Acció col·lectiva

Les cooperatives de vivenda del Poblenou munten una festa reivindicativa

  • La convocatòria ha reclamat la construcció de vivenda pública i cooperativa en un barri amb 22 solars buits

Les cooperatives de vivenda del Poblenou munten una festa reivindicativa

ELISENDA PONS

2
Es llegeix en minuts

Diversió i reivindicació poden unides de la mà. Així ho ha entès la coordinadora de cooperatives de vivenda del Poblenou que, aprofitant la festa major del barri, ha volgut muntar una acció que ha barrejat la gresca amb la defensa del dret a una vivenda assequible, un problema que entenen apressant a la zona. La dada és rotunda: al barri del Poblenou hi ha 22 solars municipals destinats a vivenda pública buits des de fa molts anys.

La festa denúncia s’ha iniciat a les sis de la tarda a l’ateneu popular La Flor de Maig amb una batucada al llarg d’un recorregut que ha acabat amb la ‘ocupació’ d’un espai tan emblemàtic com el número 12 del passatge d’Aymà, on s’han celebrat activitats lúdiques per a grans i petits i també un sopar popular. Avui zona verda i d’equipaments, al seu dia va ser el primer assentament col·lectiu al barri durant el segle XIX amb la comunitat dels icarians, els socialistes utòpics de l’època.

Notícies relacionades

La coordinadora es va constituir a principis d’any amb cinc noves cooperatives, de les quals formen part més de 200 persones. La reparcel·lació del 22@ ha alimentat aquest elevat nombre de solars pendents d’unes polítiques actives de construcció de vivenda protegida, segons Albert Valencia, integrant de la coordinadora. «Amb l’última modificació del 22@ es va parlar de la construcció de 14.000 vivendes públiques i només en aquests 22 solars abandonats es podrien aixecar 1.400», recorda.

Pròxima reunió amb la regidora de Vivenda

L’alça dels preus, segons l’activista veïnal, obliga a fer passos al més aviat possible en la cessió d’ús d’aquests solars perquè puguin entrar en joc els projectes de les cooperatives. És el cas del ja amb residents de la Balma, al carrer d’Espronceda, o el d’Abril, a Pere IV, que té previst iniciar la construcció de vivenda a mitjans de l’any vinent. En aquest sentit, la coordinadora té previst reunir-se dimarts vinent amb Lucía Martín, regidora de Vivenda, amb l’objectiu d’avançar el màxim possible en la cessió de l’ús, sense ànim de lucre, d’aquests solars buits. «És veritat que no sabem si podrà fer-se en el que queda de mandat, o en el següent, però s’ha d’avançar», apunta Valencia, qui considera que la Generalitat també ha de jugar un paper clau quant a «les ajudes i el finançament» dels projectes de les cooperatives.