A la defensiva

Els aldarulls de la Mercè divideixen Colau i Collboni

  • L’alcaldessa veu una «difamació» l’eco mediàtic, mentre que el socialista demana no «minimitzar» el vandalisme

Els aldarulls de la Mercè divideixen Colau i Collboni

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Els aldarulls de la nit central de la Mercè, en la qual hi va haver un apunyalament mortal i destrosses en comerços de Sants, han deixat una agra ressaca política a Barcelona. Després de les dures crítiques de l’oposició, el govern municipal s’ha pronunciat sobre els incidents i ha exhibit la diferència entre els dos socis del bipartit al valorar els fets.

D’una banda, l’alcaldessa Ada Colau ha carregat contra els mitjans de comunicació per oferir una àmplia cobertura dels incidents, que veu una «difamació a Barcelona». En canvi, el tinent d’alcaldia ha visitat aquest dimarts el comerç més afectat, una xarcuteria, i ha anunciat una revisió de protocols i aforament per prevenir disturbis l’any que ve.

Colau assenyala sis morts en altres poblacions

En un missatge a través de Telegram i Instagram, Colau ha criticat que es difongui la idea –segons ella– que només hi ha «violència a Barcelona» quan la mateixa setmana s’han produït diverses morts violentes en altres localitats de Catalunya. En aquest sentit ha retret en especial les notícies a la televisió sobre la mort d’un jove a l’avinguda Maria Cristina, a la sortida dels concerts de la festa major, així com les imatges de saqueig i danys en comerços de Creu Coberta. «No s’entén que una mort i actes vandàlics d’una nit a Barcelona generin hores i hores de televisió repetint i instal·lant la idea de «violència a Barcelona», obviant que la mateixa setmana s’han produït sis assassinats més a Catalunya», ha defensat.

«7 assassinats en 7 dies a Catalunya, tots horribles i condemnables», ha insistit. «Llavors, ¿per què les notícies diuen que només Barcelona té un problema de violència? Evidentment que ens preocupa i lamentem aquesta mort: volem que Mossos investigui a fons i es faci tot el necessari perquè no es repeteixi, ¡però ja n’hi ha prou amb difamar Barcelona!», ha conclòs. No obstant, ha lamentat «la mort violenta d’una persona durant les festes i els actes inacceptables de vandalisme que es van produir dissabte a la nit». «Totes les accions violentes han de ser investigades i els responsables han de respondre davant la justícia. Les forces policials ja han realitzat detencions i mantenen les investigacions obertes», ha afirmat.

Per a Colau la festa major 2022 ha sigut un «èxit» i ha remarcat que l’han disfrutat més d’un milió de persones, que «empetiteixen encara més la minoria que ha fet destrosses». Des del Congrés l’ha secundat la portaveu d’En Comú Podem, Aina Vidal, que ha defensat davant els mitjans estatals que els actes vandàlics de diumenge van ser «aïllats» i no suposen la «tònica general», tot i que per això no són «menys greus»

Collboni demana no «minimitzar» el vandalisme

El líder municipal del PSC, Jaume Collboni, ha aprofitat una roda de premsa cultural per marcar distàncies amb Ada Colau en l’àmbit de la seguretat. Com ja havia mostrat a les seves xarxes socials, ha remarcat que havia visitat aquest dimarts al matí la xarcuteria Muntanya de Creu Coberta, la que més destrosses va patir diumenge a la matinada. «Hem de tenir tolerància zero contra l’incivisme i els fets que pertorben o ataquen béns, i evidentment persones», ha asseverat. En al·lusió a la indignació de Colau per la cobertura mediàtica, ha fet equilibris: «No hem de minimitzar la gravetat dels fets ni tampoc traslladar la idea que tota la Mercè va anar malament, perquè ha sigut un èxit de participació malgrat el mal temps».

Notícies relacionades

En resposta a la petició dels comerciants de prendre mesures, ha anunciat que «el que no hagi funcionat s’haurà de revisar». Així, ha assenyalat que «si és convenient» es retocaran els protocols de seguretat o el control d’aforament als espais de la festa, i ha donat per descomptat que «cal reforçar la presència policial». En aquest camp, ha tret pit de les noves places de Guàrdia Urbana obertes aquest mandat i ha reclamat més esforç a Interior per incrementar la dotació barcelonina de Mossos d’Esquadra, i ha recordat, a més, que la conselleria no s’ha pronunciat sobre els aldarulls de la Mercè. «Així com les festes d’aquest estiu han anat molt bé, alguna cosa caldrà millorar-ne de cara al futur», ha determinat. «No podem negar el problema, cal buscar solucions», ha insistit.

La Cambra apressa a solucionar el vandalisme

La Cambra de Comerç de Barcelona ha demanat a les administracions treballar conjuntament per identificar i aplicar les solucions «més adequades» després dels aldarulls de les festes de La Mercè. En un comunicat aquest dimarts, la patronal ha advertit que els actes vandàlics contra el comerç i el mobiliari urbà generen un «gran impacte econòmic» als negocis afectats i afecten la imatge de Barcelona. Considera que aquests fets no s’haurien de produir i s’ha posat a disposició del sector per actuar com a altaveu de les seves reivindicacions.