Reconeixement

Barcelona aplaudeix Itziar González, sense el suport del PSC, per la seva denúncia de la corrupció

  • L’exregidora i la funcionària Lourdes Conesa es mostren alleujades després d’anys de patiment al rebre el suport del ple amb el vot favorable de Barcelona en Comú, ERC i Ciutadans

  • L’arquitecta es reconcilia amb l’ajuntament en una declaració al Saló de Cent sense representants socialistes: «Lamento profundament que no siguin aquí»

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Emocionada, frenant les llàgrimes, l’exregidora de Ciutat Vella Itziar González s’ha declarat aquest divendres reconciliada amb l’Ajuntament de Barcelona. Ho ha fet 12 anys després de dimitir a causa de les amenaces que va rebre per denunciar un cas de corrupció al districte que dirigia, vinculat amb la concessió irregular de llicències de pisos turístics, conclòs amb 17 condemnats el setembre passat.

El 2008, algú va entrar per la força al pis de González, van començar les amenaces de la trama. I una gran sensació de soledat. Ella i la funcionària Lourdes Conesa, que també denunciava les irregularitats i que també va patir amenaces per això, han vist avui una mica reparat el dolor que han patit. El ple municipal ha aplaudit el seu paper, la seva valentia, mitjançant dues propostes de Barcelona en Comú i ERC, una mica diferents però en el fons similars, reconeixent el seu paper davant la corrupció, que la sentència de setembre deixa clara, com a alertadores d’un cas de corrupció, una figura regulada per la UE, i en tràmit de ser-ho a Espanya. Iniciatives que contemplen una possible indemnització econòmica.

Agafant-se als dubtes de si aquest pagament és procedent, entre altres aspectes, el PSC no ha recolzat les proposicions: s’ha abstingut en els dos casos, igual com el PP i Valents. Han prosperat amb el suport dels comuns, ERC, Junts per Catalunya i Ciutadans.

Reunió i compareixença

Abans que s’abordessin les proposicions, González i Conesa han comparegut al Saló de Cent amb l’alcaldessa, Ada Colau (que les havia rebut abans al seu despatx), amb el cap de files d’ERC, Ernest Maragall i alguns dels seus regidors, i amb Jordi Martí Galbís i Francina Vila, de Junts per Catalunya. És a dir, amb Ciutadans, que no ha enviat ningú al Saló de Cent, els grups que han votat a favor de les dues proposicions.

Colau ha remarcat el «reconeixement» a les dues professionals després del «recorregut infernal» que van fer des que van denunciar les irregularitats. També ha recalcat que l’ajuntament no les va acompanyar i ha anunciat que el districte de Ciutat Vella ha incoat d’ofici un expedient per analitzar la possible compensació patrimonial a les afectades pel dany que han patit. Maragall i Martí Galbís s’han pronunciat en termes similars.

Ni una trucada

Conesa s’ha mostrat «especialment agraïda» a Colau i a la gerent municipal, Sara Berbel, ha recordat com va ser apartada del seu càrrec a Ciutat Vella d’una manera que considera immerescuda: «No vaig poder ni acomiadar-me dels meus companys». I ha conclòs que malgrat tot el viscut, no té dubtes: «Tornaria a fer el que vaig fer».

Sobre la falta de suport institucional, ha explicat: «No vaig rebre ni una sola trucada de l’ajuntament per saber si estava bé o si estava. He tingut por, m’he sentit molt sola». També ha agraït el seu suport a González, que, de fet, ha lamentat no haver-li deixat més.

Emocions negatives

L’exregidora ha exhibit el pin de l’ajuntament que com a tal portava anys enrere, que, diu, no es tornarà a treure. Ha agraït el seu suport a Barcelona en Comú, ERC i Junts, així com a Ciutadans, pel seu vot favorable. El més cridaner d’aquesta compareixença ha sigut l’absència del PSC. «Lamento profundament que no siguin aquí», ha dit González sobre els socialistes. «Lamento que hagin fet una lectura frontista i personal d’un acte de reparació», ha afegit.

Però s’ha mostrat comprensiva: «Jo mateixa destil·lo emocions negatives i ho lamento. Creia que era millor persona però estic enfadada i dolguda». Ho ha dit amb mig somriure a la cara. Se la veia satisfeta pel desenllaç.

Els funcionaris honrats

Fonts del PSC han explicat abans que es votés que s’abstindrien davant les dues propostes. Han assegurat que malgrat això estan amb González en aquest tema, però consideren que donar el seu suport a les iniciatives suposaria una espècie d’atac als funcionaris públics, quan creuen que el 99% del col·lectiu és honrat. Explicacions que no han mitigat la duresa de la imatge del Saló de Cent, on una exregidora del PSC ha vist com ni un sol membre d’aquest partit compartia foto amb ella en el moment en què ella es veu acompanyada pel consistori per primera vegada en més d’una dècada.

El PSC també sospita de la part en la qual els comuns i ERC proposen analitzar la restitució patrimonial a les afectades, i creu que en tot cas elles haurien de denunciar si creuen que mereixen una compensació i que no sigui el consistori qui s’obri a entregar-la. És el mateix motiu que han esgrimit el PP i Valents per no recolzar les proposicions.

Notícies relacionades

«Tenim seriosos dubtes legals», ha dit la socialista Montserrat Ballarín, sobre la compensació patrimonial que l’ajuntament estudiarà a partir de l’expedient incoat aquest mateix divendres. La sentència, ha remarcat Ballarín, indica que són les afectades les que haurien de demanar la reparació econòmica.

El calvari i la foto

Però més enllà de si hi haurà o no pagament, el que ha quedat clar és que González i Conesa van viure un calvari per denunciar les irregularitats, que després de la sentència que les reconeix com a afectades aquest divendres l’ajuntament per primera vegada els ha mostrat el seu suport i que els seus excompanys del PSC han preferit no sortir en aquesta foto.