Moll Adossat del port de Barcelona i que oferia passejos aeris per la ciutat i els seus voltants. Va iniciar la seva activitat el 15 de juliol del 2004 amb vols de 10 minuts sobre la ciutat que tenien un cost de 70 euros per persona.

L’empresa va presentar un concurs de creditors el juliol del 2016 i uns mesos després, un dels propietaris va ser arrestat en el marc d’una investigació de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) per descomptat blanqueig de diner de la família Pujol. Va ser posat en llibertat. Ortega Figueiral, però, el desvincula d’aquella empresa: «Mai va volar per a aquesta companyia, només li van posar el logotip per a una sessió de fotografies».

Escultura de Catalano

Notícies relacionades

A més de l’helicòpter i els drons, el terrat exhibeix una escultura que té tota la pinta de portar la firma de Bruno Catalano, un artista francès (nascut al Marroc) de 62 anys, especialitzat en reproduccions d’humans que semblen inacabades i que desafien les lleis de la gravetat.

Se’l coneix com l’artista dels viatgers, ja que les seves escultures reprodueixen la figura d’una persona carregant una bossa o una maleta i que, en el fons, tenen un punt autobiogràfic, ja que quan era petit va saltar des del nord de l’Àfrica a Marsella amb la seva família. Sense cap dubte, un dels terrats/jardins més peculiars de Barcelona.

Temes:

Barcelona