AUDIÈNCIA DE BARCELONA

Condemnades 17 persones per una trama corrupta de pisos turístics a Ciutat Vella

  • El tribunal imposa penes de presó per als acusats, entre ells alguns funcionaris de l’Ajuntament de Barcelona, per atorgar de manera fraudulenta llicències

Condemnades 17 persones per una trama corrupta de pisos turístics a Ciutat Vella

EFE / ENRIC FONTCUBERTA

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Audiència de Barcelona ha condemnat 17 persones, entre elles alguns funcionaris de l’Ajuntament de Barcelona, a penes que oscil·len entre els sis mesos i un dia de presó i els tres anys i sis mesos (comporta l’ingrés a la presó), així com a penes de multa i inhabilitació, per una trama que de manera fraudulenta i arbitrària tramitava llicències de pisos turístics al districte de Ciutat Vella; en alguns casos a canvi de diners. Se’ls atribueix els delictes de suborn, prevaricació urbanística, infidelitat en la custòdia de documents i falsedat documental. La sentència ocupa 331 folis

La Fiscalia Anticorrupció, després d’un pacte amb les defenses, va rebaixar les penes que demanava per a 15 imputats, que van admetre el primer dia de judici els càrrecs, i va retirar l’acusació contra tres més, amb la qual cosa la vista només es va celebrar per a cinc persones. El que al seu dia va ser un dur escrit de qualificació (es reclamaven fins a 18 anys de presó) es va transformar. Els fets es remunten a fa 15 anys i el procés judicial va ser instruït pel Jutjat d’Instrucció número 33 de Barcelona. La causa consta de 35.368 folis repartits en 27 volums i més de 46 capses de prova documental, cosa que reflecteix la peculiaritat de les indagacions.

La pista del cas Saratoga

Els principals acusats són Heliodoro Lozano, que durant vuit anys va ser cap de serveis tècnics de Ciutat Vella i després va ser traslladat a Nou Barris, l’empleada pública i exassessora jurídica Elena Ariza (no va acceptar el pacte amb la fiscalia i se li han imposat tres anys i sis mesos) i l’enginyer Joaquim Quílez. En la llista també hi figuren funcionaris municipals i propietaris de pisos turístics. Aquest presumpte cas de suborn va ser descobert arran d’un altre procés per corrupció d’empleats públics en relació amb clubs de cites (el cas Saratoga) en el qual estava imputat Quílez. A les entrades i registres practicats al seu domicili i al seu despatx professional es va trobar un full manuscrit amb una llista d’adreces, noms i locals i, al costat, xifres en euros que podrien correspondre a deutes i pagaments que havien de fer els clients a l’enginyer amb motiu d’obres o llicències.

Notícies relacionades

Fa 15 anys, quan amb l’objectiu d’abordar la problemàtica que hi havia a Ciutat Vella per la proliferació de pisos turístics, l’Ajuntament de Barcelona va aprovar el juny del 2005 un pla especial per establir una regulació per a aquest districte. El consistori va prohibir l’obertura de noves vivendes d’aquest tipus a la zona, però va permetre, no obstant, que les que ja desenvolupaven aquesta activitat poguessin continuar fent-ho sempre que prèviament obtinguessin una llicència municipal urbanística de canvi d’ús. Davant l’allau de sol·licituds d’aquestes característiques, el consistori va tirar endavant el 2008 unes mesures d’actuació i es va crear un equip per a la tramitació d’aquests permisos. A partir d’allà, va començar a actuar la trama que passava per alt les irregularitats que hi poguessin haver a les sol·licituds i agilitzava la tramitació dels expedients.

El juny del 2007 es va produir un canvi a la regidoria de Ciutat Vella, amb l’entrada d’Itziar González i la gerent Mercè Massa. Totes dues van adoptar una sèrie de mesures per acabar amb determinades males praxis. Tot això va causar «situacions de tensió» derivades de les decisions a adoptar en relació amb expedients de les llicències de pisos turístics. Arran d’això, Quílez i la seva companya sentimental van prendre la decisió d’acovardir una arquitecta municipal, la regidora i la gerent, a les quals els van remetre cartes amenaçadores. Els dos acusats d’aquest delicte van reconèixer els fets i van acceptar la pena.